Srpska Viktor(ija) u Davis Cupu: Troicki donio Salataru, tenisači se na terenu ošišali na ćelavo!

VIKTOR TROICKI je pobijedio u petom, odlučujućem susretu finala Davis Cupa u beogradskoj Areni protiv Michaela Llodre 6:2, 6:2, 6:3. Srbija je prvi put u povijesti osvojila Davis Cup.

> Đoković - Francuska 2:2, Nole rasturio Monfilsa ko' beba zvečku

Točno 132 minute igre trebalo je Viktoru Troickom za pobjedu nad Michaelom Llondrom, ali i ukupno slavlje Srbije nad Francuskom.

Podsjećamo, srpski tenisači su u posljednji dan ušli sa zaostatkom 1:2 iza Francuza, čija prednost nije bila samo rezultatska, nego i psihološka, jer Francuzi su do drugog boda došli pobjedom nakon pet setova u parovima, iako je srpski par Zimonjić-Troicki jedan od najboljih na svijetu, pa Clementu i Llodri nisu davane prevelike šanse.

Dan nakon parova i niti sat poslije Đokovićeve pobjede nad Monfilsom, kojom su Srbi izjednačili na 2:2, odlučujući meč igrali su upravo igrači koji su dan ranije igrali u dublu - Troicki (29.) i Llodra (23. na svijetu po rankingu).

Naravno, na terenu gdje je zaglušujuću buku 17 tisuća srpskih, pokušavalo remetiti oko tisuću francuskih navijača, to nije imalo mnogo utjecaja, jer Troicki je (kao i Đoković prije njega) bio sjajan, a Llodra je prokockao jedinu priliku koju je imao.

Troicki je brejknuo Llodru u trećem gemu prvog seta, a na kilima publike natjerao ga je na još nekoliko grešaka i odmah zatim mu još jednom oduzeo servis za 4:1. Rutinski je, nakon 38 minuta, okončao prvi set sa 6:2.

Na početku drugog seta slutilo je na preokret, jer Llodra je napao Troickog na njegov servis i bilo je 0:2. Tada slijedi pravi rat živaca; duge razmjene poena sa osnovne crte u kojima je prvi popustio Llodra. Koliko je pao govori podatak, da je nakon tog promašaja "igrač s najboljim volejom na Touru" jedan zicer poslao u aut.


Troicki tada s kamatama vraća za break na početku seta i sjajnim servisima preokreće na 4:2. Sedmi gem drugog seta bio je ključ za pobjedu Troickog i Srbije i prava poslastica za ljubitelje tenisa; i jedan i drugi su napadali, a Llodra se nije micao s mreže. Kao plod toga, obojici se rizik isplatio, ali su naravno i mnogo griješili; Troicki je propustio break loptu, Llodra nije pak uspio zakucati nekoliko poena za gem. Llodrin živci su opet popustili - iz čiste situacije je promašio forehand i Troicki je imao nedostižnih 5:2.

Drugi set je bio u džepu, a činilo se na početku kraja da će tako biti i s trećim - poveo je 2:0, a Francuz nije imao odgovora kada je Srbin odličnim vraćanjem onesposobio njegovo glavno oružje, "servis-volej". Natjerao ga je na dvostruku grešku i bilo je 4:1 za Srbiju.

Llodra tada kreće na sve i servisima i napadom dolazi na 4:3, ali Troicki se skulirao i odservirao za 5:3. Posljednji je servirao Llodra, ali reterni Troickog su još jednom bili efektniji i jači.

Nakon što su u deliriju s prepunom dvoranom proslavili naslov pobjednika u Davis Cupu, srpski tenisači su krenuli s ispunjenjem obećanja, kako će se u slučaju pobjede u Davis Cupu ošišati na nulu. Kako i priliči, prvi je ćelav postao predsjednik saveza Slobodan Živojinoović, a odmah nakon njega najzaslužniji za srpsku pobjedu - Novak Đoković.

Troicki - Llodra 6:2, 6:2, 6:3

Pročitajte više