ŠUKEROVI DEČKI UZELI NAGRADE ZA SP

Šuker lupeta: "To su nagrade za odgovornost!"

Foto: Hina, Pixsell

DAVOR ŠUKER jučer je novinarima u Varaždinu pokušao objasniti što su članovi Izvršnog odbora HNS-a točno radili da dobiju milijunsku naknadu za srebro u Rusiji. Standardno, Šuker se nije najbolje snašao u situaciji kada navrati na stadione u Hrvatskoj i porazgovara s ljudima.

Zato je danas Hrvatski nogometni savez na službenim stranicama objavio intervju sa svojim predsjednikom, u kojem objašnjavaju što Šuker zapravo misli o nagradama za HDZ-ovce koji čine većinu u Izvršnom odboru nogometnog Saveza.

Podsjetimo, član Izvršnog odbora HNS-a Đuro Bukvić, ujedno i HDZ-ov načelnik Općine Lukač, u imovinskoj je kartici ispunjenoj 31. prosinca prošle godine uz svoju plaću u iznosu od 12.586,81 kunu mjesečno, u rubrici ”podaci o ostalim prihodima” naveo neto iznos od 196.400 kuna. Taj novac je primio, kako stoji u imovinskoj kartici, ”od sportske djelatnosti”. 

Član Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić (HDZ), koji je također istodobno i načelnik Općine Ljubešćica, u svojoj imovinskoj kartici ispunjenoj 29. prosinca prošle godine u rubrici ”podaci o ostalim prihodima” naveo je iznos ”od sportske djelatnosti” u visini od 197.644 kune neto, što značajno nadmašuje njegovu godišnju plaću općinskog načelnika koja mjesečno iznosi 10.367,64 kune neto.

Treći član Izvršnog odbora i istodobno načelnik općine Slavko Prišćan, kako stoji u evidenciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nije prijavio promjene u svojoj imovinskoj kartici tijekom prošle godine. Prišćan je HDZ-ov načelnik Općine Rovišće, s mjesečnim primanima od 11.765,03 kune neto. 

>>> Šukerovi dečki iz HNS-a isplatili sebi nagrade za srebro u Rusiji 

HNS se grčevito bori da ospori svoj status javnog tijela koje nema poslovne tajne ovakvog tipa te je dužno odgovarati na upite o financijskom poslovanju. Ušli su u sukob s povjerenicom za informiranje, slučaj je još na sudu. Postoje i druge presude prema kojima je HSN neupitno tijelo javne vlasti, jer prima dotacije iz državnog proračuna, putem HOO-a. U presudi Općinskog suda u Zagrebu u tužbi koju su protiv HNS-a podignuli novinari Indexa, također je istaknuto da HNS protuzakonito djeluje kao privatna organizacija. 

Šuker nema veze sa stvarnošću 

No, u HNS-u i HOO-u godinama odmahuju rukom jer su to za njih beznačajni iznosi. Tako to funkcionira godinama. HNS se ponaša kao privatna tvrtka, organizira privatne press konferencije i sve transakcije proglašava poslovnom tajnom.

"Volio bih kad bi svi hrvatski savezi bili poput nogometnog jer mi nismo na leđima poreznih obveznika nego sami zarađujemo. I u svim drugim savezima dobiju se naknade poslije velikih uspjeha jer netko ipak nosi i odgovornost: zamislite da nismo uspjeli u Rusiji, mi bismo bili i krivci", rekao je Šuker o 3,2 milijuna kuna nagrada za članove IO-a.

Riječ je o nevjerojatnim tvrdnjama koje nemaju veze sa stvarnošću,  još se nije dogodilo da su članovi IO-a odgovarali za loše rezultate reprezentacije.

Nitko ne zna kolika je bila nagrada za Šukera, prvog operativca Saveza i saborskog zastupnika HDZ-a Marijana Kustića te ostale vanjske suradnike koji zbog političkih funkcija ne mogu na papiru sudjelovati u upravnim tijelima i primati nagrade.

U Savezu imaju iskušan model za manevriranje među zakonima, tako i osuđeni Neven Šprajcer dijeli pehare pionirima kao vanjski suradnik. 

Trojac iz HNS-a koje je primio stotine tisuća kuna nagrada, nalazi se i pod istragom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, s obzirom na to da se radi o HDZ-ovim državnim dužnosnicima i načelnicima, od kojih se može čuti da su premije dobili za svoj - rad. 

Šuker se tim stvarima detaljno ipak ne bavi, on je predsjednik HNS-a na papiru, fiktivno. Tako se najčešće izjašnjava putem priopćenja ili stranica HNS-a, a situaciju na terenu vodi mladi Plenkovićev lav Kustić. 

Točno četiri godine nakon sabotaže svastikom protiv Italije, Kustić i Dalić vode kampanju povratka reprezentacije u Split, a Šuker kaže:

"O gradu domaćinu za Mađarsku odlučit ćemo na Izvršnom odboru, dobili smo od Uefe rok od dva tjedna za prijavu. S druge strane, autori svastike još nisu pronađeni, a interes HNS-a i hrvatskog nogometa jest uzeti sva tri boda, neovisno o gradu domaćinu. Treba donijeti odgovornu odluku. Sigurno ćemo igrati po cijeloj Hrvatskoj i sve je moguće".

 

 

Pročitajte više