Što je Dario Šarić pokazao u debiju za Golden State Warriorse?

Foto: Profimedia

DINASTIJA Golden State Warriorsa novu je NBA sezonu započela domaćim porazom 108:104 of Phoenix Sunsa, jednog od glavnih favorita lige. Za Warriorse je debitirao Dario Šarić, koji nije impresionirao statističkim učinkom, ali je pokazao brojne načine na koje će biti koristan jednoj od najvećih momčadi svih vremena.

Na terenu je proveo 20 minuta, vjerojatno više nego što će igrati kad se vrati ozlijeđeni Draymond Green, te postigao sedam poena uz sedam skokova, dvije blokade (plus jednu izbrisanu) i jednu asistenciju. Iz igre je šutirao samo 3/11, pogodivši jednu od tri trice. Naoko, nije to bila impozantna predstava koja zaslužuje analizu, ali pozitivno je djelovao na igru Warriorsa, koji su bili sedam poena u plusu u njegovu razdoblju na parketu.

Slabim šuterskim učinkom samo se uklopio u momčad koja je ukupno šutirala samo 36% iz igre i 23% za tricu, što je bio i glavni uzrok poraza, ali 11 ispucanih lopti pokazuje da ima povjerenje trenera Stevea Kerra i suigrača. Samo su četiri startera - bez Kevona Looneya - uzela više šuteva.

Ali ništa od toga nije bilo isforsirano, osim možda jednog neuspješnog polaganja iz prodora, nego iz izrađenih akcija za tricu, pickova s Chrisom Paulom ili odbijanaca koje je uhvatio pod protivničkim košem, a imao je ukupno četiri napadačka skoka. Uz dvije blokade, odradio je gomilu "prljavih poslova" koji se ne vide u statistici, poput postavljanja blokova i tjeranja protivnika na greške pametnim kretanjem u obrani.

U prvoj četvrtini nedostajali samo poeni

Šarić je u igru ušao četiri minute i 20 sekundi prije kraja prve četvrtine. U prvoj akciji postavio je blok Kumingi i otvorio se na trici, ali mladi suigrač odlučio se na dribling i kroz gužvu pogodio prvi obruč. Sljedećom prilikom se otvorio nakon bloka Moodyju, a ovaj put je dobio loptu na vrhu trice i šutnuo, ali se zakoprcala u obruču i iscurila.

U idućem napadu opet je bio otvoren na trici, ali odlučio je proslijediti loptu, koja je došla do Paytona, a on je promašio cijeli obruč. Šarić je u međuvremenu odjurio pod koš i spretno uhvatio loptu koja je sve iznenadila pa pokušao zabiti poluhorogom, ali lopta je opet zaskakutala po obruču i ispala. U nastavku akcije izborio je novi napad uhvativši napadački skok između dvojice gostiju, ali opet nitko nije uspio zabiti.

U sljedećem posjedu pomogao je u izgradnji akcije za Thomsona koji je promašio iz blizine, a Šarić izboksao loptu prema Moodyju, koji je zabio otvorenu tricu.

Na drugoj je strani 28-godišnji Šibenčanin prvo dobrim postavljanjem natjerao Devina Bookera na grešku i omogućio Moodyju lagan koš iz kontre, zatim natjerao Graysona Allena na dodavanje iz zraka, nakon kojeg je Gordon promašio tricu te nakon svega iznudio prekršaj u napadu od pričuvnog centra Eubanksa.

Prvu grešku napravio je kad se odlučio na ulaz protiv Eubanksa i došao u odličnu poziciju, ali onda neobjašnjivo s metra nije dobacio do obruča. Ipak se uspio ponovno dočepati lopte, no Eubanks je blokirao ponovljeni pokušaj. 

Sve je to napravio u svoje prve četiri izuzetno aktivne minute, pa iako je promašio sva četiri pokušaja, uhvatio je četiri napadačka skoka i odradio odličan posao u obrani uz Moodyja bio ključ povratka sa sedam poena zaostatka na 28:28 na kraju prve četvrtine. Izvrstan dojam kojeg su pokvarili samo promašaji.

Impresivan u obrani, nesiguran oko obruča u napadu

I to se promijenilo u prvom napadu Warriorsa u drugom periodu, kad je pri izvođenju lopte ispod koša pravovremeno utrčao i pospremio Paulovo dodavanje. Njegov bivši suigrač iz Phoenixa glasno je zagovarao akviziciju hrvatskoga kapetana ovog ljeta, znajući kako su se dobro slagali u pick and rollu prošlih godina, ali prvi pokušaj akcije dva za dva nije bio idealan i Šarić se našao pred višim Eubanksom, preko kojeg nije uspio zabiti.

Prvu smjenu u novoj sezoni Dario je završio blokadom Phoenixova pričuvnog razigravača Goodwina, a Warriorsi su u tom razdoblju zaostatak od sedam poena pretvorili u prednost od pet. Bio je to savršen primjer koliko hrvatski košarkaš doprinosi momčadi, iako iz statistike bliješti šut 1/6.

A to se vidjelo i po tome što su nakon izlaska njegove postave Sunsi napravili seriju 17-3 i potpuno okrenuli utakmicu. U igru se vratio tri minute prije poluvremena i u tom razdoblju na povratnu loptu Paula ubacio svoju prvu tricu u dresu Warriorsa, odigrao odličnu obranu na Gordonu, ali nije uspio zaustaviti krakatog Duranta i poremetiti zahuktale goste, koji su do odmora pobjegli na 15 razlike.

Warriorsi su, po starom, dobrom običaju, uraganski krenuli u treću četvrtinu i do njene polovice spustili zaostatak na samo dva poena. Šarić je odigrao drugi dio četvrtine i pomogao Golden Stateu da produlji seriju te u posljednji period uđe sa šest poena viška.

Konačno probio Eubanksa - driblingom

Prvu priliku da popravi konto imao je kad je nakon odličnog protoka lopte ostao sam na vrhu trice, ali ostao kratak, a zatim mu je nakon picka s Paulom Eubanksom opet bio prevelika prepreka. Konačno, uslijedila su dva najsvjetlija Šarićeva trenutka utakmice.

Eric Gordon sjurio se po sredini i napao Šarića jedan na jedan, a hrvatski kapetan sabrano ga je ispratio, blokirao bez prekršaja i proslijedio loptu u kontru. Nedugo zatim konačno je i uspio nadmudriti dotad neprelaznog Eubanksa, kad ga je napao s linije za tricu, na širem prostoru, prošao crossoverom i iz teške situacije zabio od table. U zadnjim sekundama četvrtine stigao je blokirati i Okogieja, ali statističari su naknadno zaključili da nije dirao loptu.

Warriorsi su treću četvrtinu dobili 40:19, ali sve su prosuli u prve dvije minute odlučujuće. Iako ju je Šarić otvorio lijepo asistencijom Kumingi pod koš, Sunsi su uzvratili serijom 8:0, u kojoj je Eubanks još jednom blokirao Darija nakon nesigurnog picka s Paulom. Pola minute kasnije, kad su Sunsi izjednačili, Šarić se vratio na klupu i na njoj ostao do kraja.

Pratio je kako dvije od najboljih momčadi Zapada igraju gotovo koš za koš, a u posljednju minutu ušlo se s prednošću Phoenixa 103:101. Gordon, koji je promašio 12 od prvih 14 šuteva na utakmici, tada je zabio drugu uzastopnu tricu za plus pet Phoenixa, a Paul i Thompson nisu pogodili spasonosne trice u zadnjim sekundama.

Uloga koju je u šampionskoj sezoni imao Bjelica

Stephen Curry bio je najbolji strijelac Warriorsa s 27 poena, ali trice je šutirao sam 4/14 i završnicu proveo opterećen prekršajima. Devin Booker predvodio je Sunse s 32 poena, a Kevin Durant zaustavio se na 18 uz loš šut 7/22.

Obje su momčadi slabo šutirale, što je i razumljivo na startu sezone, dok igrači još nisu uhvatili natjecateljski ritam, a Šarić se sa svojih 3/11 samo uklopio u to, ali pokazao se kao jedan od ključnih kotačića druge postave i ostavio dojam bolji od statističkog učinka, iako četiri ofenzivna skoka i dvije blokade govore o doprinosu u igri.

Warriorsi su ga s razlogom doveli kao glavnu metu ovog ljeta na tržištu slobodnih igrača, s idejom da ima ulogu kakvu su prije dvije godine, u posljednjoj šampionskoj sezoni, imali Otto Porter Jr. i Nemanja Bjelica, a lani takvog igrača nisu imali. Iako je njihova prva suradnja završila porazom, ostaje dojam da su Šarić i Golden State odličan fit.

Pročitajte više