Super Bowl: Slavlje za New England Patriotse

NOĆAS je na Reliant Stadiumu u Houstonu po 38. puta održan Super Bowl. U dramatičnoj završnici pobjedu je odnijela momčad New England Patriotsa kojoj je ovo drugi naslov u posljednje tri godine.

Utakmica je bila veliki spektakl, a posebno su to pokazale druga i četvrta četvrtina.

U prvoj četvrtini nije bilo previše akcije. Četvrtina je završila rezultatom 0:0. Iz tog dijela igre mogu se izdvojiti tek neuspjeli pokušaj za pogodak iz polja Adama Vinatieria iz New Englanda te dvije pogreške quarterbacka Carolina Panthersa, Jakea Delhommea.

Početkom druge četvrtine Adam Vinatieri je imao novu priliku za pogodak iz polja s udaljenosti od 36 jardi, ali je obrana Caroline uspjela blokirati udarac. Kako i dalje nije bilo promjene rezultata činilo se da će igrači na odmor otići s početnim rezultatom. Ipak, u posljednje četiri minute napadi su proradili s obje strane.

Nakon odličnog dodavanja od strane Toma Bradya koji je i sam pretrčao dio terena Deion Branch postiže prvi touchdown na utakmici te dovodi New England u vodstvo. Na odgovor Caroline nije trebalo dugo čekati. Već u idućem napadu do tad neprepoznatljivi Jake Delhomme savršeno dodaje Steveu Smithu koji vraća stvari na početak.

Na semaforu nije prošlo niti minutu igre, a New England je ponovno bio u vodstvu. Tom Brady je dodao Davidu Givensu koji je postigao touchdown za 14:7. Ipak, niti tu nije kraj jer je pucač Caroline John Kasay u posljednjim sekundama postigao pogodak iz polja s 50 jardi te smanjio rezultat na 14:10.

Tokom treće četvrtine nije se mijenjao rezultat, a niti momčadi nisu previše pokazale. Tek se s par dobrih poteza početkom četvrtine iskazao Jermaine Wiggins iz Caroline.

Četvrta četvrtina bila je najljepši dio utakmice. Otvorio ju je trkačkim touchdownom Antowain Smith iz New Englanda nakon svega 11 sekundi igre. U tim trenucima New England je bio u vodstvu 21:10. Rezultat je smanjio DeShaun Foster. On se odlično probio kroz obranu New Englanda te nakon toga pretrčao 33 jarde za touchdown.

Tom Brady je jedinu pogrešku na utakmici napravio 7:48 minuta prije kraja utakmice kod prilike za touchdown kada je loptu dodao protivničkom igraču. Momčad Caroline je tu situaciju odlično iskoristila. Delhomme je fenomenalnim dodavanjem od 85 jardi pronašao Muhsina Muhammada koji je otrčao više od 30 jardi i postigao touchdown te doveo Carolinu u vodstvo 22:21.

2:51 minute prije kraja Mike Vrabel ponovno je doveo New England u vodstvo 27:22, a još dva boda momčad New Englanda zaradila je dodatnim polaganjem Kevina Faulka. U idućem napadu Carolina je došla do izjednačenja. Delhomme je kratko dodao Rickyu Proehlu koji postiže touchdown, a udarac s 20 jardi za dodatni bod pogodio je Kasay.

Devet sekundi prije kraja utakmice odlučen je pobjednik. Adam Vinatieri je s 41 jarde postigao pogodak iz polja te postavio završni rezultat 32:29 za New England.

Vinatieriu je ovo drugi put da na ovaj način rješava pitanje pobjednika Super Bowla. Istim potezom donio je pobjedu New Englandu u posljednjim sekundama na Super Bowlu prije dvije godine.

Nakon utakmice je za najkorisnijeg igrača Super Bowla izabran quarterback New England Patriotsa Tom Brady koji je isti naslov ponio i prije dvije godine.

Procjenjuje se da je ovogodišnji Super Bowl gledalo 130 milijuna Amerikanaca, te najmanje milijarda gledatelja širom svijeta.

Vedran Prga

Pročitajte više