Strašni Talijan odmaglio pratiteljima i osvojio prvu brdsku etapu na Tour de Franceu

 Foto: Getty Images/ Guliver Image

Talijanski biciklist Fabio Aru pobjednik je prve brdske etape na ovogodišnjem Tour de Franceu. Protivnicima je pobjegao na usponu dva kilometra prije cilja. Novi vodeći u ukupnom poretku je branitelj naslova, Britanac Chris Froome koji je u cilj ušao treći.
 
Aktualni talijanski cestovni prvak pokazao je iznimnu snagu na prvom zahtjevnom usponu ovogodišnjeg Toura. Dva kilometra prije cilja odvojio se od glavne skupine, u kojoj nitko od favorita nije imao snage odgovoriti na njegov napad.
 
Tijekom etape bilo je nekoliko pokušaja grupnih bjegova, ali su svi ostali bezuspješni. Najdulje su izdržali dvojica Belgijaca, Jan Bakelants i Philippe Gilbert. Nisu uspjeli u naumu i uhvaćeni su četiri kilometra prije cilja.
 
Hrvatski predstavnici na Tour de Franceu u petoj su etapi ostvarili najbolje plasmane. Robert Kišerlovski osvojio je 48. mjesto zaostavši za Aruom 3,25 minuta, dok je Kristijan Đurasek bio 79., sa zaostatkom od 9.02 minuta. Kišerlovski je sada na 51. u ukupnom poretku sa zaostatkom od 6.06 minuta za Froomeom, dok  Đurasek zaostaje za Britancem 13.21 minutu i zauzima 86. mjesto.
 
Ekipa Skya vodila je glavnu riječ u ''pelotonu'' i svojom taktikom uspjela izgurati kapetana Chrisa Froomea do ukupnog vodstva i žute majice. Drugi je Froomeov momčadski kolega Geraint Thomas (Sky) koji je do srijede bio vodeći. Današnji pobjednik Fabio Aru je treći s 14 sekundi zaostatka za Froomeom.
 
U četvrtak je na rasporedu šesta etapa dužine 216 kilometara od Vesoula do Troyesa.
 

 

 

Pročitajte više