Sumrak pariških prinčeva

PARIŠKI nogometni zaljubljenici sve su ogorčeniji, a razlog je samo jedan, klub sa Parka Prinčeva tone sve dublje.

Ponos Pariza, koji je u tek 35 godina postojanja osvojio dva puta francusku prvu ligu, sedam puta francuski kup, dva puta liga kup, jednom UEFA kup, jednom Kup kupova i jednom Intertoto kup, sada se vrlo opasno približio drugom razredu francuskog nogometa.

Podsjetimo, kao godina osnutka ovoga kluba spominje se i 1904. godina, kada je fuzijom Parisa FC i Stade Saint-germanois nastao Paris Saint-Germain Football Club.

Onda se 1970. godine zbog nesuglasica klub rascijepio na FC Paris i PSG. Četiri godine kasnije PSG ušao je u prvu ligu i od onda je razmazio svoje navijače igrajući u kontinuitetu prvoligaški nogomet pune 32 godine.

Ove godine situacija je u klubu je vrlo ozbiljna. Trenutno su pretposljednji klub "La Championata" sa samo 28 bodova iz 29 utakmica, što je uistinu mizeran učinak za klub koji okuplja veliki broj zvijezda.

Situacija je utoliko teža jer je poznato da sljedeće kolo PSG gostuje kod drugoplasiranog Lensa, dok će posljednji, donedavno već oplakani Sedan, koji u posljednje vrijeme igra odlično, skupivši čak devet bodova u 5 utakmica, u gostima kod Nantesa doći u priliku da PSG prestigne i ostavi ga u gotovo bezizlaznoj situaciji.

Izgleda da su rezultati u domaćem prvenstvu platiti danak igranja u kupu UEFA, jer je gotovo nevjerojatno da klub sa igračima poput Landreaua, Yepesa, Kalou, Rothena, Paulete, Gallarda opetovano prima udarce u klubova upitne kvalitete.

Niti Paul Le Guen, koji je naslijedio Guya Lacombea, nije donio tako željene promjene na bolje, već jedino one na gore.

Pitanje za milijun kuna glasi, tko će i što će izvaditi PSG iz sivila i ponora prve lige, kada se zna da im to nije uspjelo ni sa doajenom driblinga Ronaldinhom.

V.B.
Foto: AFP

Pročitajte više