Sudar divova: Liverpool sanja pobjedu protiv najvećeg kluba na svijetu

NAJINTRIGANTNIJI meč četvrtfinala Europa lige će odigrati Benfica i Liverpool, a u pitanju su i dva najtrofejnija sastava u ovom dijelu natjecanja.

Zanimljivo je da je Benfica ove sezone već igrala protiv sastava iz Liverpoola, ali Evertona. Igrali su u skupini Europa lige s njima i ostvarili razliku pogodaka 7:0. Na svom terenu su pobijedili sa čak 5:0, dok su u gostima bili bolji 2:0. Protiv druge liverpulske momčadi neće vjerojatno biti sličnih rezultata, ali...

"Benfica je odlična momčad. Klub goleme tradicije, velikih rezultata u povijesti i strašne navijačke potpore. Prva utakmica neće biti nimalo jednostavna za nas, jer se Benfica ove sezone više puta iskazala na djelu. No, vjerujem u svoj sastav i, unatoč zahtjevnom suparniku, mislim da možemo odigrati kvalitetnu utakmicu i ostvariti dobar rezultat", rekao je Španjolac Rafael Benitez, trener Liverpoola.

Čovjek za kojeg kažu da je osovio na noge Benficu te je doveo do četvrtfinala Europa lige, ali i uvjerljivog vodstva u domaćem prvenstvu (imaju šest bodova više od Brage i jedanaest više od Porta), jest Rui Costa, nekadašnja legenda portugalske reprezentacije, Fiorentine i Milana, a danas sportski direktor kluba.

"Očekujem dvije sjajne utakmice. Ovo je izjednačen par i sve je moguće. Uistinu samo želim da sve bude velika i prava sportska borba, a o pobjedniku će vjerojatno odučivati sitnice", poručio je Rui Costa, bivši igrač Benfice koja je službeno proglašena najvećim klubom na svijetu po broju članova koji plaćaju klupsku članarinu. Samo članarine više od 160.000 članova čine 14 posto ukupnih prihoda kluba.

Zanimljivosti

• Igrači Benfice su čak 15 od 21 pogotka u Europa ligi ove sezone postigli u drugom poluvremenu.

• Liverpool ima više uspjeha u međusobnim ogledima protiv Benfice, no u posljednjim susretima su na travnjaku vladali portugalski nogometaši. Susreli su se u sezoni 2005./06. u prvom knock-out ogledu. Benfica je pobijedila 1:0 na svom travnjaku, a potom na Anfieldu 2:0.

• Benfica nije izgubila u posljednjih osam ogleda u Europa ligi.

• Benfica je posljednju utakmicu izgubila dalekog 22. studenoga 2009. godine u domaćem kupu od Vitorije iz Guimaraesa (1:0). Nakon toga su odigrali 25 utakmica bez poraza! Ostvarili su 19 pobjeda i šest remija.

• Liverpool je posljednji put u gostima pobijedio 25. veljače, i to baš u Europa ligi. Tada su sa 3:1 svladali Unireu u Rumunjskoj.

 

Ozljede

• Benfica nema većih problema s ozljedama, dok će Rafael Benitez, trener gostiju, momčad sastavljati bez Martina Škrtela (stopalo), Fabija Aurelija (bedro) i Martina Kellyja (koljeno). Na posljednjem treningu je gležanj ozlijedio i Talijan Alberto Aquilani te je i on otpao iz igre u Lisabonu.

 

Forma:

Benfica

POBJEDA 3:0 (doma) Braga (Portugalska liga, 27. ožujka)

POBJEDA 1:2 (doma) Porto (Liga kup, 24. ožujka)

POBJEDA 1:2 (vani) Marseille (Europa liga, 21. ožujka)

POBJEDA 4:1 (vani) Nacional (Portugalska liga, 18. ožujka)

REMI 0:0 (doma) Marseille (Europa liga, 14. ožujka)

Liverpool

POBJEDA 3:0 (doma) Sunderland (Premiership, 28. ožujka)

PORAZ 1:2 (vani) Manchester United (Premiership, 21. ožujka)

POBJEDA 3:0 (doma) Lille (Europa liga, 18. ožujka)

POBJEDA 4:1 (doma) Portsmouth (Premiership, 15. ožujka)

PORAZ 0:1 (vani) Lille (Europa liga, 11. ožujka)

Pročitajte više