Štimac: Indiji sam dao znanje o vođenju, tehnici, mentalitetu, kondiciji, prehrani...

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

IGOR ŠTIMAC prošli je mjesec potpisao novi ugovor s indijskom reprezentacijom te će je s izborničkog mjesta voditi na Azijski kup, koji se održava u lipnju i srpnju iduće godine. Indijski mediji izvijestili su kako Štimac u ugovoru ima klauzulu po kojoj mora izboriti barem četvrtfinale tog natjecanja, inače će dobiti otkaz. Štimac je to demantirao i otkrio da planira otići nakon tog natjecanja.

Štimac: Ne planiram ostati nakon Azijskog kupa. Posvetit ću se drugim planovima

"Ne planiram ostati nakon Azijskog kupa tako da se ta klauzula ovdje ne može promijeniti. Strastveno sam radio sve što sam mogao za dečke i uložio sam cijelo svoje znanje u njihov razvoj - u vođenju momčadi, poboljšanju njihove tehničke kvalitete, mentalnom sklopu i fizičkoj spremi. Također sam im dao znanje o prehrani", izjavio je Štimac u intervjuu za indijski Sportstar pa dodao:

"Ovaj Azijski kup zaokružit će jedan ciklus, bit će mi to peta godina s ekipom te je logično da ostanem s njom do završetka natjecanja, a onda ću se posvetiti svojim drugim planovima. Prije toga ću dati sve od sebe da Indija dogura i dalje od četvrtfinala."

Indijci imaju nerealna očekivanja. Štimac im je spomenuo Dinamo

Štimca očekuje težak zadatak jer je Indija u svojoj povijesti samo jednom dogurala do četvrtfinala Azijskog kupa, i to još 1964. godine, kada je bila druga. Ukupno je nastupila na tek četiri od mogućih 17 izdanja tog natjecanja te je u svim ostalim navratima ispala u grupi.

"Moja odgovornost je da Indiju odvedem korak dalje. Moramo raditi još jače i postići nešto više. No moramo biti realni i vidjeti koliko smo uložili u nogomet i koliko smo iza najjačih azijskih država po tom pitanju, po kvaliteti lige, bazi talenta i posebice po ulaganjima u razvojne programe", poručio je Štimac pa dobio pitanje kako izjednačiti pomalo nerealna očekivanja Indijaca i realnost, na što je odgovorio:

"Ja vjerujem da se to može, to je ljepota nogometa. Mogli ste vidjeti kako je hrvatski klub Dinamo Zagreb pobijedio Chelsea, prije par godina Leicester je osvojio Premier ligu. Makedonija je u gostima pobijedila Italiju i uskratila joj odlazak na Svjetsko prvenstvo. To je nogomet, morate se usredotočiti na to da iskoristite šanse koje dobijete."

Pročitajte više