Srpski izbornik pjeva s omiljenim četničkim zabavljačem, a Vučiću smetaju Čavoglave hrvatskih nogometaša

Screenshot: Youtube

ZNATE li tko je Baja Mali Knindža?

Pravim imenom Mirko Pajčin, estradni je ratni huškač i velikosrbin niskog rasta. Ulogu je na sceni igrao prije, tijekom i za vrijeme rata. 

Najpoznatije pjesme su mu "Vrati se vojvodo Đujiću", posvećena četničkom koljaču iz Drugog svjetskog rata, zatim "Čiča Draža", o četničkom zapovjedniku Mihailoviću, pa "Ne damo ti Tuđmane ni metra", "Ne volim te Alija zato što si balija", "Oj Šešelju"...

Prije rata je huškao, za vrijeme rata dizao moral, a poslije srpskog poraza u Hrvatskoj i BiH, te egzodusa iz Krajine, ali i njegova rodnog kraja (dolazi iz sela Gubin pored Livna) prešaltao se na melankolične tužbalice pune bijesa i želje za osvetom.

Iako je nakon Oluje i Južnog poteza izgubio veliki dio tržišta, i dalje nastavlja s plodnim radom. Ovaj veliki obožavatelj četničke Radikalne stranke i omiljeni pjevač "vojvode" Vojislava Šešelja, podjednako uspješno prodaje svoje pjesmuljke po Republici Srpskoj, kao i po svijetu raseljenoj srpskoj dijaspori.

Na jednoj od takvih fešti prije SP-a bio je i srpski izbornik Mladen Krstajić. Baja Mali Knindža zabavljao je prisutne, kada je došao do refrena "Pevaj Srbijo, zemljo bitaka", mikrofon je uzeo Krstajić i zapjevao.

Na SP-u pak, hrvatski nogometaši imaju neusporedivo više razloga za pjesmu od srpskih. Nakon pobjede nad Argentinom 3:0, na snimci slavlja iz svlačionice čuje se kako pjevaju Čavoglave.

Slavlje uz pjesmu koja je sporna zbog pozdrava "Za dom spremni" na njenom početku izazvala je mnogo reakcija u susjednoj Srbiji, a javio se i predsjednik Aleksandar Vučić.

"Vidio sam da su pjevali pjesmu u kojoj se spominju srpski dobrovoljci, četnici. Da sam na njihovom mjestu, radovao bih se sportskom uspjehu. Ako je nekome najvažnija mržnja protiv susjeda, ja to ne razumijem."

Vučić dakle komentira što hrvatski navijači slave s pjesmom koja počinje ustaškim pozdravom, ali mu ne smeta da se izbornik njegove zemlje za SP nabrijava pjevajući s likom koji veliča srpske masovne zločine.

To čudi, jer Vučić se zadnjih godina prešaltao u modernog, progresivnog političara željnog dobrosusjedskih odnosa s narodima i zakopavanja ratnih sjekira.

Nekadašnji istaknuti pripadnik Delija, kojeg je na tribinama u Rusiji naslijedio sin, pravi se da u ratno i poratno vrijeme nije bio ono što je Baja Mali Knindža ostao - estradni četnik.

A što se tiče srpskog izbornika, on inače voli pjesmu i tulumarenje. Sjećamo se kako je dok je igrao u Schalkeu, na koncert Mile Kitića u raspojasani provod poveo tada mladog hrvatskog suigrača Ivana Rakitića, koji ga zove bratom.
 

Srpski trener Mladen Krstajić: Poslao bih ja njega u Haag

Pročitajte više