Gzira - Rijeka

Srpski insajder s Malte za Index otkriva najveću prednost Rijeke nad Gzirom

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL, Facebook (Goran Adamović)

RIJEKA u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu igra protiv malteške Gzire United. Prva utakmica igra se na Malti u četvrtak, u 19 sati, dok je uzvrat tjedan dana kasnije na Rujevici.

U najavi ogleda razgovarali smo s Goranom Adamovićem, srpskim nogometašem koji je ove godine otišao u igračku mirovinu u 34. godini. Adamović je ponikao u Crvenoj zvezdi, igrao je i za Budućnost iz Podgorice te Spartak iz Subotice, bio je u slovačkom Ružomberoku, a onda se skrasio na Malti, gdje je odigrao šest sezona za tri različita kluba. Sada je trener u malteškom drugoligašu Mqabbu i odlično poznaje tamošnji nogomet.

Kakvo je vrijeme na Malti i kakvi uvjeti za igru očekuju Rijeku?

Na Malti je jako toplo i sparno vrijeme. Vlažnost zraka je vrlo visoka. Rijeka igra u 19 sati, bit će nekih 30-ak stupnjeva, ali i jako velika sparina. Drugačije je nego kod vas.

Vi ste godinama na Malti. Kako je došlo do vašeg angažmana, kako vam je bilo kao igraču, a kako sada kao treneru? 

Ja sam ovdje već šest godina, nakon Crvene zvezde, pa poslije toga Slovačke, Crne Gore i Srbije jednostavno sam se zasitio stalnog mijenjanja sredine i kada je došla ponuda s Malte poslije prve godine provedene ovdje, odlučio sam ostati do kraja karijere. Lijepo je za život, Srbija je na sat i dvadeset minuta letom. Nekako sam našao mir ovdje. Iako sam imao ponuda da odem dalje i za veći novac, nisam želio otići. Klub za koji sam igrao (Sliema Wanderers) je najtrofejniji klub i uvjeti za rad su zaista fenomenalni. Sada kao jako mladom treneru ukazala mi prilika da vodim Mqabbu FC, koji je bio i moj prvi klub kada sam došao ovdje. Na novom sam početku i sve je potpuno drugačije nego kad sam bio igrač.

Kako biste ocijenili nogomet na Malti? Koja je razina profesionalizma? Kakav je interes publike, jesu li tribine ispunjene na utakmicama?

Malta iz godine u godinu raste. Dolaze sve bolji i kvalitetniji stranci. Trenutno dominira klub Hamrun Spartans. Preuzeo ih je jedan od najbogatijih ljudi ovdje. Prošle je godine u tom klubu bio i Seydou Doumbia, bivši napadač moskovskog CSKA, Rome... Što se tiče posjećenosti na tribinama, veći klubovi kao što su, primjerice, Valletta, Birkirkara i Hamrun uglavnom imaju veliku podršku. Gzira je mlad klub koji u zadnje vrijeme pravi rezultate, ali nema mnogo navijača. Kao što sam rekao, ovdje se svake godine napreduje, no i dalje je to daleko od optimalnog profesionalizma.

Dosta srpskih nogometaša igra na Malti, dok iz Hrvatske u prvoj ligi trenutno nema nijedan. Ima li posebna poveznica između srpskih nogometaša i Malte, što vas privlači tu?

Na Malti je uvijek bilo dosta igrača iz Srbije. Na početku su igrači koji su dolazili ovdje ostavili dobar dojam i otvorili vrata za sljedeće generacije. Lijepa je destinacija za život, a iskreno, ovdje ako napraviš neko ime, možeš zaraditi novac koji sigurno ne možeš zaraditi u Srbiji ili Hrvatskoj, ne računajući vrhunske klubove Zvezdu i Partizan ili Dinamo, Hajduk i Rijeku. Bio je jedan period prije 3 godine kada je zaista bilo dosta igrača i trenera iz Hrvatske, ali sada ih nema.

Više ste puta igrali protiv Gzire. Što možete reći o tom klubu? Kakva je momčad, gdje su najopasniji, a gdje najslabiji?

Gzira nije previše mijenjala ekipu zadnje 2-3 godine. Nisam je već dugo gledao jer je ovdje prvenstvo prekinuto prije pet mjeseci zbog situacije s koronavirusom. Mislim da je najveći problem fizička sprema igrača jer su bili dugo bez utakmica. Imaju kvalitetne napadače, Brazilca Jeffersona i Urugvajca Correu, doveli su i Stevea Borga, stopera koji je bivši kapetan malteške reprezentacije. Ponavljam, mislim da će najveći problem biti fizička sprema Gzirinih igrača. Mučili su se i u prošlom kolu s daleko slabijim protivnikom, Sant Juliom iz Andore, prošli su na penale.

Prije dvije godine Gzira je šokirala Hajduk i izbacila ga u prvom kolu kvalifikacija za Europa ligu. Mislite li da se to može ponoviti i Rijeci? Ima li razlike u momčadi Gzire od prije dvije godine i sada?

Kada su izbacili Hajduk, njihov trener bio je Talijan Tedesco. Od tada su promijenili samo par igrača. Za mene je to bilo veliko iznenađenje, kao i za sve ovdje, no budimo realni, hrvatski nogomet je daleko ispred ovog na Malti.

Možete li prognozirati rezultat?

Jako sam loš prognozer. Gzira ima određenu kvalitetu i sigurno može iznenaditi, ali realno je stanje da je Rijeka daleko bolji protivnik. Igra se na umjetnoj travi pa bi to možda moglo stvoriti neke poteškoće Rijeci jer nije isto kao na normalnoj podlozi. Lopta je brža, drugačije odskače, ali na kraju, mislim da Rijeka neće imati većih problema.

Pročitajte više