Šuker staje na pozornicu uz Vlatka i Zdravka



ZDRAVKO MAMIĆ i Vlatko Marković naučili su "upaliti internet", jer upravo je njegovim bespućima stigla pozivnica za predstavljanje programa "Predsjedničkog kandidata Vlatka Markovića povodom predsjedničke kandidature na Izbornoj skupštini HNS-a".

A program Vlatka Markovića zove se Davor Šuker. Čovjek koji još malo toga može poželjeti u svojoj karijeri, ima  neke neostvarene ambicije. I ako ste mislili da kampanja Vlatka Markovića nije planska, prevarili ste se, jer Mamić sa Šukerom planira već više od pola godine. Samo što Marković vjerojatno ne zna da to više nije njegova kampanja...

"Ne mogu vam ništa reći. Ne još", uspjelo nam je (između ostalog) izvući od Davora Šukera, koji će se u petak pojaviti u Dvorani Opera hotela Westin i u foto finišu kampanje stati na binu uz Vlatka i Zdravka.

Pitanje je tek u kojem svojstvu. Teško je očekivati da će svoje ime uvesti u kampanju samo kako bi pružio podršku i nazdravio s Vlatkom Markovićem. S kojim se u igračkim danima i nije posebno ljubio.

No, podsjetimo najprije na blisku prošlost. Zamislite ovakav omjer snaga: Zdravko Mamić prihvaća pakt Davora Šukera za rušenje Markovića, potpomaže ih HDZ-ov Branko Grgić, a Bilićevo prvo sljedeće proklizavanje čeka njihov adut za izbornika, Igor Štimac.

Tako je otprilike i bilo, prije svega nepunih godinu dana. Dok su trajali odjeci Bilićevog neuspjeha u kvalifikacijama i prebiranje decimala njegove plaće, Šuker je ponovo dao nagovijestiti da je "unutra". Ta priča nije procurila slučajno.

A pričalo se da osječki lobi mora samo nagovoriti Zdravka Mamića da im pomogne u naumu, koji je potom stavljen na čekanje. No, okolnosti su se promijenile i Mamić je oštro stao na stranu svog "oca Vlatka". Mnogim ljudima koji su bliski s njim i danas nije jasno zašto je otišao tako daleko.

Iako već godinama svojim stavom i izjavama nastoji prikazati da je daleko od žabokrečine hrvatskog nogometa, sklanja se iza zasluženog i opravdanog štita nedodirljivog, pomalo ogorčenog lica svjetske klase, koje je ipak iznad svega onoga što nudi ovdašnja bina, Šuker će na nju stati uz Zdravka Mamića. Odavno raščistio s hrvatskim novinarima "koji su ga proglasili škrtim" i svaki njegov intervju čeka se i pamti, pa nije ostalo neprimijećeno da je, unatoč negativnom stavu o hrvatskoj zbilji, uvijek ostavio otvorenu mogućnost da se kandidira. Dapače, priznao je da želi biti predsjednik jednog dana.

"Ja nikoga ne rušim, nikome ne saplićem noge... Da mi sad netko kaže da počnem pljuvati po Vlatku Markoviću i da ću sutra doći na njegovo mjesto, ja to neću učiniti.", rekao je Miloradu Bibiću Mosoru u Dalmaciji.

Dodao je da u hrvatskom nogometu ima puno toga mutnoga, ponovio je to i prije godinu dana, taman prije nego će početi stizati vijesti o njegovom angažmanu u mutnim vodama koje tako žarko želi pročistiti, prije nego se vrati u krajeve iz kojih je potekao.

"Želim da ljudi poštuju moju kopačku, želim da mi se novinar nasmije kad dođem na intervju. I onda možemo razgovarati."

Čvrsti stavovi čovjeka kojeg je Diego Maradona zvao na svoj oproštaj. I koji se sasvim sigurno puno puta mogao razočarati u svojoj zemlji. No, i Zdravko Mamić jedan je od razlog što se Šuker nije želio oprostiti u Dinamovom dresu. Godinama je govorio da je rano za njegov povratak u hrvatski nogomet, emitirao je alergiju na mutne likove koji se ovdje kreću, promovirao dosljednost i neku drugačiju viziju. U isto vrijeme spremao se za ofenzivu s Mamićem.

Upitno je hoće li Šuker za početak poslužiti tek kao maneken, koji će dati blagoslov Vlatku Markoviću i najaviti da nogomet ostaje u čvrstim (njegovim) rukama, ili će ga ZNS zaista gurnuti kao novog kandidata, ako izbori prođu bez pobjednika.

Za početak, teško je uopće zamisliti da će Marković na prezentaciji svog programa zapravo objaviti kapitulaciju - nakon 12 godina, izgledalo bi nestvarno.

Nestvarno izgleda i iznenadno pojavljivanje veličine Davora Šukera, koji negdje kao da predstavlja još ono malo neokaljanog što je u našem nogometu ostalo, u ovoj prljavoj kampanji. To može biti Mamićev winner. U tom slučaju, točnije je razmišljanje da bi puno toga u hrvatskom nogometu ostalo isto.

Zar je Šuker ovako zamišljao svoju kampanju za boljitak o kojoj je godinama pričao? Zar nogometno ime koje otvara sva vrata svijeta treba uspon uz pomoć Mamića, Vučemilovića i Širića?

Pročitajte više