SLUČAJ MAKSIMIR

Stadion Maksimir privremeno neupotrebljiv, dobio žutu oznaku. Urušava se godinama

Foo: Index / D.R.

STADION MAKSIMIR nakon zagrebačkog potresa i pregleda statičara dobio je znaku "privremeno neuporabljivo" te čeka konačnu presudu detaljne građevinske inspekcije. Tim statičara koji je obavio pregled kuće Dinama i hrvatske reprezentacije zalijepio je na istočnu tribinu žutu naljepnicu, odnosno proglasio objekt privremeno neupotrebljivim.

Nakon potresa Indexova kamera bila je u Maksimiru i snimila oštećenja na stadionu, od kojih je većina nastala ranije, no u potresu su se povećala i pogoršala stupanj sigurnosti na jednom od najvećih spomenika korupciji u Hrvatskoj. Stadion se konstantno obnavlja još od 1998. godine.

Oko milijardu kuna ulupano je u to betonsko ruglo na kojem se organiziraju elitne utakmice iako na njemu nema najosnovnijih uvjeta, poput sanitarnog čvora i pristojnih ulaza. Ključni problem već godinama je statika istočne tribine koja prijeti urušavanjem, dok s glavne nosive konstrukcije otpadaju betonski dijelovi. Uefa je već zabranila Dinamu korištenje gornjeg dijela zapadne tribine, a onaj tko je boravio na njoj tijekom koncerta ili utakmice zna da su mu bile potrebne posebne vještine da se popne do svog mjesta po nedovršenim stubama, probijajući se kroz ledaru, betonsku prašinu i hrpetine smeća. Potres je produbio stare rane gradskog stadiona na kojem je nogomet zbog pandemije obustavljen 12. ožujka, a trenutna slika izgleda kao da se tu nikad nitko neće vratiti.

Posljedice mogu biti jako ozbiljne 

Docent Mislav Stepinac bio je dio tima s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je nakon potresa obavio brz pregled stadiona te je kazao da je većina oštećenja od potresa nastala na istočnoj tribini: uočene su pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sustav tribine, pomaci krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine i odlamanje zaštitnog sloja betona od glavne armature. Oštećene su i kratke konzole koje su glavni oslonac metalnih stuba kojima se penje na tribine. Čelični dijelovi su korodirali pa su i potresi manjeg intenziteta problematični za betonsko ruglo u Maksimiru.

"Riječ je o ozbiljnom poslu, a ozbiljne mogu biti i posljedice u slučaju krive procjene stanja", rekao je Stepinac za Sportske novosti. 

Potrebno je napraviti detaljnu analizu konstrukcije kompletnog Maksimira, na kojem je tijekom utakmica Lige prvaka prošle sezone u prosjeku skakalo 28.855 gledatelja. 

Ključni problem je glavna nosiva konstrukcija istočne tribine, metalni stupovi i stube. Na sjeveru je problematična staklena fasada, koja je u potresu popucala i razlomila se po Maksimirskoj cesti. Sjeverna i južna tribina ne bi trebale biti upitne, ali to je još uvijek samo polovica stadiona na kojem svaka tribina vodi svoju politiku. 

Većina priželjkuje da se Maksimir konačno uruši do kraja 

Maksimir u ovom trenutku nije prioritet grada na listi čekanja. Nije to bio ni prije potresa unatoč vapajima i idejama čelnih ljudi Dinama koji nude kombinacije Gradu Zagrebu, traže povrat zemljišta i pomoć za klub iz kojeg je proteklog desetljeća, prema optužnicama i nepravomoćnim presudama, izvučeno oko 300 milijuna kuna, ali se Dinamova Skupština odrekla obeštećenja i ustvrdila da njihov klub nikad nije bio opljačkan.

Ne zna se tko će i kada krenuti u detaljan pregled stadiona i donijeti konačnu presudu jer još se čeka i Zakon o obnovi Zagreba. U Dinamu bi svima laknulo da derutni Maksimir prebace na popis gradske štete od potresa te da se potencira problem zbrinjavanja kluba o kojem u ovom trenutku u Gradu Zagrebu malo tko razmišlja. 

Pročitajte više