Što trejdovi Duranta i Westbrooka znače za NBA?

Foto: Profimedia

ROK za razmjene igrača u NBA ligi istječe večeras u 21 sat po hrvatskom vremenu, ali LA Lakersi i Phoenix Sunsi nisu čekali zadnji čas da naprave trejdove koji će im promijeniti budućnost i podignuti im plafon u ovoj sezoni. Klub za koji igra Dario Šarić doveo je Kevina Duranta, a Lakersi su se oslobodili ugovora Russella Westbrooka i pretvorili ga u tri vrlo kvalitetna rotacijska igrača.

Ovi trejdovi imaju i još dvije značajne posljedice. Prva - Brooklyn Netsi kreću ispočetka nakon četverogodišnjeg ambicioznog eksperimenta koji su započeli dovođenjem Duranta i Kyriea Irvinga. Druga - nakon što je Dallas doveo Irvinga, sada su sva tri kluba s kojima se najviše povezivalo Bojana Bogdanovića napravila razmjene, što značajno smanjuje šanse da hrvatski košarkaš do večeras promijeni klub.

Durant bi trebao Sunse pretvoriti u ozbiljne kandidate za naslov. Momčad koja je prije dvije godine vodila 2:0 protiv Milwaukeeja u NBA finalu promiče se u favorita da se tamo vrati. Ove je sezone na razočaravajućem omjeru 30-26, ali on je prije svega posljedica brojnih ozljeda ključnih igrača, a prije nekoliko dana bio je još gori (27-26) dok se nije oporavio Devin Booker.

Na vrlo izjednačenom Zapadu 2-3 pobjede mogu činiti razliku između 4. i 11. mjesta, odnosno prednosti domaćeg terena u doigravanju i potpunog propuštanja play-offa. Recimo, Phoenix je trenutačno peti s 30-26, a Lakersi tek 13. s 25-30. 

Tko je koga razmijenio?

Sunsi su u direktnoj razmjeni s Netsima dobili Duranta i T.J.-a Warrena, a zauzvrat dali Mikala Bridgesa, Camerona Johnsona, Jaea Crowdera, četiri izbora prve runde drafta i zamjenu pickova 2028.

Da bi pronašli novi dom za Westbrooka, Lakersi su morali pronaći dvije momčadi koje će sudjelovati u trejdu - Utah Jazz i Minnesota Timberwolvese, dva kluba koja su prošlog ljeta "srušila tržište" transferom Rudyja Goberta, u kojem su Wolvesi Jazzu za francuskog centra dali pet igrača, četiri buduća picka i jednu zamjenu pickova.

Lakersi su u Salt Lake City poslali Westbrooka, rijetko korištene Juana Toscano-Andersona i Damiana Jonesa te izbor prve runde drafta 2027. zaštićen za prva četiri mjesta. Zauzvrat su od Ute dobili Malika Beasleya i Jarreda Vanderbilta, a od Minnesote D'Angela Russella. Minnesota je od Jazza dobila Mikea Conleya, Nickeila Alexander-Walkera i tri izbora druge runde drafta.

Što ovo znači za Sunse?

Nekoliko dana nakon što je kupio franšizu, novi vlasnik Sunsa Mat Ishbia pokazao je odlučnost da njegova sportska akvizicija odmah krene u borbu za naslov. U zamjenu za 34-godišnjeg Duranta dala je praktički cijelu budućnost, kako u budućim pickovima, tako i u mladim igračima.

Bridges se, naime, prošle sezone pokazao kao jedan od najboljih obrambenih igrača lige, a ove sezone postiže 17.2 poena, okruglo tri više nego prošle. Cam Johnson također je 26-godišnjak, sličnog profila, bolji šuter, ali slabiji u ostalim karakteristikama. 

On je dobar dio sezone propustio zbog ozljede, ali u 17 utakmica koje je odigrao ima prosjek karijere od 13.9 poena uz 45.5% šuta za tricu. Crowder Sunsima neće nedostajati, iako je odličan, iskusan 3-and-D igrač, ali prošlog se ljeta uvrijedio jer su ga pokušali trejdati, pa je odbio igrati dok to zaista ne učine.

Sva trojica primarno pokrivaju dvije krilne pozicije, kao i Durant, ali i Warren, koji je stigao s njim i pomoći će popuniti rupu u rotaciji. Warren se vraća u klub u kojem je proveo prvih pet NBA sezona, a u jednoj postizao skoro 20 koševa po utakmici.

To znači da se u idealnim okolnostima rotacija Sunsa neće značajno mijenjati, samo što je u nju sad uključen jedan od najboljih strijelaca svih vremena. Durant ove sezone postiže 29.7 poena uz nikad učinkovitiji šut od 55.9% iz igre. Da, svake sezone propušta značajan broj utakmica zbog ozljeda, i ove ih je propustio već 15 i trenutačno je izvan stroja zbog problema s koljenom.

EPA-EFE

Ali svih ovih godina Durant dokazuje da, iako česte, ozljede ne ostavljaju posljedice na njegovu igru. Kad je zdrav, i dalje je jedan od najboljih igrača na svijetu. Ako ostanu zdravi, Sunsi će biti možda i najozbiljniji kandidat za naslov. Dovođenjem Duranta pokazali su da idu "all in".

Ali svi njihovi najbolji igrači, osim Bridgesa, koji je otišao, ove su sezone već propustili značajan broj utakmica (Devin Booker 26, Chris Paul 21, Deandre Ayton 9). Paulu je 37 godina i - za razliku od LeBrona Jamesa - to se vidi. Ima najlošiji prosjek karijere od 13.6 poena, a slabije od 43.2% iz igre šutirao je samo u rookie sezoni i u posljednjoj u Houstonu, nakon koje se činilo da je već gotov, prije nego što je oživio karijeru u Oklahoma Cityju i Phoenixu.

Budućnost centra Deandrea Aytona, prvoizabranog na draftu na kojem je bio Luka Dončić, također se čini neizvjesna, nakon što su ga prošlog ljeta očajnički pokušavali trejdati (baš za Duranta), pa ga morali preplatiti samo da ga ne bi izgubili bez odštete. Ako je problem bio u škrtom starom vlasniku Robertu Sarveru, on je sada nestao, ali mora postojati zrnce sumnje.

Dakle, budućnost Sunsa ovisi o tome kako će se Durant, koji nakon ove ima još tri godine ugovora, i Paul nositi s ozljedama i godinama te statusu najboljeg (a nakon odlaska Bridgesa i Johnsona jedinog preostalog) mladog igrača Aytona. Ako ove ili najkasnije sljedeće sezone ne osvoje naslov, trebat će im dugo da se izvuku iz kaljuže, s obzirom na to da su sada Netsima prepustili sve pickove prve runde drafta.

Što ovo znači za Netse?

Netsi su s Durantom i Irvingom ove sezone zapravo izgledali izvrsno i tek ih je Durantova ozljeda spustila s drugog mjesta Istoka na trenutačno peto s omjerom 32-22. S ovom novom momčadi još će pasti u poretku, možda i kroz play-in propustiti doigravanje, ali su se odlično pozicionirali za budućnost.

Prije samo godinu dana imali su tri od (ugrubo) pet najboljih ofenzivnih igrača na svijetu u Durantu, Irvingu i Jamesu Hardenu. Sada više nemaju niti jednog, ali imaju nekoliko vrlo zanimljivih mladih igrača oko kojih mogu graditi momčad.

Novopridošli Bridges zasigurno će dobiti još veću napadačku ulogu nego što je imao u Phoenixu. Nic Claxton 23-godišnji je centar koji predvodi NBA ligu s 2.6 blokada po utakmici, a ima i prosjeke karijere od 13.2 poena, 9.2 skoka i nevjerojatnih 73.2% šuta iz igre. Njegove su brojke uvelike posljedica ogromnog prostora koji mu se otvarao pod košem igrajući uz Duranta i Irvinga, ali potencijal mu je ogroman.

Šlag na tortu je 21-godišnji Cam Thomas, koji je u posljednje tri utakmice zabio 134 poena i prosjek s manje od osam podigao na 10.4. Uz Duranta i Irvinga nije mogao dobiti priliku, ali čim mu se otvorila, pokazao se kao ofenzivna bomba od igrača i definitivno će olakšati navijačima gubitak svih superzvijezda.

EPA-EFE

Ne treba zaboraviti da je u Netsima i dalje Ben Simmons koji je potpuno igrački propao nakon blamaže u doigravanju 2021., ali i dalje ima neosporan talent kao defenzivac i razigravač, čiji su problemi prvenstveno mentalne prirode zbog svojevrsnog straha od šutiranja. U novom okruženju možda se i on preporodi. Možda.

No najveća vrijednost za Netse u ovom trejdu leži u žetvi pickova iz Phoenixa - čak četiri nezaštićena izbora prve runde uz pravo na zamjenu petog. Za nekoliko godina, nakon odlaska Duranta, ti bi pickovi mogli biti izuzetno visoki te imati ogromnu vrijednost, bilo za osvježivanje momčadi talentiranim klincima, bilo kao platežno sredstvo za dovođenje neke nove zvijezde.

Zato je, u jeku sinoćnjeg trejda, pomalo neobična razmjena Irvinga baš u Dallas, budući da su u zamjenu dobili vrlo dobre Dinwiddieja i Finney-Smitha, koji bi bili odlični komplementarni igrači za Duranta, da su ga odlučili zadržati. Zato je lako moguće da Netsi nisu gotovi s trgovanjem te da će do večeras i barem jedan od ove dvojice dobiti novu destinaciju. Tek nakon isteka roka moći će se konkretno ocijeniti što su sve napravili.

Što ovo znači za Lakerse?

Poput Netsa, na drugoj strani SAD-a LA Lakersi su ostali bez superzvijezde, iako pod potpuno drukčijim okolnostima. Za razliku od Duranta, njegov bivši suigrač iz Thundera danas je superzvijezda samo po ugovoru od 47 milijuna dolara, koji je gotovo paralizirao Lakerse na tržištu.

Sad su ga se konačno riješili i ispravili pogrešku koju su napravili prije godinu i pol dana kad su za njega Washingtonu dali tri važna rotacijska igrača i potpuno ogolili ostatak momčadi. Sinoć su za njega dobili upravo to - tri važna rotacijska igrača, koja su pritom puno prilagođenija načinu igre koji zahtijeva prisustvo LeBrona Jamesa.

Vraća se D'Angelo Russell, kojeg su Lakersi draftirali pa otjerali nakon afere s objavljivanjem snimke suigrača koji priznaje da vara djevojku. Pod motom "bros before hoes" svlačionica ga se odrekla, nakon čega su ga Lakersi trejdali u Brooklyn, gdje je postao All-Star, ali morao je otići u Golden State kako bi napravio mjesta za Duranta. Warriorsi su ga pak poslali Minnesoti za Andrewa Wigginsa, koji im je bio jedan od ključnih igrača u pohodu na lanjski naslov. 

Russell je posvuda imao dobre brojke, dvaput u karijeri je postizao više od 20 poena, a ove sezone 17.9, ali nikad nije ostavljao dojam vrhunskog, pobjedničkog igrača. Doduše, nikad nije ni igrao u momčadi s visokim aspiracijama niti s igračem Jamesova kalibra. Svakako je bolja opcija za poziciju jedinice od Dennisa Schroedera i Patricka Beverleya.

Profimedia

Malik Beasley sposoban je strijelac i opasan šuter kakvog su Lakersi odavno tražili. Iako su mu prosjeci u Jazzu ove sezone bili daleko od najboljih u karijeri (13.4 poena, 39.6% šuta, 35.9% za tricu), uz Jamesa i Anthonyja Davisa oni će sigurno porasti jer će imati puno više prostora uz dva igrača kojima obrane gravitiraju nego do sada.

Najpodcjenjeniji djelić ove razmjene je Jarred Vanderbilt, 23-godišnji atletični defenzivac koji može preuzimati sve pozicije i tip je igrača kakvog svaka ambiciozna momčad treba. Osim toga, popravlja sliku mladosti i energije u momčadi kojima su one prijeko potrebne.

Da bi doveli ova tri igrača, koji će im nedvojbeno dati veće šanse u doigravanju, Lakersi su se ipak morali odreći izbora prve runde 2027., koji su tako pažljivo čuvali kao najveći zalog za budućnost, ali zaštitili su ga na prva četiri mjesta, a k tome i zadržali pick 2029.

Moguće je da do večeras razmijene i taj pick, dodaju ga uz Beverleya i možda igrača poput Lonnieja Walkera te naprave paket za igrača poput Bojana Bogdanovića, čime bi zapravo bili spremni čak i za borbu za prsten. Ali i bez toga, Lakersi sad imaju puno bolje posloženu momčad.

Što ovo znači za Utah Jazz (i Westbrooka)?

Utah je ovim trejdom nastavila rekonstrukciju započetu prošlog ljeta, kada je razmijenila četiri od pet startera, uključujući najveće zvijezde Goberta i Mitchella te Bogdanovića. Sada je otišao i peti, Mike Conley, kojeg im zbog dobi i visokog ugovora nije bilo lako trejdati. 

Odrekla se i Alexander-Walkera, koji se i nije pokazao posebno vrijednim zadržavanja te tri izbora druge runde drafta, koji im i ne trebaju nakon što su ih za Goberta i Mitchella dobili "milijun".

Westbrookov ugovor još je i puno veći od Conleyeva, ali istječe na kraju sezone, nakon čega im otvara ogroman prostor pod salary capom te mogućnost dovođenja igrača koje zaista žele. Stigli su i Toscano-Anderson i Jones, ali to nikome neće promijeniti život, osim njima jer se moraju seliti. Prava vrijednost u ovom poslu za Utu je pick 2027. koji su dobili od Lakersa kao kompenzaciju za prihvaćanje Westbrookova ugovora.

EPA-EFE

Utah je očekivala biti loša ove sezone i vrebati prvi pick drafta koji donosi Victora Wembanyamu, ali momčad sastavljena od tuđih otpadaka odlično je kliknula i na početku sezone čak bila prva na Zapadu. Sada je na puno realnijem 11. mjestu, izvan play-ina, s tendencijom daljnjeg pada.

Zato je za očekivati da Westbrook nikad ne zaigra za Jazz, jer koliko god mušičav bio, i dalje je igračina koja svako toliko i sama može dobiti utakmicu, što Uti nije u interesu. Realno je da Utah otkupi njegov ugovor, nakon čega Westbrook kao slobodan igrač može potpisati za klub koji ga zaista želi i treba, i to za minimalac jer će ionako dobiti sav novac od aktualnog ugovora.

Čak je i realno da Westbrook ostane u Los Angelesu jer Clippersi trebaju novog playmakera, a na papiru je puno bolji fit uz Kawhija Leonarda i Paula Georgea nego uz LeBrona. Dodavanje Westbrooka u roster bio bi potez bez rizika za Clipperse, jer im može puno donijeti, a skoro ništa ih ne košta i mogu ga jednostavno pustiti da ode idućeg ljeta.

Što ovo znači za Minnesotu?

Trejd za Rudyja Goberta pokazao je golemu ambiciju Wolvesa da naprave nešto u ovoj sezoni i pokažu da lanjski izlet u doigravanje nije bio iznimka nego postaje pravilo. Sedam mjeseci kasnije imaju omjer 30-28 i na osmoj su poziciji Zapada. S obzirom na to da su se Dallas i Phoenix pojačali, ne izgleda da se Minnesota može puno pomaknuti naprijed.

Ali dolazak Conleya mogao bi im pomoći da se barem ne pomiču ni prema nazad. Russell nije bio dobar fit uz Anthonyja Edwardsa, Karl-Anthonyja Townsa i Goberta, ali Conley je zreliji i iskusniji igrač te bolji razigravač, što bi trebalo pomoći ekipi da izvuče najbolje iz svojih zvijezda.

EPA-EFE

Minnesota je dobila od Jazza i tri buduća picka druge runde drafta koji nemaju posebnu vrijednost, ali barem im donose nekakav kapital za budućnost, nakon što su baš Uti za Goberta dali sve pickove prve runde koje su mogli.

Što ovo znači za NBA tržište?

Tri kluba od kojih se dugo očekivalo da nešto naprave prije isteka roka za razmjene to su i učinila. Dallas je doveo Irvinga, Phoenix Duranta, a Lakersi igrače za rotaciju. No to ne znači nužno da su gotovi, još stignu malo prilagoditi rostere novim uvjetima. 

Od njih sad samo još Lakersi imaju mogućnost slaganja paketa za dovođenje Bojana Bogdanovića, ako ga Detroit odluči pustiti, ali već je odbijao njihove ponude koje nisu uključivale oba picka (2027. i 2029.), a jedan od njih sad je u vlasništvu Ute.

Sve te tri ekipe tako su se isključile i iz tržišta s Kanadom, jer su pokazivale velik interes za igrače Toronto Raptorsa. Pascal Siakam, Fred VanVleet, O.G. Anunoby i Gary Trent Jr. imaju fanove u brojnim klubovima i može se očekivati da barem jedan od njih promijeni sredinu. No s obzirom na to da su i Raptorsi sinoć trgovali te vratili centra Jakob Pöltla iz San Antonija (za Khema Bircha, zaštićeni izbor prve runde 2024. i dva izbora druge runde), čini se da nisu spremni za rasprodaju kakvoj se NBA nadala.

New Orleans, Memphis i Sacramento tri su franšize koje se žele pojačati za doigravanje, a Atlanta i Chicago mogli bi biti među prodavačima, baš kao i svaka momčad koja ove sezone ne želi pobjeđivati, a ima kvalitetnog, iskusnog igrača koji bi nekome mogao biti važna karika u utrci za naslov.

Pročitajte više