Što ako golman dobije plavi karton? Treneri će imati samo dvije opcije

Foto: EPA

BRITANSKI Telegraph je prije četiri dana objavio da bi se u nogomet uskoro mogao uvesti plavi karton. Taj bi karton sudac utakmice pokazao u slučaju kada smatra da je igrač napravio prekršaj zbog kojeg bi trebao napustiti igru, ali ne do samog kraja utakmice. Plavim kartonom igrač bi dobio suspenziju iz igre u trajanju od deset minuta.

Karton bi se davao u slučaju taktičkih prekršaja ili ako igrač uđe u veću raspravu sa sucem. Plavi bi karton ograničio broj zaustavljanja obećavajućih napada, smatraju u IFAB-u. Ova praksa isprobana je u nižim velškim ligama i donijela je odlične rezultate. Momčadi su prestale praviti taktičke prekršaje s ciljem zaustavljanja kontranapada protivnika.

Mnoge je zainteresirala ideja uvođenja ovog pravila, pa je ubrzo postavljeno i pitanje - što ako plavi karton dobije golman? I odgovor je potpuno sulud. Dakle, ako se dogodi da golman dobije plavi karton i suspenziju na 10 minuta, njegova ekipa će imati dvije opcije - da napravi trajnu zamjenu i u igru uvede rezervnog golmana ili da na gol za tih deset minuta stane netko od igrača s terena. 

Pročitajte više