Sudački ekspert objasnio zašto je priznat kontroverzni gol Japanu

Foto: Profimedia

NOGOMETAŠI Japana svladali su Španjolsku 2:1 u susretu trećeg kola skupine E Svjetskog prvenstva i kao najbolja momčad grupe izborili osminu finala, u kojoj će igrati protiv Hrvatske. Utakmicu je obilježio kontroverzan pobjednički gol u 51. minuti. Ritsu Doan je poslao loptu na drugu stativu, a Kaoru Mitoma ju je spasio na gol-aut liniji. Vratio ju je u sredinu, gdje ju je Ao Tanaka ispred Rodrija ugurao u gol za 2:1, samo tri minute nakon gola kojim je Japan izjednačio rezultat.

VAR je nekoliko minuta pregledavao snimku pokušavajući vidjeti je li lopta prešla gol-aut liniju, a gol Japana na kraju je priznat. Tu situacija prokomentirao je Peter Walton, nekoć sudac u ogledima Premier lige, a danas ekspert koji analizira suđenja na utakmicama.

Krivo shvaćanje auta

"Gledam iste kutove koje i vi gledate. Krivo se shvaća da bi trebalo svirati aut ako je dio lopte koji je na travi prešao crtu. Lopta je okrugla i to ovdje nije slučaj. To možemo često vidjeti kod izvođenja kornera. Lopta se postavlja na vanjski dio crte i izgleda kao da je ispred nje, no to nije tako", započeo je Walton pa nastavio:

"U ovom primjeru VAR traži očite dokaze koji bi potvrdili sucu da je lopta izašla iz terena, a ono što mi možemo vidjeti jest da mu takav dokaz nije predočen. Ono što bih ja predložio je tehnologija kakva se koristi na crti gola. Te se kamere koriste za VAR da bi se otkrilo je li lopta izašla s dijela terena na kojem se igra, tako da postoje kutovi koji će to pokazati."

"Imamo li dokaz?"

"Ako je, međutim, igrač kopačkom ili potkoljenicom iznad lopte, onda se to ne može jasno vidjeti i tada će VAR reći sucu da nema dokaza i sugerirati mu da ostane pri odluci koju je donio na terenu. Mi možemo vidjeti sliku koju nam daje FIFA, a pravila su tu vrlo jasna. Lopta je i dalje u igri ako je njen zakrivljeni dio iznad crte.

Imamo li sada takav dokaz? Ovo je vrlo neobično jer je pred početak turnira bilo rečeno da će odluke o zaleđu biti pokazane na stadionu da bi ih ljudi mogli vidjeti. Ta tehnologija je dostupna ljudima na tribinama. Ne znam zašto ovo nije pokazano, postoje razlozi i samo ih vrijeme može otkriti. Mislim da će se prije ili kasnije pojaviti dokazi o tome je li lopta prešla crtu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.