Srpski stoper koji je igrao u Kloppovoj Borussiji: Igrači jedu tablete kao bombone

Foto: EPA

SRPSKI internacionalac Neven Subotić gotovo je cijelu karijeru proveo u Njemačkoj. Bio je dio slavne generacije Borussije Dortmund koja je pod vodstvom Jürgena Kloppa osvojila dvije Bundeslige i stigla do finala Lige prvaka.

Igrao je još u Mainzu i Kölnu, a trenutno brani boje berlinskog Uniona.

Subotić: Igrači su neinformirani o lijekovima koje koriste

Subotić se pojavio u dokumentarnom filmu prikazanom na televiziji ARD, a tema dokumentarca bili su lijekovi protiv bolova u njemačkom nogometu. Iskusni stoper istaknuo je da klubovi igračima ne daju gotovo nikakve informacije o tim lijekovima.

"Oni su pod pritiskom da što prije osposobe igrače. To je postala praksa. U proteklih 14 godina vidio sam da igrači jedu ibuprofene kao da su bomboni", rekao je Subotić.

Biokemičar: Neki lijekovi trebali bi biti zabranjeni

Ti lijekovi ne nalaze se na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidopinške agencije, no biokemičar Hans Geyer smatra da bi neki od njih morali biti zabranjeni.

"Lijekovi protiv bolova predstavljaju opasnost za zdravlje. Moje mišljenje je da se to kosi sa sportskom etikom ako ne možete igrati bez tih lijekova", smatra Geyer.

Lijekovi se konzumiraju i u nižim ligama

Pretjerana konzumacija lijekova protiv bolova ustaljena je praksa i u nižim rangovima njemačkog nogometa.

"Recite mi devet puta da uzimam previše lijekova i da moram prestati i ja vas svih devet puta neću poslušati", priznao je Jonas Hummels, brat puno poznatijeg Matsa i prvotimac trećeligaša Unterachinga.

Nekadašnji napadač HSV-a, Mainza, Freiburga i Fortune Dani Schahin otkrio je da posljednje tri ili četiri godine karijere nije mogao igrati bez lijekova protiv bolova.

Pročitajte više