LIGA PRVAKA

Stoper veteran je postavio skupo plaćene PSG-ove zvijezde gdje im je mjesto

Foto: EPA

BORUSSIA DORTMUND je sinoć napravila nešto što gotovo nitko nije očekivao. Ušla je u finale Lige prvaka. Prolazak protiv PSG-a, pogotovo nakon prve utakmice, možda i nije bio tako šokantan, ali činjenica da će igrati finale je itekako iznenađujuća.

Dortmund na početku sezone, prema šansama koje su mu davale kladionice, nije bio ni blizu ovog uspjeha. U zadnjih 20 godina je jedino Monaco na početku sezone imao manje šanse za finale. Dapače, prognozirali su im da će ispasti iz skupine, a te prognoze su se činile još izglednijima kada su u prva dva kola izgubili od PSG-a i remizirali s Milanom.

Odlazak Judea Bellinghama, ali i još nekih igrača, poput Raphaela Guerreira, značio je da će Dortmund imati nešto teži posao ove sezone nego prošle, a to je vidljivo cijele sezone u Bundesligi. Međutim, Edin Terzić je u Ligi prvaka uspio napraviti čudo, a nakon što je u prvoj utakmici Jadon Sancho kao otpisana zvijezda bio prevaga, u drugoj je to bio veteran Mats Hummels.

Dortmund je kontrolirao narativ

Svi su očekivali da će PSG preuzeti inicijativu te da će broj opasnih napada biti neminovno visok. Očekivao je to i Dortmund. Znali su da će u 90 minuta negdje nešto procuriti. No mogli su kontrolirati gdje će curiti i tako poništiti učinak najveće opasnosti domaćih, Kyliana Mbappea.

Grafika: Sofascore

Dortmund je formirao niski i zgusnuti blok koji nije dopuštao domaćinu da vodi igru kroz sredinu, znajući da bi dozvola Vitinhi da krene prema naprijed mogla biti pogubna. Istovremeno su kretnje fokusirali tako da zatvore kanale dodavanja prema Mbappeu te su svjesno više prostora puštali na svojoj lijevoj strani.

Krilni napadači Dortmunda Jadon Sancho i Karim Adeyemi su bili izuzetni u potpori svojim bekovima, pogotovo Sancho, koji je nakon prve utakmice i ozbiljnog ofenzivnog potencijala pokazao i visoki nivo defenzivne odgovornosti. Ipak, Ousmane Dembele i Achrafa Hakimi su pronalazili prostora za centaršut, no to je bilo sve što im je Dortmund dopustio.

Hakimi i Dembele su uputili čak 28 centaršuteva, no tek su jedan ili dva izgledali nešto opasnije. Goncalo Ramos je propustio tih par prilika, dok je sve ostalo očistio fantastični dvojac kojeg čine Nico Schlotterbeck i Mats Hummels.

Labuđi pjev veterana

Predstava koju je pružio Mats Hummels je savršen detalj koji upotpunjuje priču Dortmunda ove sezone u Ligi prvaka. S 35 godina i ugovorom koji istječe krajem ove sezone Hummelsu osvajanje Lige prvaka može biti labuđi pjev u poprilično uspješnoj karijeri. Odlazak u Bayern mu je oprošten, a u slučaju osvajanja ovog trofeja postat će heroj.

Hummels je na terenu radio apsolutno sve. Nitko nije oduzeo loptu više puta od njega, nitko nije osvojio više duela od njega, nitko nije presjekao više lopti, nitko nije očistio više puta opasnost iz kaznenog prostora, a još uz to nije bio predriblan ni jednom.

Grafika: Sofascore

Kruna njegovog performansa je bio gol koji je postigao u 50. minuti. Kada je Julian Brandt postavio loptu pored korner zastavice, kamera je prikazala Hummelsa koji je pogledavao mladog, neiskusnog i od sebe nižeg Lucasa Beralda. Pogled koji kao da je govorio: ovog dečka mogu raznijeti. Beraldo nije bio ni blizu lopte koju je Hummels zakucao u mrežu.

Sve drugo što je radio nakon postignutog pogotka je bilo na vrhunskoj razini. Vidjeli smo ga kako konstantno pokazuje i govori svojim suigračima što da rade i gdje da se pomaknu, a neki njegovi ulasci u Mbappea su bili dokaz da umjetnost uklizavanja i takvih defenzivnih poteza nije još izumrla.

Bilo je sreće, ali ona nije bila presudan faktor

Ulaskom Bradleyja Barcole, Marca Asensia i Kang-in Leeja te guranjem bekova još više je PSG podebljao broj napada. U konačnici, pogodili su četiri puta vratnicu ili gredu. Broj očekivanih pogodaka im je na kraju utakmice stajao na visokih 3.25. Međutim, broj tih opasnih napada nije bio toliko visok da bismo pobjedu Dortmunda pripisali isključivo sreći.

Kada 30 upućenih udaraca podijelimo s brojem očekivanih pogodaka, dolazimo do toga da im je u prosjeku svaki udarac bio jednako opasan kao što je bila i prosječna opasnost udaraca Dortmunda. Čak i bez dostupnih statistika je golim okom bilo vidljivo da šansi iz kojih je PSG morao zabiti gol nije bilo strahovito puno. Uostalom, i Dortmund je imao jednu koju je propustio Adeyemi.

"Ovo je nešto neopisivo. Sutra nitko neće spominjati kako smo dobili utakmicu. Sve njihove vratnice neće biti važne. Računa se samo da je Borussia Dortmund ponovno u finalu", rekao je Marco Reus nakon utakmice.

U potpunosti je u pravu, jer je Dortmund u odigranih 180 minuta imao dobar plan za svaki trenutak i jer su njihovi igrači pružili herojske partije. Sreća ih je malo pomazila, ali s obzirom na novac koji troši iz sezone u sezonu, PSG se ne bi uopće smio dovesti u situaciju da protiv kluba enormno manjeg budžeta raspravlja o sreći.

Dortmund neće ovime ući u eru dominacije te će se ovakva priča jako teško ponoviti, ali u doba naprednih statistika i potrage za perfekcijom za promjenu narativa u nogometu bilo bi jako zgodno da momčad sastavljena od otpisanih igrača i veterana osvoji najveće klupsko natjecanje. Prema svemu viđenom do sada, zaslužili su.

Pročitajte više