ŠTO SMO SAZNALI U DERBIJU Rijeka se raspala, Hajduk ima novog Pletikosu

Foto: Robert Matić/HNK Hajduk

U DERBIJU 18. kola Prve hrvatske nogometne lige Hajduk je na Rujevici rezultatom 2:1 svladao Rijeku. Golove za goste postigli su Toma Bašić u trećoj i Ante Erceg u 51. minuti. Jedini gol za domaću momčad zabio je Filip Bradarić u 11. minuti susreta.

Kopić srušio prokletstvo: Slavlje Bijelih nad Rijekom nakon više od dvije tisuće dana

Dvije tisuće i osamdeset dana prošlo je od posljednje pobjede Hajduka nad Rijekom. Gotovo šest godina, odnosno 20 susreta momčad s Poljuda nije slavila u Jadranskom derbiju. Od tih 20 susreta Hajduk je u samo sedam susreta remizirao, uz čak 13 poraza. Bijeli su od 60 mogućih bodova osvojili svega sedam, a još tragičniji skor je u posljednjih osam susreta u kojima je splitski sastav osvojio tek jedan jedini bod.

2017. kao godina Hajduka - Splićani slavili u Gradskom vrtu, Maksimiru i na Rujevici

Bezuspješno su pokušavali Krstičević, Tudor, Vukas, Vučević, Burić, Pušnik i Carrillo, a onda je crni niz prekinuo Željko Kopić u svom tek četvrtom susretu na klupi. 2017. godina posebna je za Splićane, tijekom nje slavili su na tri najveća gostovanja u domaćem prvenstvu. Prvo su u travnju nakon devet godina pobijedili na Maksimiru, dok su prije nekoliko dana upisali tek drugu pobjedu na Gradskom vrtu od rujna 2008.

Senzacionalna pobjeda kao melem na ranu hajdukovaca

Sve se to događa u vjerojatno najtežim trenucima u posljednjih nekoliko godina kada su igrači i čelnici Hajduka pod velikom paljbom navijača, a Bijeli nakon domaćeg debakla od Rudeša osim trenera Carrilla umalo ostali i bez cijelog vodstva. Uskrsnuće na Rujevici došlo kao melem na ranu svih hajdukovaca i generira nadu da će se Bijeli u nastavku sezone ipak vratiti na pravi put.

Hoće li ovo biti dovoljno da navijači pruže ruku Upravi?

Za Hajduk je u ovom trenutku najvažnije da tribina opet počne disati kao jedno s momčadi. Čelnici Bijelih uvjereni su kako su prolaskom u četvrtfinale Kupa te slavljem na Rujevici dobili ponešto vremena, barem do zime kad će s nekolicinom pojačanja iznova pokušati kupiti povjerenje navijača. Ipak, postavlja se pitanje je li navijačima Hajduka u ovom trenutku rezultat važniji od demokratičnosti sustava koji su uspostavili, odnosno dokaza da on funkcionira i da osobni interesi više ne drmaju Poljudom. 

Karlo Letica neosporni junak Splićana

Odgovor na ovo pitanje dobit ćemo vrlo brzo, ali sad se vratimo vjetrovitom dvoboju na Rujevici u kojem su Bijeli upisali, može se reći, senzacionalnu pobjedu. Svi su bili požrtvovni, međutim samo jedan čovjek zaslužuje epitet junaka. Riječ je o mladom vrataru Karlu Letici koji je tijekom devedeset minuta djelovao kao Stipe Pletikosa nekad davno na Maksimiru, ili još bolje, Lovre Kalinić u susretu protiv Dnjipra na Poljudu.

Stipica nema što tražiti u prvih 11, a bez Hamze Bijeli ne bi uspjeli povezati pet pasova

Letica je izniman talent, a nakon svega viđenog jasno je kako Stipica ne može imati mjesto u prvih 11. Hijerarhiju treba poštovati, Dante je uporno čekao na svoj red i pritom odradio par dobrih utakmica, ali Letica ima konstituciju i kvalitete postati golmanom reprezentativnog kalibra. Šteta ga je ne forsirati. Još jedan igrač, unatoč nekolicini pogrešaka, bio je instrumentalan u ovoj pobjedi. Riječ je o Hamzi Barryju čija su smirenost i pas igra u sredini terena od neprocjenjive važnosti.

Savvas procvao otkako ga je Kopić gurnuo u posljednju liniju

U pojedinim trenucima činilo se da hajdukovci ne bi uspjeli povezati dva dodavanja i zadržati loptu duže od deset sekundi da nema gambijskog veznjaka. Po stilu igre on je nekakva splitska verzija Luke Modrića. Osim Barryja valja pohvaliti i Gentsogloua koji, otkako ga je Kopić prekomandirao u posljednju liniju, djeluje puno ozbiljnije. Savvas je u veznom redu previše statičan i praktički neupotrebljiv, dok na mjestu stopera njegovo iskustvo i tehnika uvelike dolaze do izražaja. 

Fran Tudor postigao je da mjesto lijevog beka više nije najslabija karika Hajduka

Ako se Grku napokon i može uputiti pokoja pohvala, onda treba reći kako je Tudor iz utakmice u utakmicu sve lošiji. Jednostavno je nepojmljivo koliko krivih procjena i slabih reakcija može povezati u desetak minuta. Svojski se potrudio da mjesto lijevog beka više nije najslabija karika splitske momčadi. Kopić bi u zimskoj pauzi trebao ozbiljno razmisliti kako revitalizirati karijeru ovog mladića koji je nekada bio jedno od najtalentiranijih ofenzivnih krila HNL-a.

Kekova čarolija potpuno nestala: 12. poraz u sezoni

Osvrnimo se na koncu i na Riječane, koji su se nakon šampionske sezone potpuno raspali. Momčad koja je u posljednjih nekoliko godina nizala rekorde nepobjedivosti, kako na domaćem terenu tako i općenito, sad gubi gdjegod stigne. Od početka sezone do današnjeg dana upisali su čak 12 poraza, od toga šest na Rujevici. Ove sezone kući su poraženi i od Dinama, i od Osijeka, i od Hajduka. Kekova čarolija je bez sumnje nestala i pitanje je može li Slovenac opet vratiti momčad na pobjednički kolosijek.

Pročitajte više