KORONAVIRUS

Što je sve odgođeno i otkazano? Evo kako je koronavirus napao svijet sporta

Foto: Getty Images

RAZMJERI epidemije virusa Covid-19 u Japanu su potaknuli Dicka Pounda, višeg člana Međunarodnog olimpijskog odbora, da opiše zarazu kao "novi rat" koji prijeti Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju, upozorivši da je otkazivanje moguće ako virus i dalje bude harao u svibnju. Vlada Japana kasnije je naglasila da Poundovi komentari nisu službeni stav Odbora, ali da postoji mogućnost da se ovogodišnje Igre ne održe zbog prijetnje za javno zdravlje.

Sportaši su dobili uputstva da nastave trenirati za predstojeće Olimpijske igre, iako je obuka gotovo 80.000 volontera, koja je trebala početi 22. veljače, odgođena za iduća dva mjeseca, piše Daily Mail.

Da nisu samo Olimpijske igre ugrožene epidemijom koronavirusa, svjedoče i sljedeća sportska događanja koja su otkazana ili odgođena.

Atletika

Svjetsko prvenstvo u atletici u dvorani u Nanjingu, zakazano između 13. i 15. ožujka, odgođeno je do iduće godine.

Polumaraton u Parizu, koji je trebalo okupiti oko 44.000 natjecatelja, otkazan je nakon što je francuska vlada odlučila zabraniti sve skupove u zatvorenom prostoru s više od 5000 posjetitelja.

Boks 

Meč između Danielea Scardine i Andrewa Francilletta u organizaciji Međunarodne boksačke federacije, zakazan za 28. veljače u Milanu, odgođen je do daljnjeg.

Olimpijske kvalifikacije u boksu pomaknute su iz Wuhana, koji je u središtu epidemije, u jordansku prijestolnicu Amman.

Biciklizam

Danac Michael Morkov (34) dobio je zeleno svjetlo za nastavak sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu, nakon što je proveo vrijeme u izolaciji zbog bojazni od koronavirusa. Morkov je sudjelovao na Utrci oko Emirata, prije nego što je otkazana zbog sumnje da su dvije osobe u menadžmentu jednog tima zaražene virusom. Chris Froome je testiran na virus, dok je Mark Cavendish izoliran u hotelskoj sobi.

Nogomet

Nogometni savez Kine odgodio je sva natjecanja u zemlji nakon izbijanja zaraze. Utakmice Lige prvaka Azijske nogometne konfederacije koje uključuju kineske klubove Guangzhou Evergrande, Shanghai Shenhua i Shanghai SIPG pomaknute su za travanj. Nacionalne nogometne lige u Japanu i Južnoj Koreji također su odgođene.

U Europi, utakmica talijanske Serije A neće se igrati. Talijanska vlada je jučer donijela odluku da se zbog epidemija koronavirusa zaustavljaju sva sportska natjecanja do 3. travnja pa tako i Serie A.

Talijani su prvo odlučili da će se utakmice Serie A do kraja mjeseca igrati pred praznim tribinama, kao što je bio slučaj u prošlom kolu, no jučer je odlučeno da se nogomet u prvoj i drugoj talijanskoj ligi uopće neće igrati. To je veliki problem za Serie A jer nitko ne zna kad i kako će se odigrati odgođene utakmice. 

Krajem mjeseca je reprezentativna stanka, ali unatoč tome u Italiji su zbog koronavirusa odgođene čak 33 utakmice jer su se do kraja mjeseca trebale odigrati i utakmice odgođene pretprošlog vikenda. No sada od toga neće biti ništa, a ovo su tri moguća scenarija koje talijanski nogometni savez razmatra za kraj sezone.

Također će se niz utakmica Lige prvaka i Europske lige igrati bez gledatelja, a isto vrijedi i za sva prvenstva diljem Europe. Jedino zasad prekinuto prvenstvo je talijansko. 

Europski savezi traže od UEFA-e odgodu Eura 2020 za sljedeće ljeto, objavio je Tuttosport. Zbog epidemije koronavirusa nacionalni savezi imaju problema sa slaganjem rasporeda za prvenstva, utakmice diljem Europe igraju se bez publike i upitna je regularnost svih natjecanja, pa tako i Europskog prvenstva koje bi trebalo startati 12. lipnja u Italiji, u žarištu epidemije u Europi.

"Nacionalni savezi rade ogroman pritisak na UEFA-u kako bi mogli uspješno privesti kraju svoje lige. Pritisak se samo povećava, a ideja o odgodi Eura u UEFA-i se ozbiljno razmatra. Većina saveza traži odgodu Eura 2020 kako bi mogli završiti nacionalna prvenstva", javio je danas ekskluzivno talijanski Tuttosport.

Sve su izraženije strepnje da će pojedini mečevi na Europskom prvenstvu u Škotskoj biti otkazani, ako se epidemija ne stiša do ljeta. UEFA je danas za Index objasnila da će se natjecanje igrati prema planu, ali jasno je da to s obzirom na razvoj događaja i vrijeme koje je preostalo do prvenstva ne može biti konačan odgovor. 

Formula 1

Nova sezona Formule 1 trebala bi početi 15. ožujka, ali širenje epidemije koronavirusa iz dana u dan stvara dodatne probleme.

Dok se čeka potvrda informacije hoće li se prva utrka sezone održati 15. ožujka u Australiji, loše vijesti stižu iz Bahreina gdje bi sedam dana kasnije trebala biti održana druga utrka sezone F1.

Naime, vlasti iz Bahreina zbog širenja koronavirusa zabranile su ulazak svim stranim državljanima koji su u prethodnih 14 dana boravili u Italiji, Iraku, Kini, Hong Kongu, Iranu, Tajlandu, Singapuru, Maleziji i Južnoj Koreji. Ovo je veliki problem za momčadi Formule 1 iz Italije - Ferrari i Alfa Tauri, ali i momčadi koje se snabdijevaju motorima Ferrarija - Alfa Romeo i Haas. 

To znači da će praktički biti nemoguće njihovo sudjelovanje u drugoj utrci sezone u Bahreinu. 

Tenis

Turnir u Indian Wellsu koji je trebao biti prvi Masters u 2020. godini neće se održati zbog epidemije koronavirusa.

Naime, u južnoj Kaliforniji potvrđeni su slučajevi koronavirusa pa je organizator odlučio otkazati turnir zbog straha od širenja virusa, ali i zbog sigurnosti igrača. 

Odigravanje svih drugih turnira je upitno.

Ostali sportovi

MotoGP odgodio je prve dvije utrke u sezoni, i to u Kataru i Tajlandu. Utrke Moto2 i Moto3 u Kataru ostaju po planu.

Južnokorejska bejzbol liga otkazala je svih 50 utakmica koje su planirane za ožujak.

Turnir u odbojci na pijesku u Yangzhou odgođen je za razdoblje nakon Olimpijskih igara, a prvobitno je zakazan između 22. i 26. travnja.

Kako bi izbjegli mogućnost zaraze, NBA je košarkašima zabranila dirati predmete kao što su kemijske olovke, lopte i dresovi koje obožavatelji donose na utakmice tražeći potpis. Danas je u svim američkim sportovima zabranjen ulazak novinarima u svlačionice. 

Njemačka je otkazala prvu hokejašku ligu, a o sličnom potezu razmišljaju i brojne druge države. 

Pročitajte više