Superliga se smije igrati, no to žele samo dva kluba

Foto: Profimedia

EUROPSKI sud pravde prošlog je četvrtka donio presudu u kojoj stoji da su UEFA i FIFA zloupotrijebile svoj monopol nad nogometom kada su zaprijetile sankcijama klubovima koji misle pristupiti Superligi. Projekt, iza kojeg stoji tvrtka A22 i koji od klubova i dalje aktivno podržavaju Barcelona i Real Madrid, naizgled je ostvario pobjedu.

Odluka suda da su potezi koje je 2021. poduzela UEFA bili u suprotnosti s pravom tržišnog natjecanja trebala je biti vjetar u leđa kreatorima Superlige. No u stvarnosti ta odluka neće promijeniti ništa u nogometnoj hijerarhiji, barem ne u skorije vrijeme.

UEFA je i dalje glavni autoritet

Iako su UEFA i FIFA dobile udarac na sudu, čelnik projekta Superlige Bernd Reichart te predsjednik Real Madrida Florentino Perez pretjerali su u reakciji kazavši kako se radi o tektonskoj promjeni u svijetu nogometa.

Dvije krovne nogometne organizacije postupale su protuzakonito i nekakav oblik potvrde da ne mogu raditi što žele dobrodošao je, no previše je faktora već otišlo u njihovu korist da bi se presudu moglo nazvati pobjedom za Superligu koja se ovime nije previše približila potencijalnom osnivanju.

UEFA i dalje ima pravo odbiti autorizaciju zatvorene europske Superlige čiji temelj nisu ostvareni rezultati klubova. Za pokretanje novog natjecanja potrebno je odobrenje UEFA-e, no ono mora počivati na poštenim sportskim vrijednostima, sličnim onima na kojima počivaju trenutna europska natjecanja. Stvaranje takvog natjecanja UEFA ne smije zaustaviti.

Većina vodećih nogometnih sila je već zadovoljena

Međutim, upitno je tko bi uopće htio sudjelovati u takvom natjecanju. Novom promjenom formata i pravila u Ligi prvaka zadovoljeni su financijski apetiti gotovo svih klubova Europe, a proširenje FIFA-inog Svjetskog klupskog prvenstva na 32 ekipe od 2025. donosi dodatna sponzorstva i novac.

Jedino što bi moglo zaprijetiti postojećim natjecanjima jest uplitanje Saudijske Arabije u projekt Superlige, no to se ne čini izvjesnim. Saudijska Arabija dobila je domaćinstvo Svjetskog prvenstva u 2034., a nadaju se i da će njihovi klubovi igrati važnu ulogu u proširenom Svjetskom klupskom prvenstvu.

Trenutno čak nije ni toliko izvan pameti ideja da neki njihovi klubovi, a možda i još pokoji iz nekih drugih država, dobiju pozivnicu za jednu od budućih sezona Lige prvaka. Kada bi se uistinu dogodila situacija da jedna takva sila državnim novcem planira sponzorirati Superligu, nema sumnje da bi UEFA i FIFA izašli u susret.

Englezi čine stvaranje Superlige nemogućim

Najveću prepreku među klubovima za osnivanje Superlige postavljaju Englezi. Vlasnici svih klubova potpisali su sporazum da neće sudjelovati u stvaranju novih natjecanja izvan onih koji se spominju u pravilniku Premier lige. Ukoliko neki klub podrži stvaranje takvog natjecanja, bit će prema tom sporazumu kažnjen bodovnom dedukcijom od 30 bodova i novčanom kaznom od 25 milijuna funti.

Manchester United, Tottenham i Chelsea prvi su javno istupili nakon odluke suda te objavili kako ostaju vjerni trenutnim natjecanjima. Uslijedile su potom i objave Manchester Cityja, Arsenala i Liverpoola. Uz to, dobar dio engleskih klubova već je 2021. dao obećanje svojim navijačkim klubovima kako će pristupiti Superligi ili nekom drugom natjecanju jedino ako navijači tako većinski odluče.

Superliga bez engleskih klubova ne bi bila to što želi biti, no osim njih, jako brzo su javno odbili stvaranje takve lige i ostali velikani europskog nogometa poput Bayerna, Intera i PSG-a. Među njima je i Atletico Madrid, klub koji je otvoreno podržavao Superligu, no koji sada tu opciju ne smatra prihvatljivom.

U konačnici, Europsko udruženje klubova, koje broji više od 430 članova, u svojoj je objavi za medije istaknulo kako je svijet nogometa u potpunosti odustao od Superlige još one godine kada se ista mislila pokrenuti.

Perez i Reichter se mogu natjecati, ali nemaju s čim

Jedina dva kluba koja i dalje podržavaju stvaranje novog natjecanja su Real Madrid i Barcelona. Iako se radi o dva najpopularnija kluba na svijetu, ostali su bez ikakve podrške. To zna i Aleksandar Čeferin koji je iskoristio priliku da ih podbode komentarom da jedva čeka to fantastično natjecanje s dva kluba.

Reichter, kao čelnik Superlige, izjavio je kako je sretan što je zadovoljena pravda i što je ustanovljeno pošteno tržišno natjecanje. No činjenica je da trenutno nema proizvod s kojim se može natjecati.

Superliga nema podršku klubova, nema podršku navijača, a upitno je i ima li uopće novac kojim može organizirati natjecanje. Jedina stavka kojom su pokušali primamiti potencijalne gledatelje je obećanje da će se sve utakmice Superlige moći gledati besplatno, što u svijetu nogometa, u kojem su TV prava alfa i omega, zvuči nemoguće.

Iako je ostvarena sudska pobjeda, za Superligu ta presuda ne znači gotovo ništa jer nema dovoljno članova koji bi je mogli formirati, kao ni uvjeta da postane natjecanje koje može konkurirati UEFA-inim i FIFA-inim. Ako do njenog stvaranja ikada dođe, onda će to napraviti postojeće organizacije koje drže monopol nad nogometom. Uostalom, za neke je novi format Lige prvaka već prvi korak k tome.

Pročitajte više