Srna konačno napušta Ukrajinu: Manždukić i službeno odlazi iz Dinama?

KAKO se bliži početak zimskog prijelaznog roka u kombinacijama za transfere diljem Europe nalaze se i brojni hrvatski nogometaši, kako oni koji na Starom kontinentu igraju godinama tako i oni koji će se po prvog puta okušati izvan HNL-a.

Darijo Srna svakako je najcjenjeniji naš igrač koji bi mogao ovoga siječnja promijeniti sredinu. Kapetan Šahtara stigao je u Donjeck prije šest i pol godina, a u međuvremenu je s ukrajinskom momčadi osim domaćih trofeja osvojio i Kup Uefe, točnije njegovo posljednje izdanje kada su prije sedam mjeseci u istanbulskom finalu svladali bremenski Werder. Za polivalentnog Srnu koji prema Transfermarktu vrijedi 17 milijuna eura najozbiljnije je zagrizao Chelsea koji je spreman ponuditi deset milijuna eura. Osim momčadi sa Stamford Bridgea, interes za Srnu kojemu ugovor ističe u lipnju 2011. godine, u ljetnom prijelaznom roku pokazivali su i Barcelona i Bayern, ali ih je ohladio visoki odštetni zahtjev koji je postavio predsjednik Šahtara Rinat Ahmetov.

Ukoliko se ostvari pomalo senzacionalna najava kako Chelsea želi dovesti Jerka Leku da popuni rupe koje će u veznom redu nastati odlaskom Mikela i Essiena na Afrički kup nacija mogli bismo uskoro u Bluesima gledati hrvatski dvojac. Leko je u Monacu već duže vremena u drugom planu, a u posljednje vrijeme nismo notirali interes za hrvatskog defenzivnog veznjaka čija se vrijednost u ovom trenutku procjenjuje na milijun i 250 tisuća eura. Leki ugovor istječe na ljeto, Chelseaju igrač treba za siječanj i prvih nekoliko dana pa ostaje za vidjeti kako će se cijela priča razviti.

Rakitić izrazio želju za ostankom u Schalkeu, Mandžo već "otišao iz Dinama"

Najbolja sezona Ivana Rakitića od dolaska u Schalke bila je ona premijerna, a i kod Felixa Magatha, kao i kod prethodnih trenera momčadi iz Gelsenkirchena Raketa se našao u nemilosti. Iako je u posljednje vrijeme uspio zadobiti Magathovo povjerenje i u intervjuu najavio kako ne razmišlja o promjeni sredine na zimu teško je vjerovati da bi i Rakitić, ali i njegov Schalke odbili nemoralnu ponudu koja bi eventualno sletjela na AufSchalke Arenu. Kao najčešće buduće Ivanove destinacije spominjali su se talijanski giganti Inter i Juventus, ali talijanski giganti nisu u Gelsenkirchen poslali ponudu koja se ne odbija. Rakitiću ugovor sa Schalkeom vrijedi još godinu i pol, a tržišna vrijednost procijenjena je na sedam i pol milijuna eura.

Mario Mandžukić još je ljetos izrazio želju za odlaskom iz Dinama, Zdravko Mamić tada ga je uspio pridobiti na ostanak podizanjem plaće na milijun eura, ali ove zime teško da će Mandžo ostati u Maksimirskoj 128. "On je glavom daleko van Dinama, nismo ga prodali kad smo imali priliku za to i što smo sad dobili - nezadovoljnog igrača", zavapio je izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić još uoči dvoboja s Temišvarom u posljednjem kolu Europske lige. Odbijajući Werderovih deset milijuna eura Maminjo se potiho nadao da bi Mandžukić igrama u hrvatskoj reprezentaciji i za Dinamo u Ligi prvaka mogao postići cijenu od 15 milijuna, ali za igrača koji tjednima nije zabio gol to se u ovom trenutku čini znanstvena fantastika. Mandžukićeva cijena prema Transfermarktu iznosi sedam i pol milijuna eura.

HSV nema novca za Jelavića, Hajduku i Dinamu Osječani traže previše za Vidu

Nikica Jelavić odigrao je najbolju polusezonu života. Za svoj je Rapid postigao osam golova u austrijskom prvenstvu, pet u kvalifikacijama i četiri u skupini Europske lige - dovoljno da privuče interes HSV-a. Jelavić je iz Hajduka u Waregem prešao za pola milijuna eura, a uoči početka tekuće sezone Rapid je belgijskom klubu iskeširao samo 200 tisuća eura što se pokazalo kao fantastičan posao. Jelaviću je cijena u međuvremenu prema Transfermarktu narasla na milijun i 100 tisuća eura, a cijena će nema sumnje rasti ako naš reprezentativac i na proljeće ovako učestalo nastavi bušiti protivničke mreže. Njemački mediji pišu kako je među proscima za Jelavića najagilniji HSV, ali pitanje je hoće li Petrićev klub imati novca za realizaciju transfera obzirom da Bečani razgovore o Jelaviću ne započinju s ponudom manjom od četiri milijuna eura.

Poput Rakitića, i kapetan Osijeka Domagoj Vida najavio je ostanak u svom sadašnjem klubu barem do ljeta. Za današnjeg vođu osječke mladosti, stopera odličnih fizičkih i tehničkih predispozicija zanimanje je svojedobno iskazao i Liverpool, ali se Domagoj odlučio na ostanak i razvijanje u matičnom klubu. Pokazalo se to kao pun pogodak obzirom da je Vida izrastao u vrhunskog stopera koji je polako počeo kucati i na vrata A reprezentacije, nakon što je postao nezamjenjiv u svim vizijama Dražena Ladića. Jasno je da je kao takav postao zanimljiv i dvama našim najpopularnijim klubovima Hajduku i Dinamu, ali je cijena od dva milijuna eura koliko su čelnici kluba iz Gradskog vrta izvisili za najvrijedniji eksponat u svom izlogu zasada previsoka i Bilima i Modrima.

Pročitajte više