BOKS

Što donosi boksačka 2021.? Hrgović čeka rasplet obračuna na vrhu teške kategorije

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DA NIJE bilo pandemije, Hrvatska bi danas možda imala svjetskog prvaka u teškoj kategoriji ili bi boksački fanovi s nestrpljenjem očekivali meč Filipa Hrgovića za jednu od relevantnih titula. Međutim, koronavirus je poremetio mnoge planove i uzrokovao odgodu stotina važnih mečeva. Moglo bi se zaključiti da je 2020. godina u boksačkom smislu donijela najviše trećinu onog što se očekivalo. Sve ukazuje da najbolji izdanak hrvatskog boksa tijekom 2021. neće boksati za svjetski naslov, ali će zato imati prigodu zauzeti prvu startnu poziciju.

Središnji događaj boksačke 2021. godine bit će dva meča Tysona Furyja i Anthonyja Joshue, dvojice britanskih teškaša koji drže sva četiri relevantna svjetska naslova. Prvi dvoboj trebao bi se održati u svibnju, a drugi vjerojatno u listopadu ili studenome. Svakako treba računati s dva meča, jer na takvoj razini u pravilu se u ugovorima nalazi i klauzula o revanšu. Naravno, jasno je da u takvom scenariju nitko drugi neće dobiti priliku boksati za svjetske naslove sve do početka 2022. godine.

Hrgović ima poseban zadatak

Osim toga, nitko se zapravo neće usprotiviti njihovim okršajima, jer globalna publika jednostavno želi vidjeti ovakve boksačke spektakle, a potencijalni nezadovoljnici poput Ukrajinca Oleksandra Usika, koji je pri vrhu ljestvice izazivača prema svim verzijama, rado će se skloniti u stranu uz poneki milijun dolara odštete. Proračun prvog meča Furyja i Joshue neće biti manji od 500 milijuna dolara pa je i s te strane teško pronaći nekoga kome njegovo održavanje nije u interesu.

Hrgovićev je zadatak da revanš Furyja i Joshue dočeka spreman izazvati pobjednika. To znači da tijekom 2021. mora apsolvirati barem dvojicu suparnika iz svjetskog Top 20. Najviše bi profitirao pobjedama protiv Aleksandra Povjetkina, Dilliana Whytea, Joea Joycea, Michaela Huntera ili Josepha Huntera, ali tu je i petorka s kojom bi se Hrgović kudikamo lakše obračunao, a pritom njegov napredak na ljestvicama ne bi bio bitno slabiji: Dereck Chisora, Chris Arreola, Charles Martin, Carlos Takam i Hughie Fury.

Suparnici poput Kartozije i Bookera moraju nestati iz Hrgovićevih planova, a nedavni dolazak njegova kubanskog trenera Pedra Diaza u Zagreb govori da su pred njim zaista ambiciozni i izazovni mečevi. Naime, dosad je Hrgović morao odlaziti na pripreme u Diazov kamp u Miamiju, a sad se prvi put dogodilo obrnuto.

Nije nevažno i to što je hrvatskom teškašu ostao još samo jedan nastup pod okriljem moćne promotorske kuće Matchroom i njegova će budućnost umnogome ovisiti o eventualnom nastavku suradnje. Nije izgledno da će direktor Matchrooma Eddie Hearn favorizirati Hrgovićev uspon prema svjetskoj tituli ako nema kontrolu nad njegovom karijerom, a njegovi glavni promotori, braća Nisse i Kalle Sauerland, jednostavno nisu dovoljno snažni i utjecajni za takvo nešto.

Babić će biti zvijezda u usponu

Uzbudljiva i ambiciozna godina očekuje i drugog iz trijumvirata hrvatskih teškaša Alena Babića, čiji se sedmi profesionalni nastup može očekivati prvih dana ožujka. Babić će tijekom 2021. godine vjerojatno boksati pet puta, redom protiv suparnika od 40. do 80. mjesta na Boxrecovoj ljestvici. Uz njegovo ime i dalje stoji nepoznanica, da ne kažemo sumnja u njegove mogućnosti, ali sa svakom pobjedom ona je sve bljeđa, a Hearnova potpora jamči da će Babićeva zvijezda i dalje biti u usponu. Nije isključeno da će se krajem 2021. godine Hrgović u nekom kvalifikacijskom meču morati suprotstaviti Babiću, ali taj se dvoboj sigurno neće dogoditi dok se publika ne vrati na tribine.

Trećeg vrhunskog hrvatskog teškaša Petra Milasa nismo vidjeli u akciji još od listopada 2019. godine, također zbog manjka evenata u pandemiji. Pregovori oko njegove borbe protiv olimpijskog pobjednika i bivšeg amaterskog svjetskog prvaka Tonyja Yoke govore da ni njegov promotor nema resursa da mu omogući ambicioznu karijeru. U tom meču Milas sigurno ne bi bio deklasiran, ali njegove bi šanse za pobjedu bile mršave i ako je ikako moguće tijekom 2021. godine treba tražiti drukčiji put prema vrhu.

Čeka nas nekoliko spektakularnih borbi

Odmaknemo li se malo od hrvatske perspektive, profesionalni boks u 2021. ponudit će još dva istinska spektakla - treći meč Meksikanca Canela Alvareza i Kazahstanca Genadija Golovkina, dvojice ponajboljih boksača svijeta u kategorijama oko 75 kilograma i obračun najboljih svjetskih velteraša Errola Spencea i Terencea Crawforda. Riječ je o boksačima koje Boxrec rangira kao prvog, osmog, trećeg i četvrtog najboljeg na svijetu kroz sve kategorije. Dakle, radi se o mečevima koji se ne propuštaju.

I amaterski boksači imat će dosta posla tijekom 2021. godine. Od 22. do 26. travnja u Londonu će se nastaviti europski kvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Ovaj turnir je započeo još 14. ožujka prošle godine, da bi nakon samo tri natjecateljska dana bio prekinut zbog pojave koronavirusa. Međunarodni olimpijski odbor odlučio je nastaviti turnir nakon više od godinu dana kao da se ništa nije dogodilo, iako su neki sudionici u međuvremenu prešli u profesionalce ili promijenili kategoriju. Od hrvatskih predstavnika u konkurenciji su još Luka Plantić, Marko Milun, Nikolina Ćaćić i Marija Malenica.

Druga prilika za plasman na OI bit će svjetski kvalifikacijski turnir u lipnju u Parizu, no sastav hrvatske reprezentacije na tom natjecanju još nije određen. Naše amatere u jesen 2021. očekuje i Svjetsko prvenstvo u Beogradu. U listopadu Hrvatski boksački savez slavi 100. rođendan, a priča se da će biti proslavljen dvobojem Hrvatske i reprezentacije Svijeta.

Pročitajte više