Stigla 18. titula: Hajduku republičko prvenstvo iz 1945. priznato kao naslov prvaka

NA SVOJOJ službenoj stranici Hajduk je objavio Dopis Hrvatskog društva za povijest sporta, koji ga potvrđuje za državnog prvaka 1945. godine.

Riječ je o nadmetanju republičkog prvenstva, održanog u proljeće i ljeto 1945. kako bi se moglo ustrojiti natjecanje prve savezne lige. Zahvaljujući boljoj gol-razlici od Dinama, Hajduk je bio najbolja momčad, što mu je danas i službeno priznato.

"Prema dokumentima u koje Hrvatsko športsko društvo ima uvid, hrvatsko nogometno prvenstvo 1945. godine održano je u Zagrebu u kolovozu 1945. u okviru Fizkulturnog sleta Hrvatske, u organizaciji Zemaljskog fizkulturnog saveza Hrvatske (ZEFIOH). ZEFIOH je tada bio najviše sportsko tijelo u tadašnjoj Federalnoj Državi Hrvatskoj (službeni naziv do 29. studenog 1945. kada je Ustavotvorna skupština u Beogradu deklaracijom proglasila Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, pa se ime mijenja u Narodna Republika Hrvatska."

"U okviru nogometnog natjecanja u završnici 19. kolovoza 1945. Hajduk je pobijedio reprezentaciju Zagreba 2:1 i zbog toga je proglašen prvakom Hrvatske u nogometu za 1945. godinu. Na temelju postojećih dokumenata držimo nužnim i povijesno opravdanim spomenuto natjecanje smatrati službenim nogometnim prvenstvom Hrvatske, a NK Hajduk službenim nacionalnim nogometnim prvakom za 1945.", stoji u priopćenju Hrvatskog društva za povijest športa.

Ova titula 18. je u Hajdukovoj povijesti, a Bijeli su još 14 puta osvojili nacionalni kup i u pet navrata Superkup Hrvatske.

Pročitajte više