Sve je bilo spremno za debakl u Sevilli. Onda je Jakirović pogledao na kraj klupe

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NOGOMET je čudna biljka. Kada se činilo da je sve spremno za debakl Dinama u Sevilli, protiv šeste momčadi tamošnjeg prvenstva, na tlu zemlje gdje nikad nije pobijedio u službenoj utakmici i koji dan nakon što ga je Lokomotiva nadigrala drugi put u dva tjedna, Plavi su odigrali jednu od najboljih utakmica sezone i izborili povijesnu pobjedu (1:0).

Za neutralce to nije bila naročito atraktivna utakmica, ali Dinamo se dosljedno držao plana od prve do zadnje minute, učinio je Betis bezopasnim iz igre i iskoristio je jednu situaciju na suprotnoj strani. Prvak Hrvatske odigrao je na momente i rutiniranu utakmicu kojom je podsjetio na neke najbolje europske dane. 

S obzirom na to što se događa u klubu i oko njega, to vrijedi puno više od jedne pobjede. "Najgori Dinamo ikad" je sam sebi kreirao idealan put da preokrene sezonu i pokaže na duge staze koliko dobar može biti.

Betis je bio skoro potpuno bezopasan iz igre

Dinamov plan u obrani je bio jednostavan, ali efikasan. Kad je Betis imao loptu u prvoj fazi napada, formacijom je forsirao pas prema Williamu Carvalhu, čovjeku koji je kod domaće ekipe imao najviše prostora, ali je i njihov daleko najgori veznjak po kreaciji.

Krila u napadu nisu napravila veliku stvar, ali su konstantnim duplanjem strana i postavljenjem na linije pasa forsirali suparnika da igra kroz sredinu, tamo gdje nije bilo prostora i gdje je Dinamo lagano kontrolirao situaciju.

Betis je momčad koja i inače igra u sporom ritmu i Plavi su se prilagodili tome. Nisu divljali i gubili pozicije, imali su jasne okidače u presingu i bili su dovoljno kompaktni da je osigurač uvijek blizu. Betis je kroz otvorenu igru kreirao jednu pravu šansu, a sve ostalo je bilo iz prekida, na kojima će Dinamo morati ozbiljno proraditi uoči uzvrata.

Posebna partija trojice otpisanih

Sjajnu utakmicu odigrali su (posebno) Kevin Theophile-Catherine i Maxime Bernauer u srcu obrane, koja je imala, zbog Betisovog forsiranja napada kroz sredinu, puno posla. Mora se spomenuti i veliki doprinos Mišića, koji je niskim pozicioniranjem omogućio Dinamu višak igrača u centralnoj zoni.

Grafika: Sofascore

Zbog toga su i Bernauer i Theophile-Catherine mogli pratiti Betisove napadače kada bi se ovi izvlačili po loptu bez opasnosti da suparnik napadne prostor iza njihovih leđa. S obzirom na sve probleme koje obrana ima u domaćem prvenstvu, vjerojatno se ni najveći optimisti nisu nadali ovakvoj partiji.

Nadaju se Dinamovi navijači da će sada Bernauer češće dobivati šansu, jer ne postoji nijedan razlog zašto čovjek koji ovako igra protiv vrhunskog kluba, ne može biti koristan i protiv SHNL momčadi, posebno kada konkurencija nije velika.

Veliku ulogu odigrao je još jedan čovjek koji je, barem je tako izgledalo, završio na listi otpisanih. Ivan Nevistić je bio na razini Dominika Livakovića u Europi, spasio je Plave u nekoliko kriznih trenutaka i dokazao je da zaslužuje više povjerenja.

U napadu Dinamo nije napravio puno, ali je bio pametan

Sergej Jakirović je u intervjuu nakon utakmice potvrdio kako je htio igrati tranzicijski nogomet protiv favorita u gostima. Taj dio je funkcionirao dobro. Dinamo je uzeo dosta lopti u sredini terena i jednim pasom je izbacivao svoju ofenzivnu liniju u situaciju gdje ima prednost.

Da je bilo malo više strpljenja, dobrih odluka i koncentracije u nekim situacijama, Dinamo je mogao prema naprijed kreirati i puno više. No, nije se gubio u srljanju, ostavljao je uvijek dovoljno velik broj igrača ispred lopte, čime je Betisu onemogućavao kontru. 

U onim rijetkim periodima kada je držao posjed kroz nešto duži period, kontrolirao je tempo utakmice i nije dozvoljavao Betisu da uđe u ritam koji bi na obranu stavio prevelik pritisak. Igra u toj fazi nije bila bajna, ali je bila zrela i dovoljna.

Pobjeda kakva se čekala i koja može okrenuti sezonu

Otpisana momčad za koju su partije sezone odigrali otpisani igrači tukla je španjolsku momčad na njihovom terenu. Teško je smisliti bolju priču i dramatičnije uvjete za Dinamov Pepeljuga moment, onaj koji njegovi navijači dugo čekaju.

Iz izjava igrača nakon utakmice se vidi koliko ih dira to što ne igraju na razini, koliko im je stalo i koliko su sretni što su i sebi i drugima dokazali da mogu raditi velike stvari. Ispred Dinama je "sad ili nikad" imperativ jer bolji trenutak za preokrenuti sezonu nisu mogli poželjeti.

Sama činjenica da je Dinamo nastavio povijest velikih europskih pobjeda u zadnjih par sezona znači puno za njegov imidž, za koji se činilo da je umrljan groznim igrama u Konferencijskoj ligi. Izjava Ristovskog nakon susreta da se "vidi što je Dinamo" je moćna.

Još je moćnija poruka rivalima da "najgori Dinamo ikad" može pobijediti momčad koja se u La Ligi bori za plasman u Europu i koja je prema kladionicama bila četvrti favorit Konferencijske lige. To nijedan drugi klub u SHNL-u više ne može, a Jakirović je na najbolji način otplatio prvu od mnogih rata koje duguje Dinamovim navijačima.

Pročitajte više