Stanića pitali kako mu je raditi u ratnim uvjetima: "Pa nisam ovdje došao iz Pariza"

Foto: Profimedia

MARIO STANIĆ nedavno se pridružio Dariju Srni u Šahtaru. Bivši hrvatski reprezentativac postao je pomoćnik Marinu Pušiću, novom treneru ukrajinskog velikana. Ukrajinski prvak je u Ligi prvaka sa Stanićem na klupi šokirao veliku Barcelonu, a nekadašnji hrvatski reprezentativac je u Hamburgu za ukrajinsku Tribunu dao intervju. Šahtar svoje domaće utakmice u Ligi prvaka igra u Hamburgu, pa je Stanić dobio pitanje koliko mu je teško priviknuti se na duga i česta putovanja.

''Kao dijete igrao sam za Željezničar. Puno smo putovali autobusima po području bivše Jugoslavije. Nisam tip koji je ovamo došao iz Pariza ili Londona i uvijek živio u ugodnim uvjetima. Ja sam netko tko se borio cijeli život. Rođen sam u Sarajevu. Moja je zemlja bila u ratu četiri godine'', rekao je Stanić pa je nastavio:

''Poznajem i razumijem ljude i uvjete u Ukrajini. To nije problem. Izazov nam je organizirati trenažni proces. Puno putujemo, ali ovo je sada dio našeg života. Ne žalimo se, ali prihvaćamo ove uvjete. Moram priznati da sam ugodno iznenađen organizacijom rada u klubu.

''Nama je lakše nego Englezima i Španjolcima u Ukrajini''

Nije lako sve organizirati - obuku, logistiku, ljude. Morate biti fleksibilni i improvizirati. Lako je kad su uvjeti sjajni, ali život može biti teži. Ako nogometaši žele rasti, moraju biti i u neugodnim situacijama. Teško se igrači razvijaju i u idealnim uvjetima. Mentalitet pobjednika formira se kad ste hrabri, fokusirani i prolazite kroz teške izazove.

Možda je ljudima iz Španjolske ili Engleske teže odlučiti raditi ovdje. Mi lakše prihvaćamo ovaj izazov zahvaljujući povijesti i vlastitom iskustvu. Tko nam može bilo gdje u svijetu garantirati sigurnost? Jučer je u Hamburgu zatvoren aerodrom zbog situacije s naoružanim muškarcem. Svi govore o Pojasu Gaze i Ukrajini, ali strašne stvari se mogu dogoditi bilo gdje. Život je nepredvidiv i nikad ne znaš što se može dogoditi sutra ili za godinu dana.''

Pročitajte više