Srpski Gerrard zaludio Liverpool sjajnim debijem: On je Čovjek-planina kojeg smo toliko čekali!

Foto: liverpoolfc.com

MARKO GRUJIĆ (20), veznjak i jedan od najboljih igrača na U-20 prvenstvu svijeta na kojem je vodio Srbiju do trijumfa, zimus je ostvario transfer iz Crvene zvezde u Liverpool za 7 milijuna eura u trakavici koja je uključivala krađu putovnice od strane vlastitog oca, licitiranje cijenom i kasnonoćne telefonske pozive Jurgena Kloppa mladoj Zvezdinoj zvijezdi.

Kada je prelazak konačno riješen, dogovoreno je da do kraja sezone ostane na posudbi na Marakani i da tamo završi sezonu u klubu koji je premoćno osvojio titulu s 28 bodova prednosti pred "konkurencijom". Navijači Redsa nakon te cijele zavrzlame željno su čekali da Grujić konačno dođe na Merseyside i zaigra za Liverpool.
 
Ali, sapunica se nastavila i kada se prije dva tjedna pojavio u trening-kampu Melwood, jer i dalje mu nije bila odobrena engleska radna dozvola. On i Klopp morali su dva dana kasnije ići na saslušanje u Manchester, gdje je trener svjedočio o izvrsnosti igrača kojeg je doveo, pa mu je dozvola odobrena. 
 
Usprkos tome, još nije bio kraj Grujićevim mukama, jer zbog glupog pravila, morao je napustit zemlju i onda ponovno u nju ući kako bi dozvola postala valjana, zbog čega je propustio utakmicu s Tranmereom u kojoj je trebao debitirati. Za to vrijeme on je prespavao u Parizu i opet došao u Englesku kako bi zadovoljio bizarni propis.
 
Kada je konačno, nakon toliko muka zaigrao u pripremnoj utakmici kod trećeligaša Fleetwood Towna, pokazao je sve ono zbog čega ga je Liverpool doveo: "snagu, pribranost, brzinu, vještinu, taktičku inteligenciju", kako pišu engleski mediji.

Grujić je briljirao u pobjedi 5:0. U prvih 18 minuta zabio je gol, izborio penal (kojeg je Danny Ings promašio), pogodio stativu, odlično pucao iz daljine i vladao sredinom terena. Sjajni mladi napadač Ben Woodburn, Lucas Leiva i Roberto Firmino s dva gola završili su posao, ali svi pričaju o "Srpskom Gerrardu" koji je oduševio suigrače, trenera i navijače, iako je sjajno igrao u prijateljskoj utakmici protiv kluba iz treće lige.
 
Prilikom penala pobjegao je jednom čuvaru i majstorski predriblao drugog, koji ga je mogao zaustaviti jedino prekršajem za jedanaesterac. Samo šest minuta kasnije nadoknadio je suigračev promašaj iz penala kulerski je zabio na Morenovu asistenciju s lijevog boka. Nije tu stao te je nastavio mučiti suparnika koji je bio potpuno nemoćan protiv robusnog Grujića koji je pogodio vratnicu, natjerao golmana da jedva obrani šut s 20 metara. Na poluvremenu je izašao iz igre, kao i ostalih deset igrača koji su počeli susret, ali to je bilo dovoljno da se Merseyside zaljubi u njega.
 
Klopp, koji je toliko iznzistirao na njegovom dolasku, priznao je da je ovo bio prvi put da ga gleda uživo i nakon utakmice hvalio Grujićev "debi iz snova".
 
Novinari ga nazivaju "Čovjekom-planinom kojeg je vrijedilo čekati", jer Liverpool su prošle sezone često protivnici dobili na mišiće, tako što bi ga nadjačali i izgurali iz igre, pa se jaki i 1.90 visoku Grujić čini pravim čovjekom za zahtjeve Premier League.
 
Ali, Liverpoolova bliža i dalja prošlost pune su igrača koji su u prijateljskim utakmicama izgledali kao svjetske klase, da bi se u službenim utakmicama pokazalo potpuno suprotno. Iago Aspas i Bruno Cheyrou samo su neki od primjera. Tako i Marku Grujiću slijede daleko teži testovi od trećeligaških.
 
Dejan Lovren predvodio je Liverpool kao kapetan kod Fleetwooda. S obzirom da je Mamadou Sakho ozbiljno ozlijedio Ahilovu petu, a Martin Škrtel je otišao u Fenerbahče, stoperski partner bit će mu Joel Matip, pojačanje iz Bayera.
 

Pročitajte više