Šuker se bori za Thompsonovu pjesmu: "Dok sam ja predsjednik, na stadionima će svirati Lijepa li si"

Screenshot (Youtube)

INICIJATIVA mladih za ljudska prava, SOS Racisme i Europski antirasistički pokret zatražili su od HNS-a povlačenje pjesme Lijepa li si, koja je izabrana kao pjesma hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Francuskoj.
 
"Dok sam na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, na stadionima će svirati pjesma 'Lijepa li si' jer je simbol patriotizma, ponosa i ljubavi prema domovini", poručio im je Davor Šuker, predsjednik HNS-a.
 
Hrvatsku predstavlja pjevač kojem su otkazivani koncerti po Europi
 
Izvođač pjesme "Lijepa li si" je Marko Perković Thompson, koji je i do sada sa svojim pjesmama predstavljao Hrvatsku na Euru. Svoj militantni opus dobro je proteklih godina plasirao uz reprezentaciju. Koketira s ustaštvom pa su mu zbog toga proteklih godina otkazivani koncerti u Europi, od Njemačke, preko Švicarske, do Nizozemske, ali to otvoreno čini i dio vodstva reprezentacije.
 
Priznao je, nakon što je Index 2002. godine objavio snimku, da je pjevao "Jasenovac i Gradišku Staru" u Osijeku. Prvotno je tvrdio kako se "ne sjeća" da je pjevao o klaonicama i mesnicama, te iznio teoriju da je snimka Indexa montirana. Kasnije se Thompson ipak prisjetio da je pjesmu pjevao "svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama", ali i naglasio da mu ne pada na pamet ispričati se. Rekao je kako je "Jasenovac" i slične pjesme pjevao za vrijeme rata, ali i nakon 2000., kada su "vlast prigrabili komunisti".
 
Na proslavi Oluje prošle godine u Kninu Thompson je nastup pred sto tisuća ludi otvorio uz stihove Za dom spremni, pozdravom zbog kojeg je pomoćnik izbornika reprezentacije Joe Šimunić ostao bez Svjetskog prvenstva i neslavno završio karijeru.
 

 
HNS: Morali smo uložiti puno truda da dokažemo kako u pjesmi nema ni grama mržnje
 
Međutim, HNS-u to ne predstavlja problem. Žestoko su se borili da ih predstavlja Thompson sa svojom pjesmom.
 
"2012. godine FARE se bavio istom temom i dobio odbijenicu Uefe. Hrvatski nogometni savez i tada je morao uložiti puno truda kako bi dokazivao da je "Lijepa li si" pjesma u kojoj nema ni grama mržnje, netolerancije i isključivosti. Što je u konačnici i dokazao te je pjesma predstavljala hrvatsku reprezentaciju na Euru 2012. Isto kao što će biti i ove godine", objavio je HNS i dodao: "Umjesto stvarne pomoći, neke udruge bore se protiv - jedne pjesme." 
 
"Neću dopustiti ucjene"
 
Šuker poručuje da neće dopustiti ucjene...
 
"Navijači su vrlo uvjerljivo i transparentno rekli ono što svi znamo - 'Lijepa li si' je omiljena pjesma među navijačima, kao što je i među igračima. U pjesmi ne postoji ništa sporno i dok sam na čelu Hrvatskog nogometnog saveza sigurno neću dopustiti da se ovakvim ucjenama i pamfletima navijačima i igračima uskraćuje pjesma koju žele slušati."
 

Pročitajte više