NBA

Sunsi zbog omraženog vlasnika postaju prvi NBA klub koji ostaje bez sponzora

Foto: Profimedia

NE PRESTAJU reakcije na odluku NBA lige da vlasnika Phoenix Sunsa Roberta Sarvera kazni jednogodišnjom suspenzijom i globom od 10 milijuna dolara. Sarvera se tereti za rasističko i mizogino ponašanje i izjave, zbog čega sa svih strana stižu ogorčene reakcije kako je kazna preblaga i da ga treba otjerati iz NBA lige, odnosno natjerati ga da proda klub.

Takvi apeli dolaze i iz redova njegove franšize pa je na njegovu ostavku pozvao Jahm Najafi, dopredsjednik i jedan od dioničara Sunsa, a najveća zvijezda momčadi Chris Paul komentirao je da je kazna preblaga. Odluku je javno kritizirao i LeBron James.

Udruga igrača traži izgon, sponzor zaprijetio odlaskom

Novi pritisak dolazi iz Udruge NBA igrača, čija je izvršna direktorica Tamika Tremaglio pozvala da se Sarvera doživotno izbaci iz NBA lige. "Apsolutno tražimo doživotnu suspenziju. Ne želimo da bude u poziciji da upravlja ili kontaktira s ljudima koji su u kontaktu s našim igračima, pa tako i samim igračima", napisala je u priopćenju Udruge.

Sunsima je zaprijetio i PayPal, sponzor čiji je logo ekskluzivno na klupskim dresovima, da neće produljiti ugovor koji im istječe 2023. ako se Sarver vrati na svoju poziciju nakon isteka kazne jer je "njegovo ponašanje neprihvatljivo i u konfliktu s vrijednostima". NBA tek odnedavno dopušta po jedan mali sponzorski logo na dresovima, a ovo bi bio prvi slučaj da sponzor napušta klub.

NBA ga nije otjerala jer njegov rasizam i seksizam "nisu bili svjesni"

Istraga je pokazala da je Sarver barem pet puta koristio rasistički izraz, vrijeđao i omalovažavao zaposlenice te se čak neprikladno ponašao prema muškim zaposlenicima. Sve je pravdao svojim osebujnim smislom za humor, a NBA je zaključila da njegov rasizam i seksizam nisu bili svjesni, zbog čega nije posegnula za najtežom mogućom kaznom.

A to bi bio izgon iz lige, što je posljednji doživio Donald Sterling koji je 2014. morao prodati LA Clipperse zbog dokazanog rasističkog ponašanja.

Pročitajte više