EURO 2020

Srpski Austrijanac: Teže je uspjeti s prezimenom na -ić, ali Srbi lažu sami sebe

Foto: Getty Images/Guliver Image

ALEKSANDAR DRAGOVIĆ, branič Bayer Leverkusena, već je puno desetljeće jedan od stožernih igrača austrijske reprezentacije. Za nju igra i na aktualnom Europskom prvenstvu. U razgovoru za MozzartSport.com progovorio je o problemima svoje, srpske etničke manjine u Austriji.

"Svijet nogometa je vrlo multikulturalan. Ponosan sam na svoje srpsko podrijetlo, kao i na svoju domovinu Austriju kojoj mnogo dugujem. Dva srca mi kucaju u grudima. Srećom, nikad nisam imao problema jer u mom imenu postoji taj ‘KS’ umjesto ‘X’ ili onaj ‘-ić’ u prezimenu. Nikad nisam doživio nikakvo uznemiravanje. Nažalost, nisu svi oni koji imaju podrijetlo slično mom prošli tako dobro kao ja", započeo je stoper.

Pobliže je objasnio: "Meni osobno moje prezime nikad nije bilo predstavljalo prepreku. Tu ima puno Srba, Bosanaca i Hrvata, ali smo svi ljudi. Uvijek postoje oni koji traže probleme, ali njih sam naučio izbjegavati. Nažalost, drugima je teže nego "pravim" Austrijancima. Neki "Max Mustermann" ima prednost u odnosu na Aleksandra Dragovića, ali se težak rad uvijek isplati i dovede do uspjeha bez obzira na prezime. Neki ljudi kažu da im ne daju posao samo zato što imaju prezime na -ić. Mislim da nisu iskreni prema sebi i da samo pokušavaju odgovornost prebaciti na nekog drugog."

Dragović je jedan od tri etnička Srbina u austrijskoj reprezentaciji. Marko Arnautović jedan je od njih, a ostat će upamćen po ružnom ispadu i psovanju "šiptarske majke", zbog čega je zaradio suspenziju od jedne utakmice. Austriju sutra očekuje okršaj s Ukrajinom u izravnom dvoboju za drugo mjesto u skupini.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više