HNL

Suca koji ne želi raditi na daljinski iz Međugorja zamijenio poznati pomoćni sudac

Screenshot: Nova TV

TOMISLAV PETROVIĆ, dugogodišnji pomoćni sudac s velikim iskustvom u HNL-u i na međunarodnim utakmicama, novi je član Komisije nogometnih sudaca.

Njega je na tu funkciju imenovao Izvršni odbor HNS-a nakon što je jučer ostavku na mjesto u novom sazivu Komisije podnio Damir Batinić. On je to napravio ogorčen time što je IO kao predsjednika Komisije imenovao Brunu Marića. HNS je Batinića postavio za Marićevog zamjenika, dopredsjednika sudačke organizacije, premda se njih dvojica ne slažu. 

"Po mom mišljenju predsjednik Komisije sudaca u ovom osjetljivom trenutku mora biti osoba koja ima svoj stav i mišljenje, netko tko se može othrvati raznim utjecajima i pritiscima te onaj tko neće biti 'daljinski navođen' iz Međugorja", naveo je Batinić u obrazloženju ostavke o kojoj je obavijestio predsjednika Davora Šukera, prvog operativca Marijana Kustića te članove IO-a. 

Batinić je, naravno, aludirao na prijateljstvo Brune Marića i Zdravka Mamića, šefa Dinama koji je vladao i HNS-om i koji je u Međugorju u bijegu od hrvatskog pravosuđa nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora

"Predloženim kandidatima trebali ste dozvoliti da iznesu plan i program rada te sami unutar svoje novoformirane Komisije demokratskim putem izaberu najboljeg kandidata za predsjednika. Vi ste mimo statua Fife, bez iznošenja plana i razgovora s kandidatima, imenovali Komisiju, dopredsjednika, predsjednika te ste je učinili ovisnom o direktnom ili indirektnom utjecaju članova Izvršnog odbora, predstavnika klubova, prisutnih i odsutnih", navodi Batinić u ostavci u kojoj o Mariću piše:

"On nije osoba koja spaja, već dijeli nogometnu obitelj i društvo, suprotan je mojim životnim načelima, načinu na koji sam živio sudačku karijeru te nema iste životne vrijednosti za koje se zalažem i koje provodim. Podsjećam na vaše odluke iz bliže prošlosti, kada ste prihvatili ostavku Marića s funkcije voditelja VAR edukacije iz razloga 'tereta' njegovog djelovanja i odnosa prema poslu. Jučerašnjim imenovanjem na još odgovorniju funkciju, po mom mišljenju, dodatno ste opteretili suce i Savez u cjelini. Predsjednik Sudačke komisije mora prije svega biti neovisan, moralno i društveno priznat, imun na razne utjecaje, bez kompromitirajuće prošlosti", napisao je Batinić, koji je bio jedina konkurencija Mariću u izboru za predsjednika Komisije. 

HNS je zbog očajnog suđenja ove sezone prošlog mjeseca raspustio Sudačku komisiju na čelu s dosadašnjim predsjednikom Antom Kulušićem.

U novi saziv imenovani su Damir Batinić, Bruno Marić, Ivica Modrić, Vlado Svilokos, Edi Šunjić, Ante Vučemilović Šimunović ml. i Šime Vukić. Nakon Batinićevog odlaska i dolaska Petrovića kao zamjene, novi dopredsjednik će biti Vlado Svilokos.

Pročitajte više