Srpski izbornik otkrio što mu je Rađa rekao prije nego što je Hrvatska sišla s postolja 1995. u Ateni

Foto: Screenshot

MALO KOJA scena se tako urezala u pamćenje ljudi s ovih prostora kao silazak hrvatske košarkaške reprezentacije s postolja na Europskom prvenstvu 1995. godine.

Hrvatski košarkaši su tada tijekom dodjele zlatnih medalja Srbima napustili ceremoniju. Hrvatski i srpski košarkaši, barem pred kamerama i novinarima, nisu komunicirali. No bilo je nemoguće da se Dino Rađa, Toni Kukoč, Vlade Divac i Aleksandar Đorđević koji su osvojili juniorsko Europsko prvenstvo 1987., te seniorski Eurobasket 1989. i 1991. godine ne pozdrave.

"Kad smo bili klinci, puno smo se družili. Kukoč je spavao kod mene u Beogradu, ja kod njega u Splitu. Ili Rađa kod Divca i obrnuto. Odrasli smo u iskrenom prijateljstvu i sve smo prošli zajedno, od pionira do seniora", rekao je srpski izbornik Aleksandar Đorđević na Sport Klub televiziji.

"Kad su Hrvati došli u Atenu 1995. godine njihov stol je bio skroz desno u kutu, a naš skroz lijevo. Šalili smo se da je između nas bila Europska unija, plave kacige. Španjolska, Švedska i drugi stolovi. U trenutku kad su ulazili u hotel, Rađa je prošao kraj nas i samo tiho dobacio da su oni na drugom katu i da dođemo da se pozdravimo kao ljudi", prisjetio se Đorđević.

Hrvatske košarkaše, tvrdi, nitko nije smio vidjeti sa srpskima.

"Onako se on sakrije, uđe u lift i mi za njima. Kad su se vrata zatvorila, da nas nitko ne vidi, započeo nas je ljubiti tri puta. Nisu smjeli pokazati pred drugima da smo prijatelji. To su detalji koji ti ostanu za cijeli život. Poslije kad su sišli s postolja, nije to bilo do njih. I na Eurobasketu 1997. nam na podbacivanju nisu pružali ruke. To su mali detalji koji su bili prenošeni na sport", rekao je Đorđević.

Njegovu izjavu možete vidjeti od 30:00 minute na ovoj snimci.

Pročitajte više