regija

Srpski nomad i dobričina zaslužio je happy end. Nije ga dobio na terenu, ni u životu

Foto: Košarkaški savez Srbije

STEVAN JELOVAC (32), košarkaš AEK-a i povremeni reprezentativac Srbije, preminuo je od posljedica moždanog udara kojeg je pretrpio prije tri tjedna. Jelovac se srušio tijekom individualnog treninga 14. studenog, a ubrzo je bio operiran. Njegovo stanje opisivalo se kao kritično.

Obitelj se nadala čudu, ali nije ga bilo

"Posljednje informacije nisu dobre i govore da se stanja AEK-ovog asa ubrzano pogoršava, prema riječima liječnika iz bolnice u kojoj se nalazi. Obitelj se nada čudu i da Stevan pobijedi u meču za život", pisalo se prije desetak dana. Jelovac je na zahtjev obitelji prije nekoliko dana prebačen u domovinu. Jučer je potvrđeno da je umro.

Nomad koji je igrao od Litve do Japana

Pokojni košarkaš bio je nomad koji je u 13 godina profesionalne karijere igrao od Srbije, preko Turske, pa Italije, Španjolske, Litve, Njemačke, sve do Japana i onda Grčke, koja mu je bila zadnja postaja u tragično i prerano okončanoj karijeri. Klubovi su mu bili Vizura, Mega, Crvena Zvezda, Antalija, Caserta, Lietuvos Ritas, Zaragoza, Nižnji, Bamberg, Gaziantep, San-en NeoPhoenix i AEK.

Od njega su se oprostili Zvezda, Partizan, Real, prvak Europe....

Svi oni oprostili su se od Jelovca, kao i Partizan, Real, aktualni prvak Europe Efes, srpske NBA zvijezde Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović te aktualni MVP Eurolige Vasilije Micić. Puno pažnje privukle su oproštajne poruke Zorana Lukića i Danila Anđušića. 

Partiju života odigrao je u Rusiji. Sjetio je se izbornik te zemlje

Lukić, sada izbornik Rusije, ovako je pozdravio igrača kojeg je vodio u Nižnjem: "Ne ovako... Nismo se tako dogovarali. Dečko, momčino... Neka ti je laka zemlja."

Jelovac je najbolju sezonu u karijeri odigrao 2017/18. pod Lukićem, kada je protiv Kaleva partijom karijere s 49 poena i 15 skokova postavio rekord ruske lige. 

"E jebem ti život! Šta reći, a ne zaplakati..."

Anđušić, igrač Monaca, napisao je "E jebem ti život! Šta reći, a ne zaplakati... Nek te čuvaju anđeli, brate. Počivaj u miru."

Ipak, najdirljivije se od pokojnog Jelovca oprostio Miško Ražnatović, njegov menadžer i jedan od najpoznatijih košarkaških agenata na svijetu. Na Twitteru je objavio fotografiju kako on i Jelovac igraju jedan protiv drugog uz status "Uvijek ćeš imati posebno mjesto u mom srcu i obećavam da te nikada neću zaboraviti".

Jelovčev meandžer napisao je najljepši epitaf skromnoj i vrijednoj dobričini

Ono što je rasplakalo mnoge u Srbiji je priča o Jelovcu koju je njegov menadžer napisao na Instagramu uz njihovu zajedničku fotografiju i koja je najljepši epitaf sportašu i čovjeku o kojem svi koji su ga poznavali svjedoče da je bio oličenje dobrote, pristojnosti, skromnosti i predanosti.

Tužna priča prije tragičnog kraja 

Vrline koje su ga krasile nažalost mu za života nisu bile dovoljno priznate. To sada kada je umro svjedoči podsjećanje na to kako što je Jelovac izveo prije dvije godine, kada je kao "16. rezerva" i 28-godišnji debitant pozvan u reprezentaciju Srbije za ključni dio kvalifikacije za SP 2019. nakon što je izborniku otkazalo 15 standardnih igrača.

Košarkaškoj velesili Srbiji je zbog poraza desetkovane reprezentacije prijetio dvostruki debakl; neodlazak na SP, a posljedično i na Olimpijske Igre. U takvim okolnostima u reprezentaciju upada Jelovac i već u drugoj utakmici za nacionalnu momčad zabija 22 koša za dramatičnu u ključnu pobjedu kod Austrije.

"Budućim klincima treba ispričati njegovu priču"

Zatim je bio sjajan i u završnom kvalifikacijskom turniru u Beogradu, na kojem je Srbija ipak izborila SP u Kini. Nakon toga se zvijezdama reprezentacije igralo na jednom od dva najveća natjecanja, pa Jelovac, koji je Srbiji osigurao SP, nije pozvan tamo, kao ni na Olimpijske Igre. Zato kako navodi tviteraš koji na ovo podsjeća, "budućim klincima treba ispričati njegovu priču".

Pročitajte više