Što se događa s Brazilom?

Foto: Profimedia

BRAZIL je sinoć u 6. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo izgubio na Maracani od Argentine 1:0 golom Nicolasa Otamendija u 63. minuti. U tvrdoj i ratničkoj utakmici, koja je i kasnila zbog nereda navijača na tribinama, Argentina je iskoristila najveću šansu koju je imala, a Brazil svoje dvije nije realizirao i ovim porazom samo je dublje utonuo u krizu koja traje još od ispadanja od Hrvatske s SP-a prošle godine.

Ovo je bio treći uzastopni poraz Brazila u kvalifikacijama, a Dinizova reprezentacija prva je u povijesti Brazila koja je upisala poraz na domaćem terenu u kvalifikacijama za SP. Od ispadanja u Kataru Brazil je dobio samo tri od sljedećih osam utakmica. Pobijedio je Gvineju u prijateljskom susretu te Peru i Boliviju na otvaranju kvalifikacija. Tih 55 posto poraza u 2023. najgori je rezultat Brazila od 1940. godine.

Tri poraza zaredom

No onda je remizirao kod kuće s Venezuelom, da bi u zadnje tri utakmice izgubio redom od Urugvaja (2:0), Kolumbije (2:1) i noćas od Argentine. Brazil je pao na šesto mjesto kvalifikacija, zadnje koje direktno vodi na Svjetsko prvenstvo, a navijači i brazilska javnost su bijesni.

Navijači su na Maracani izviždali reprezentaciju nakon utakmice, a televizijski i ostali komentatori traže odgovornost prvenstveno Fernanda Diniza, kojeg vide kao glavnog krivca. Kao olakotnu okolnost ne uzimaju mu ni činjenicu da je zadnje dvije utakmice igrao bez ozlijeđenog Neymara, kojeg neće biti mjesecima.

"Fernando Diniz je kao Novak Đoković. Ruši rekorde, ali negativne. Carlo Ancelotti bit će izbornik na sljedećem SP-u, ali teško ćemo dotad živjeti s Dinizom. Emerson Royal i Carlo Augusto najgori su bekovski par u povijesti reprezentacije. Jadni navijači. Skupo su platili karte da bi to gledali", ljutit je bio novinar Renato Mauricio Prado na nacionalnoj televiziji.

Protiv Argentine nije bilo ni Viniciusa Juniora ni Richarlisona. Bez njih dvojice i Neymara Brazil je neusporedivo slabija momčad, a Diniz se nakon poraza od Argentine branio procesom stvaranja nove momčadi. Među najvećim prinovama je 17-godišnji Palmeirasov napadač Endrick, a tu je još nekoliko vrlo mladih igrača.

Izbornik vjeruje u proces

"To mi se događalo i dok sam stvarao uspješnu momčad Fluminensea. Brazil je u procesu rekonstrukcije momčadi. Protiv Argentine smo imali samo tri igrača koja su igrala na zadnjem SP-u, a Argentina je imala čitavu momčad. 

Što bismo sad trebali napraviti, poslati sve kvragu? Vjerujem u proces pomlađivanja momčadi. Većina igrača koji su igrali rođena je nakon 2000. godine. Trebat će nam vremena", rekao je brazilski izbornik, kojeg su podržali i igrači.

"Slabiji rezultati posljedica su nužnih promjena u momčadi. Malo smo izgubili na stabilnosti. Kad smo u prošlim kvalifikacijama pobjeđivali sve redom, onda su južnoameričke kvalifikacije bile preslabe i nisu bile odraz kvalitete. Sad kad gubimo od istih protivnika, preslabi smo", rekao je Alisson.

Diniz je u srpnju preuzeo reprezentaciju nakon Titeova odlaska, i to nakon odličnih rezultata s Fluminenseom, s kojim je početkom mjeseca osvojio Copa Libertadores. Dobio je ulogu privremenog trenera dok sljedećeg ljeta, kako najavljuju brazilski mediji, na klupu ne sjedne Carlo Ancelotti.

Pročitajte više