Šuker privatnu reprezentaciju prodao privatnoj televiziji

Foto: Hina

HRVATSKI nogometni savez ipak je osigurao prijenos prijateljske utakmice Rusije i Hrvatske iz Rostova na Donu, nakon što je dan prije utakmice javnost razbjesnila odluka HNS-a da ignorira ponudu HRT-a. 

HNS-ovu reprezentaciju u utorak će od 17 sati možete gledati samo ako platite Šukerovu pristojbu Areni Sport 1. Predsjednik je danas objasnio da na ponudu javne televizije od 20 tisuća eura za hrvatsku reprezentaciju nije odgovorio jer je ona za njega i Savez - uvredljiva. 

HNS pun poštovanja za poslovne partnere 

Koliko je za prava na Hrvatsku platila Arena Sport, članica grupcije srpskog Telekoma još nam nije poznato, no obzirom da je utakmicu postavila na kanal koji se dodatno ne naplaćuje, vrijedi istražiti. HNS cifru neće otkriti jer se ponaša kao firma, a ne kao javno tijelo. HNS ima svoje poslovne tajne, iako se dijelom financira iz javnih sredstava. Taj iznos od par milijuna godišnje za njih je zanemariv, pa će ga se vjerojatno odreći kada i ako ih zakon pritisne.

"Moramo poštovati naše poslovne partnere", odgovarao je na česte upite Indexa o prodaji tv prava glasnogovornik Tomislav Pacak. 

Priivatiziranje reprezentacije i Šukerov plana da je eksploatira putem privatnih tv platformi nastavlja se. Pregovori s jednom od njih očito traju već duže vrijeme. Pojedine predstavnike tvrtke Sportska dimenzija, članice Digitel grupe, koja je vlasnik prava za domaće prvenstvo, susretali smo prijašnjih mjeseci u HNS-ovim hodnicima. Šukerov je plan osnivanje i HNS-ove televizije, na kojoj planira prenositi utakmice hrvatskih reprezentacija. I na tome dobro zaraditi. 

Novac koji se obrće mešetarenjem s tv pravima pojedine zemlje EU nastoje regulirati zakonima te ukinuti ekskluzivna prava na utakmice od posebnog javnog značaja. Hrvatska, naravno, godinama kasni. Odgovornost snosi i HRT, koji je propustio vlak 2008. godine, kada mnoge javne televizije u Europi osnivaju svoje sportske kanale da bi u naletu privatnih platformi sačuvale nacionalni sport. HRT je čak u zakon unio odredbu o osnivanju sportskog kanala, no on nikada nije pokrenut unatoč odluci, da bi simultano na hrvatskom tržištu osnovane mnoge privatne platforme. U nekima od njih uhljebili su se baš dugogodišnji sportski novinari HTV-a. 

Štetno poslovanje HRT-a i bahatost Davora Šukera pojmovi su pod istim nazivnikom: nebrigom za one od kojih žive i pred kojima su kao javna tijela odgovorni.

Index je jučer tijekom dana pokušao doći do Šukerovog komentara, no njegova PR služba na naše upite ne odgovara. Priopćenje smo dočekali kasno navečer, no vrijedilo je čekati genijalno Šukerovo objašnjenje da u svake pregovore kreće s namjerom da reprezentaciju gleda što veći broj ljudi. Podsjetimo, Hrvatska je polovicu kvalifikacija odigrala za prazne stolice i Šukerovu ložu. 

>>> Priopćenje HNS-a

"Hrvatski nogometni savez obavještava navijače hrvatske reprezentacije, zainteresiranu javnost i predstavnike medija kako će se prijateljski susret između Rusije i Hrvatske moći pratiti putem TV prijenosa na kanalu Arena Sport 1.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti navijače hrvatske reprezentacije kako je postignut dogovor oko televizijskog prijenosa utakmice između Rusije i Hrvatske koja će se moći pratiti na kanalu Arena Sport 1.

Hrvatski nogometni savez svakoj utakmici hrvatske reprezentacije pristupa sa željom da je prikaže što većem broju navijača putem malih ekrana.

Dokaz tome je i HNS-ov plan da uskoro krene s emitiranjem Hrvatske nogometne televizije, platforme na kojoj će se moći pratiti nastupi svih hrvatskih reprezentacija.

Istodobno, zadatak je Hrvatskog nogometnog saveza čuvati imidž i vrijednost hrvatske nogometne reprezentacije koja je iznimno uspješna, popularna i uvijek rado gledana.

Stoga Savez ne može prihvatiti bilo kakvu ponudu, poput podcjenjujuće, da ne kažemo i uvredljive ponude Hrvatske radiotelevizije. Interes je Hrvatskog nogometnog saveza da sve utakmice hrvatske reprezentacije budu prenošene na nacionalnoj televiziji, no HRT po tko zna koji puta pokazuje da to nije i njihov interes.

Zanimljivo, HRT se voli pohvaliti velikim brojkama za vrijeme utakmica reprezentacije, pa smatramo da HRT to treba biti voljan i honorirati te time ispoštovati želje svojih pretplatnika. Ovo nije prvi puta da smo doživjeli veliko razočaranje u razgovorima s HRT-om i ne čudi nas da je sport gotovo nestao s javne televizije.

Nažalost, bojimo se da nacionalna televizija neće vidjeti svoj interes niti u prijenosima prijateljskih utakmica hrvatske reprezentacije u terminu u ožujku pa bismo se mogli suočiti sa sličnom situacijom.

HNS ne smatra kako je bilo koja televizija pretplaćena na prijenose hrvatske reprezentacije pa ako u HRT-ovoj strategiji nema mjesta i proračuna za sport, ili konkretno za Vatrene, postoje televizije koje razumiju i poštuju vrijednost hrvatskog nogometa."

Pročitajte više