Nogomet

Suci u BiH za namještanje utakmica uzimali i do 28.000 kuna. Sad će se njima suditi

Foto: Getty Images

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu za koruptivna kaznena djela u predmetu "Var" za organizirani kriminal, primanje mita, dara ili drugih oblika koristi radi namještanja nogometnih utakmica u BiH, piše Klix.ba.

Optuženi su Vladimir Dominković (53), predsjednik Povjerenstva za suce i suđenje Nogometnog saveza FBiH, te dužnosnici u NS FBiH i nogometni suci Ilija Živković (39) i Kenan Bajraktarević (36). 

Utjecali na ishode utakmica u Gabeli i Tešnju

Tužiteljstvo će u postupku tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih te zabranu obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i natjecateljskim savezima u BiH u trajanju od 5 godina za osumnjičene u ovom predmetu.

U optužnici se navodi da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtijevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3000 KM pa do skoro 7000 KM (28.000 kuna) po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno dijelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prikupljenim dokazima su zabilježena najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Pročitajte više