regija

Srbi se zgražaju: Hrvatski nacionalisti velikom Srbinu stavili Dinamov šal oko vrata

Foto: Željko Puhovski, Damjan Tadić/CROPIX

SRPSKI mediji sa zgražanjem su ispratili odličnu akciju Dinama uoči utakmice s Krasnodarom.

U Dinamu su se sjetili na spomenike velikanima u Zagrebu staviti Dinamove šalove u znak podrške momčadi uoči uzvrata protiv ruskoga kluba.

Tako su Dinamov šal, između ostalih, dobili ban Jelačić, kralj Tomislav, August Šenoa, ali i Nikola Tesla.

To je strašno zasmetalo srpskim medijima koji su senzacionalističkim naslovima ispratili ovu Dinamovu inicijativu.

"Skandal u Zagrebu! Navijači Dinama prisvojili Nikolu Teslu: Označili su ga kao velikog simpatizera hrvatskoga kluba", naslov je na Kuriru koji je i potpuno pogrešno prenio vijest da su šalove po spomenicima postavili Dinamovi navijači.

"Navijači Dinama organizirali su performans na zagrebačkim ulicama u kojem su spomenike u gradu okitili šalovima svojega kluba. Ništa tu ne bi bilo skandalozno da se među navijačima 'modrih' nije našao i spomenik velikom srpskom znanstveniku Nikoli Tesli. Trideset godina nakon što su spomenik najvećem svjetskom znanstveniku svih vremena minirali u Lici, hrvatski nacionalisti sad su se 'iskupili'", stoji u tekstu Kurira.

"Navijači Dinama su na krajnje sramotan način najavili meč godine protiv Krasnodara. Na spomenik najvećem srpskom znanstveniku Nikoli Tesli objesili su šal Dinama i tako poručili da je on Hrvat, a ne Srbin", napisao je portal Alo.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu, a otac mu je bio pravoslavni svećenik. S 28 godina otišao je u New York gdje je proveo čitav život, a uvijek je govorio da se "ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom".

Pročitajte više