Što sve kriju VAR snimke s El Clasica? Sudac igraču Barce: Bio je mir dok nisi ušao

Foto: Profimedia

REAL MADRID pobijedio je Barcelonu 3:2 na stadionu Santiago Bernabeu u El Clasicu odigranom u 32. kolu La Lige. Bila je to utakmica u kojoj je Barcelona dvaput vodila golovima Andreasa Christensena i Fermina Lopeza, no Real je stigao do pobjede zahvaljujući pogocima Viniciusa Juniora, Lucasa Vazqueza i Judea Bellinghama u 92. minuti. Real sada Barceloni bježi 11 bodova i šest kola prije kraja je jako blizu titule prvaka Španjolske.

U Barceloni su bijesni na suce jer smatraju da su oštećeni za gol u 28. minuti. Realov golman Andrij Lunin tada je jedva s gol-linije ili iz gola izbacio loptu koju je iz kornera poslao Lamine Yamal. U španjolskom prvenstvu nema gol-tehnologije, a VAR je smatrao da lopta nije punim obujmom prošla crtu. Sada je objavljena cjelovita VAR komunikacija suca Cesara Soto Grada s VAR-om i igračima kod ključnih situacija.

Kod gola Christensena u 6. minuti, Soto Grado u komunikaciji s VAR-om ističe: "Nema ništa, malo se naslonio u završnici i to je to." U 11. minuti je Cancelo faulirao Vasqueza na rubu kaznenog prostora, a Soto Grado samouvjereni ističe: "Čisti faul. Nema sumnje. Jasno ga je sapleo."

Raspravljao s Yamalom zbog penala

U 17. minuti, pri rezultatu 1:0, Soto Grado je pokazao na penal nakon prekršaja Cubarsija na Vasquezu. "Zancadilla", uzviknuo je sudac kojeg su okružili nogometaši Barcelone, a on je poručio da želi ostati sam s Araujom. "Ne želim nikoga ovdje", rekao je. VAR je pregledao snimku i onda krenuo gledati je li Vinicius bio u zaleđu. Nakon što su potvrdili penal, Soto Grado govori Cancelu: "Penal je, kažu mi da je penal. Joao, mislim da je čisto. Isto bi bilo za drugu stranu."

U 33. minuti Camavinga je srušio Yamala na rubu kaznenog prostora, a Yamal je pao unutra. Sudac je odmah ustvrdio: "Vani je i žuti karton za Camavingu." Nakon toga je pričao s Yamalom. "Lamine, sudit ću prekršaj, ali, molim te, nemoj tako lako padati u 16, u redu? Ako bude penal, sudit ću ti ga." Nakon toga se nerazumljivo čuje Yamalov odgovor i sudac koji uzvraća kako prihvaća ispriku.

Još jedna od kontroverzi bio je mogući penal Rudigera na Ferminu u 57. minuti. VAR je odmah javio sucu: "Ništa, ništa, ništa. Sjajno, Cesar." Kad Fermin zabija za 2:1 u 68. minuti, može se čuti kako Soto Grado objašnjava Rudigeru da nema zaleđa. Isto je kasnije učinio i golmanu Luninu, koji je također protestirao.

"Bio je mir dok ti nisi ušao"

U posljednjim minutama utakmice su tenzije rasle, a došlo je i do jednog duela između Ferrana Torresa i Rudigera. Soto Grado ih je obojicu upozorio. "Ferran, ne želim gluposti. Bio si nervozan i u Superkupu, nemoj biti nervozan. Rudiger, nemoj ni ti biti nervozan. Dečki, utakmica je mirna. Smirimo se", govori sudac.

Igrači Barcelone nastavili su protestirati, a onda je Soto Grado rekao: "Ferran, ne. Bio je mir dok ti nisi ušao u igru." Slijedio je i jedan okršaj Koundea i Viniciusa. Obojica su dobila žute kartone. "Smirite se. Opustite se. Opustite se. Opustite se", ponavljao je Soto Grado.

Posljednja snimka se odnosi na faul Fermina na Brahimu kod kojeg je Pedri protestirao. "Sve je čisto, ja zviždim na sve prekršaje. Imam tu naviku. Brahim je prvi bio na lopti", posljednje je što se čuje na snimkama. 

Pročitajte više