"Šutalo je igrao za Hrvatsku i činilo se da je sve u redu. A onda za Ajax..."

Foto: EPA, Profimedia

AJAX je loše ušao u nizozemsko prvenstvo. Sastav iz Amsterdama u četiri utakmice ostvario je jednu pobjedu, dva neriješena rezultata i jedan poraz. Nizozemski mediji kritizirali su sportskog direktora Svena Mislintata i nekolicinu novih igrača, među kojima su hrvatski nogometaši Josip Šutalo i Borna Sosa. Uz njih, Ajax je ovog ljeta doveo i Jakova Medića.

Šutalo i Sosa odigrali su svih 90 minuta u porazu od Twentea (1:3) u petom kolu. O Šutalu je govorio legendarni nizozemski napadač Ronald de Boer (53), dvaput najbolji nogometaš te zemlje, osvajač Lige prvaka s Barcelonom i 14 trofeja s Ajaxom te četiri s Glasgow Rangersima. De Boer je bio i trener juniora Ajaxa.

"Šutalo je dobro igrao za Hrvatsku i protiv Fortune. No onda je izgledao kao da igra na skijama"

"Ajax se naviknuo braniti s visoko podignutim linijama i preuzimati inicijativu, no protiv Twentea su se svi povukli. Igrači loše komuniciraju i to se ne može popraviti u jednom tjednu. Svi moraju govoriti engleski jezik. U četvrtak su dobro trenirali, no onda se na utakmici vidjelo da nisu na dovoljno visokoj razini", zabrinuto je rekao De Boer za Ziggo Sport, pa je nastavio o Šutalu, za kojeg smatra da je odigrao slabu utakmicu.

"U reprezentaciji Hrvatske se sve činilo u redu. Prije toga je odigrao dobru utakmicu protiv Fortune Sittard (0:0). No sada je izgledao kao da igra na skijama. Donosio je pogrešne odluke i skrivio prvi gol. Međutim, jasno je da on zna igrati nogomet", komentirao je De Boer.

Šutalo je bio kapetan Ajaxa u debiju

Šutalo je 20. kolovoza stigao u Ajax iz zagrebačkog Dinama za 20.5 milijuna eura. Trener Ajaxa Maurice Steijn imenovao ga je kapetanom u utakmici s Fortunom s obzirom na to da je tada izostao prvi kapetan Steven Bergwijn.

Šutalo je protiv Twentea odigrao drugu utakmicu za Ajax i u obje je odigrao svih 90 minuta. S Ajaxom je potpisao petogodišnji ugovor. Postao je stalni član prve postave hrvatske reprezentacije, za koju je dosad upisao deset nastupa.

Pročitajte više