Štetnim ugovorom savez zakinuo za osam milijuna eura: Pada Vlatko Marković?

U PREDVEČERJE nove sjednice Izvršnog odbora započela je ofenziva na Vlatka Markovića. Putem tjednika Nacional u javnost je puštena priča o potpisu štetnog ugovora o otkupu TV prava za nastupe hrvatske reprezentacije od 2008.-2012. godine s agencijom Sportfive, čija je ponuda bila manja od ponude agencije Kentaro. Tu je ponudu, prema dostupnim dokumentima, vrijednu 7,2 milijuna eura Vlatko Marković navodno zatajio Izvršnom odboru, dok je prolongirana suradnja sa Sportfiveom koji je od 2000. do završetka Eura 2008. u Austriji i Švicarskoj na ime otkupa TV prava platio tek 1,4 milijuna eura.

Članovi Izvršnog odbora HNS-a nikada nisu vidjeli ponude Kentara koje su u HNS-u uredno zaprimljene 9. studenog 2006. i 24. srpnja 2007., nego su tek primili informaciju predsjednika Markovića da je potpisan ugovor s agencijom Sportfive, piše Nacional.

Priča, prema tom tjedniku, ide ovako: Kentaro je 2006. telefaksom uputila pismo Vlatku Markoviću i tajniku Zorislavu Srebriću, pri tom im se čelni ljudi te agencije Philipp Grothe i Marc Rautenberg obraćaju kao bliskim prijateljima i podsjećaju na nedavno održani ugodni susret u Muenchenu.

Kentaro je HNS uputio ponudu za otkup prava do 2012. po kojoj bi savez zaradio najmanje šest milijuna eura. Nakon toga, agencija je pojačala svoju ponudu, a nudio se i bonus: ukoliko reprezentacija bude igrala protiv Engleske ili Njemačke, HNS će zaraditi još milijun eura. Kasnije se ispostavilo da je Hrvatska s Englezima u skupini za SP u Južnoafričkoj republici po čemu bi savez zaradio sedam milijuna eura. No, to nije sve, agencija je savezu ponudila i dodatne usluge: financiranje treninga u kampu Weggis na jezeru Luzern tijekom cijelog razdoblja koje je određeno ugovorom. Kentaro je osim toga ponudio turneju po Južnoj Americi i dvije prijateljske utakmice od kojih bi jedna bila s Argentinom. Agencija bi za to pokrila sve troškove i platila HNS-u naknadu od 200 eura.

Na kraju je ponuda agencije bila: najmanje sedam milijuna eura, trening kamp, plaćanje dodatnih troškova, utakmica s Argentinom i promocija po Latinskoj Americi. Kentaro je ponudio da se prihodi od navedenih prava dijele u omjeru 75:25 u korist našeg saveza.

Međutim, nastavlja tjednik, Marković i Srebrić nisu potpisali ugovor. Nisu niti obavijestili Izvršni odbor HNS-a o Kentarovoj ponudi nego su s agencijom Sportfive na svoju ruku produžili ugovor i tako oštetili Savez. Još su zbog raskida dogovora s Kentarom morali platiti milijun eura penala, a Marković je sredio da penale plati Sportfive što je ta agencija kompenzirala iz HNS-ove zarade.

Usporedbe radi, Sportfive je za prava domaćih i prijateljskih kvalifikacijskih utakmica od 2000. do 2007. HNS-u platio 1,4 milijuna eura. U to je uključen ciklus za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, Euro 2004. u Portugalu i SP 2008. u Njemačkoj i Austriji. Zanimljivo je da je Sportfive prijenos utakmice s Rusijom platio 25 tisuća eura iako je po tržišnoj vrijednosti trebao dati 250 tisuća. Ta agencija je za prijenos utakmice Hrvatske i Engleske platio 2 milijuna i 650 tisuća eura iako je tržišna cijena sedam milijuna.

Foto: Index

Pročitajte više