Subašić utakmicu života odigrao nakon očajne sezone: Primao je po sedam komada i zabijao se u stativu

Screenshot

"ŠTO se događa sa Subašićem?" zapitali smo se u listopadu prošle godine, kada je najbolji golman Francuske u oba izbora prethodne sezone te sjajan u Ligi prvaka, niz loših nastupa za klub i reprezentaciju okrunio tako što je skrivio sva tri gola Monaca za poraz u derbiju od Lyona, a zamalo poklonio i četvrti.

Danijel Subašić bio je uz Falcaa i Mbappea najzaslužniji za Monacovu 2016./17. sezonu iz snova, tijekom koje je osvojio francuski naslov ispred superbogatog PSG-a, a u Ligi prvaka došao sve do polufinala, i to tako da je putem izbacio favorizirane Borussiju i Manchester City. Ispao je od Juventusa, ali Subašić je u tim utakmicama branio tako da mu je došao čestitati i najveći Gigi Buffon.

Putem do titule Subašić je primio tek 28 golova, a onda u samo prvih sedam utakmica sezone 2017./18. bio već na 12 u svojoj mreži. Dvije utakmice propustio je zbog ozljede, a u obje njegova zamjena Benaglio nije primio gol. Protiv Lyona, kod prvog gola suparnika, propustio je centaršut koji je prethodio golu iako je loptu imao na ruci:

Kod drugog zgoditka Lyona, samo je nepomično gledao kako mu nejako upućena lopta prolazi pored desne noge i ulazi u gol:

Treći gol Lyona također nosi Subašićev supotpis. Iako je bilo jasno da će Fekir u petoj minuti sudačke nadoknade pucati na gol iz slobodnjaka s 25 metara, kako bi u zadnji tren donio pobjedu Lyonu, Subašića je udarac u njegov, bliži kut, uhvatio na krivoj nozi. Monacov golman ostao je u raskoraku jer je prvo krenuo u dalji kut, ali se onda predomislio:

Na žalost za Subašića, tu nije kraj njegovim blamažama kod Lyona. Prvi veliki kiks napravio je na početku utakmice, ali tada greška nije završila golom za suparnika. Diaz je pritiskao Glika koji se lopte riješio tako da ju je proslijedio Subašiću. To doista nije bio "vrući krumpir", nego lopta koju je Monacov golman mogao na miru ispucati iako je Lyonov napadač krenuo prema njemu. Ali Subašić je predugo čekao i kada je napokon pokušao ispucati loptu, Diaz mu na petercu ulazi u šut i odbija loptu. Srećom za Subašića, u stativu:

Podsjećamo, Subašić se jesenas lošim reakcijama isticao i na golu Hrvatske. Na odlučujućoj utakmici kvalifikacija za SP protiv Ukrajine, kod rezultata 0:0 Rakitski je iz daljine snažno opalio po sredini vrata, a Subašić je uhvatio loptu pa je zatim ispustio i tako je zamalo sam sebi poslao u mrežu. Tako je podsjetio na utakmicu s Turskom, kada je imao sličan kiks:

U svakom slučaju, za Hrvatsku i izbornika Dalića nije bilo ohrabrujuće da nezamjenjiv i donedavno sjajan golman ovako loše brani pred dodatne kvalifikacije za SP. U isto vrijeme Subašić je potonuo i u Ligi prvaka. U tri utakmice primio je sedam golova, a senzacionalni polufinalist prijašnje sezone sada se osramotio kao zadnji u skupini.

Prije kraja 2017. Subašić se izblamirao i protiv Troyesa. Istina, Monaco je velikim preokretom pobijedio 3:2, ali zato što je bio u minusu dva gola kriv je njegov vratar. Prvo u 25. nije uspio uhvatiti loptu nakon udarca s lijeve strane, što je iskoristio Suk Hyun-Jun i svladao ga za vodstvo Troyesa.

Isti igrač je 50. minuti zabio drugi gol na utakmici za velikih 0:2, a direktni krivac za gol je vratar Monaca koji ga je nespretno napucao, a Korejac je nakon toga samo poslao loptu u mrežu.

Subašiću nije išlo ni ove godine. U veljači je Monaco vratio Lyonu za poraz u prvom dijelu i u derbiju na svom terenu pobijedio ga također 3:2. Ali Subašić je morao iz igre već u 15. minuti nakon što se ozlijedio prilikom pokušaja da obrani Diazov udarac. To je završilo dvostrukim debaklom hrvatskog vratara: ozlijedio se tako što se zabio u stativu, a lopta mu je ušla u gol.

Mjesec dana kasnije, u finalu Liga kupa, Subašića je izbušio PSG-ov trozubac za pobjedu 3:0. I dok Monacov vratar nije ništa mogao kod prvog i trećeg gola koje mu je zabio Cavani, kod drugog koji je postigao Di Marija iskosa s lijeve strane ljevicom, vratar hrvatske reprezentacije loše je pokrio bliži kut i lopta mu ulazi u mrežu pokraj ruke.


 

Travanj također nije mogao proći bez nove sramote za Subašića. Monaco je kod PSG-a u derbiju prvenstva doživio povijesni debakl 1:7 iako je lider igrao bez Neymara. Poslije sedmice u Subašićevoj mreži, Monaco se ispričao navijačima i refundirao troškove svima koji su putovali u Pariz.

Nakon ovakvog niza sramoćenja u svim natjecanjima, Subašić i Monaco su na kraju sezone još i dobro prošli. U prvenstvu su bili drugi, s 13 bodova iza nedodirljivog PSG-a. Činjenica je da se Monacova šampionska momčad raspala i da Tielemans, Balde i Kongolo nisu na razini Mbappea, Bernarda Silve, Bakayoka i Mendyja koji su otišli.

No činjenica jei  da je Monacova obrana još najmanje patila prodajama ključnih igrača, kao i da je Subašić sezonu 2016./17. okončao s 52 primljena gola u 54 utakmice, dok je u nedavno završenoj sezoni primio jedan zgoditak više iako je branio na čak 14 mečeva manje (53/40).

I onda je došao SP na kojem se Subašić preporodio. U sve tri utakmice koje je branio nije napravio nijednu grešku, a primio je samo jedan gol. U osmini finala protiv Danske u raspucavanju nakon 1:1 u regularnom dijelu, Danijel Subašić ulazi u povijest SP-a.

Od pet jedanaesteraca koje su izveli Danci, Subašić je obranio čak tri.

Skinuo je udarce Christianu Eriksenu, Lasseu Schoneu i Nicolaiju Jorgensenu.

To je osim njega na SP-ima napravio samo jedan vratar.

Zahvaljujući podvigu sjajnog golmana koji je impresivno izbrisao jednu od najgorih sezona u karijeri, Hrvatska je u četvrtfinalu SP-a.

Pročitajte više