Tisuću Engleza na Poljudu: "Čeka nas nabrijana hrvatska policija puna ratnih veterana"

OČEKUJE se da na uzvratnoj utakmici 3. pretkola Europske lige između Hajduka i Stokea bude oko tisuću navijača gostiju. Zaključno s petkom Stoke je prodano nešto manje od tisuću karata njihovim navijačima, koji će sa čarterima i low cost kompanijama s londonskog Stansteda letjeti prema Puli, Zadru i Splitu.

Kako bi se izbjegli sukobi s navijačima Hajduka i olakšao posao policiji u gradu prepunom turista i posjetitelja utakmice, navijači Stokea će, poput onih Zenita u studenom prošle godine, do utakmice biti smješteni u podmarjansku uvalu Bene. Jedno od omiljenih splitskih kupališta postat će tako "fan zone", što je eufemizam za enklavu s jakim policijskim osiguranjem, u koju nikome neće biti dopušten ulazak ili izlazak. Englezi će neposredno prije utakmice iz "lagune" biti prepraćeni na Poljud.

Navijači engleske momčadi se ipak nadaju kako bi njihov broj u Splitu mogao narasti i do 1200, ali nema sumnje kako će "kavez" za gostujuće navijače na jugozapadu Poljuda, u koji stane oko 1500 gledatelja, biti jako dobro popunjen. Navijači Stokea ulaznicu plaćaju 10 funti, dok su pripadnici Torcide za mjesto na Britanniji morali izdvojiti 5 funti više.

Mnogi od Engleza će prvo europsko gostovanje njihovog kluba nakon 37 godina iskoristiti i za kratko ljetovanje na hrvatskoj obali pa se na njihovom forumu neki hvale kako su let do Hrvatske i natrag, šest noćenja u Dalmaciji i ulaznicu za utakmicu platili tek 550 funti, što je nešto više od 4,5 tisuće kuna.

Međutim, mnogi su zabrinuti kakav će im doček i tretman prirediti hrvatska policija, koju smatraju "nabrijanom i sastavljenom od bivših vojnika." Oni koji su pratili englesku reprezentaciju na zagrebačkim gostovanjima proteklih godina iznose svoja negativna iskustva: "Teško oklopljena policija te je utakmice osiguravala vojničkim stilom i teškom rukom. Hrvatske snage reda ne prihvaćaju nikakvo nedolično ponašanje. Posebno gadno je postalo kada je nekoliko stotina engleskih navijača zakasnilo na utakmicu."

Ili kako im je objasnio jedan Hajdukov navijač: "S našom policijom nema zajebancije, samo pitajte vaše koji su došli u Zagreb s reprezentacijom. Budite obzirni i ne dajte im ispriku da vas mlate. Njih sigurno ne možete gurati kao engleske policajce, jer ovi prvo tuku, a onda postavljaju pitanja."

Pročitajte više