EURO 2020

Što se treba dogoditi da Hrvatska osvoji drugo mjesto u skupini?

Foto: AP Photo/Petr David Josek/Guliver

DAN JE istine za Zlatka Dalića i hrvatsku reprezentaciju, koja u 21 sat protiv Škotske na Hampden Parku u Glasgowu igra posljednju utakmicu grupne faze na Euru 2020. Jasno je da samo pobjeda donosi plasman u osminu finala, dok ostali ishodi znače završetak natjecanja.

Iako su Češka i Engleska, koje u istom terminu igraju za prvo mjesto u skupini, već osigurale plasman u nokaut-fazu, postoji niz kombinacija ishoda za raspodjelu pozicija.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Jedini siguran način da te dvije reprezentacije prođu s prvog i drugog mjesta je da odigraju neodlučeno. U tom bi slučaju Češka završila prva zbog bolje gol-razlike. Podsjetimo, Česi su u prvom kolu pobijedili Škote 2:0, a Englezi Hrvate 1:0. Poraz bi i Češku i Englesku mogao koštati pada na treće mjesto, ovisno o rezultatu iz Glasgowa.

Češka, u slučaju pobjede ili remija, završava kao prva u skupini. U slučaju poraza bit će druga, ali može pasti i na treće mjesto ako Hrvatska pobijedi Škotsku dovoljno visoko da nadoknadi gol-razliku. Škotska ne može prestići Češku jer je u slučaju istog broja bodova glavni kriterij za razdvajanje rezultat iz međusobne utakmice.

Engleska može biti prva samo ako pobijedi, a remi je cementira na drugo mjesto. Poraz Engleze može baciti na treće mjesto ako Škotska svlada Hrvatsku dovoljno visoko da nadoknadi gol-razliku.

Kako Hrvatska može biti druga?

Hrvatska i Škotska dalje mogu samo pobjedom. Ako odigraju neodlučeno, Hrvatska će ostati treća, ali s dva boda neće vidjeti osminu finala. Hrvatska može do drugog mjesta ako Englezi svladaju Čehe, a Škotska ako Česi dobiju okršaj na Wembleyju.

Ako Češka izgubi jednim golom razlike od Engleske, Hrvatska će morati pobijediti Škotsku s dva ili više golova prednosti. Ako Česi izgube uvjerljivije, Dalićevoj momčadi je dovoljna bilo kakva pobjeda.

Doduše, postoji i opcija da Hrvatska i Češka završe s identičnom gol-razlikom. Na primjer, ako Češka izgubi 1:0, a Hrvatska pobijedi 2:0. U tom bi ih slučaju razdvajao peti kriterij, odnosno disciplinska situacija. Nakon prva dva kola Češka je u povoljnijoj situaciji jer je zaradila tri, a Hrvatska četiri žuta kartona, što znači da bi momci u kockastom trebali posebno paziti u ovako važnoj utakmici i dobiti jedan karton manje nego Česi protiv Engleske. Ako bi i u tom segmentu bili izjednačeni, odlučio bi šesti kriterij, odnosno učinak u kvalifikacijama, u kojem je Hrvatska bolja jer je u osam utakmica koje se uzimaju u obzir osvojila 17, a Češka 15 bodova.

Tko s kim u osmini finala?

Pobjednik skupine D u osmini finala će 29. lipnja (18 sati) na Wembleyju igrati protiv drugoplasiranog iz skupine F, u kojoj su Francuska, Njemačka, Portugal i Mađarska. Uoči posljednjeg kola na toj poziciji može završiti bilo koja od te četiri reprezentacije. U srijedu se sastaju Njemačka i Mađarska te Portugal i Francuska. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Na papiru je najpoželjnije drugo mjesto u našoj skupini jer u osmini finala vodi na drugoplasiranog iz skupine E, u kojoj su Švedska, Slovačka, Španjolska i Poljska. Bilo koja od te četiri reprezentacije može završiti kao druga, a rasplet će donijeti sutrašnji okršaji Slovačke i Španjolske te Švedske i Poljske. Dvoboj D2 - E2 igra se u ponedjeljak, 28. lipnja, u Kopenhagenu.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Ako utakmica Hrvatske i Škotske ne završi remijem, trećeplasirani iz skupine D ima tri potencijalna protivnika, ovisno o raspletu ostalih skupina - Nizozemsku u Budimpešti 27. lipnja u 18 sati, Belgiju istog dana u Sevilli u 21 sat ili pobjednika skupine E u Glasgowu 29. lipnja u 21 sat.

Pročitajte više