Što nakon Šimića?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

DARIO ŠIMIĆ iznenada je otišao iz Dinama. Član Dinamove uprave za sportska pitanja podnio je ostavku na početku današnje sjednice novog izvršnog odbora. Šimićeva odluka zatekla je sve prisutne iako se nakon poraza od Ballkanija šuškalo da bi upravo Šimić mogao biti smijenjen na sjednici IO-a.

No, u danima nakon utakmice ta priča se smirila i stišala, a Mirko Barišić, kojemu je Šimić pomogao da se u ožujku održi na vlasti, nije želio nove turbulencije u klubu i Šimićev mandat uopće nije trebao biti tema ovog IO-a. Šimić je u velikom intervjuu za Index prošle subote rekao da je spreman preuzeti dio odgovornosti za loše rezultate ove sezone, ali je naglasio da je odgovoran koliko i ostatak uprave.

"Ako treba mene lupati - lupajte"

"Ja sigurno neću biti taj koji će uprijeti prstom u nekoga i reći da je kriv. Ako ljudi u klubu smatraju da sam ja kriv, moj mandat je na raspolaganju i s tim nemam nikakav problem. Ja sam u Dinamo došao na strani Mirka Barišića za kojeg mislim da radi dobro i da pomognem Dinamu koliko god mogu i, ako netko misli da to nije dovoljno dobro - OK. 

Ako treba mene lupati da momčad ima mir, samo me lupajte. Evo, ja sam kriv. Kriv sam za poraz od Hajduka, kriv sam za poraz od Ballkanija. Slobodno neka se stavi moja slika i neka se sve stavi na moj račun, nemam s tim nikakav problem. Ako će Dinamu biti bolje ako ja odem i ako se donese takva odluka - OK", rekao je Šimić.

On je po dolasku u Dinamo zajedno s Igorom Bišćanom imao podršku javnosti i medija kakvu je rijetko tko imao u Dinamu. Šimića su podržali i navijači koji su zajedno s njim omogućili Barišiću pobjedu na predzadnjoj skupštini ubacivanjem svojih povjerenika u istu, ali ljubav nije predugo trajala.

U nešto manje od sedam mjeseci koliko je bio u Dinamovoj upravi, Dario Šimić označen je kao najodgovorniji za jako slab ulazak u sezonu. Zamjeralo mu se na neadekvatnim pojačanjima i lošoj pripremi za odlazak glavnih zvijezda.

Promašilo se s nekim igračima

Istina, neki igrači koji su došli na preporuku Šimićevih suradnika ni nakon tri mjeseca se ne čine kao igrači za Dinamo. To prvenstveno vrijedi za Maximea Bernauera, Bogdana Mihajličenka i Takura Kaneka, ali oni niti su dobili pravu priliku niti su puno koštali (ukupno 1.7 milijuna eura). Joaquin Sosa tek se privikava na momčad.

S druge strane, Gabriel Vidović pokazao se dobrim poslom kao i Luka Stojković koji se u međuvremenu ozlijedio. Stigao je i Tibor Halilović, a za Šimićeva mandata u klubu vratio se Arijan Ademi i ostao je Bruno Petković iako će neki reći da on s time nije imao puno veze. No, i jedno i drugo dogodilo se dok je on bio u klubu.

Je li Šimić jedini krivac za loše transfere i loše rezultate? Naravno da nije. Potpise na transfer stavljali su i Vlatka Peras i preostala dva člana uprave, a nešto se valjda pitalo i trenera i igrače.

Iako je bio "član uprave za sportska pitanja", Dario Šimić nominalno nije bio sportski direktor kluba i konačno je vrijeme da Dinamo nekoga postavi na tu funkciju pa da se zna tko točno dovodi i predlaže igrače. Tko god to bio, ni on (ili ona) neće moći ništa bez potpisa članova uprave pa se puno u sustavu odlučivanja neće mijenjati, ali ta pozicija mora se konačno postaviti.

Dinamo ne funkcionira s menadžerom "engleskog tipa"

Varijanta menadžera engleskog tipa u Dinamu se pokazala lošom. Tu funkciju imali su Damir Krznar, Željko Kopić i Ante Čačić i letimični pogled na Dinamove ulazne transfere u tom periodu dovoljno govori koliko je to bio pametan potez.

Sergej Jakirović je od dolaska u Dinamo dosta sudjelovao u dovođenju igrača, primarno Arijana Ademija. Jakirović već sad ima jasnu sliku koji igrači mu trebaju u zimskom prijelaznom roku, ali dugoročno klub Dinamova renomea ne može funkcionirati bez pravog sportskog direktora.

Dinamo tu osobu mora dovesti hitno jer je do zimskog prijelaznog roka ostalo malo više od dva mjeseca. Siječanjski "mercato" uglavnom je nepopularan jer se igrače dovodi usred sezone, ali jasno je da Dinamu trebaju lijevi bek, još jedan desni bek, špica i desno krilo. To dovesti u zimskom prijelaznom roku je iznimno zahtjevan zadatak koji trener sam, usred priprema, ne može napraviti.

Pročitajte više