"SVE JE ČISTO, HAJDUK NIJE OŠTEĆEN" Sudački ekspert Šukerove televizije analizirao sve sporne situacije

Screenshot (Arenasport)

TOMISLAV ŠETKA, sudački instruktor, analizirao je sporne situacije s derbija Dinama i Hajduka (3:1) u četvrtom kolu HNL-a. Šetka smatra da je Mario Zebec odlično odsudio utakmicu na Maksimiru.
 
Prva sporna situacija bio je prvi gol na utakmici, mnogi smatraju da je Ante Ćorić doveo Dinamo u vodstvo iz zaleđa.
 
"Bez grafike je izrazito teško utvrditi radi li se ovdje o zaleđu, ili ne. Međutim, uvijek ponavljamo da pomoćni sudac u takvim situacijama kada je sve u praktički jednom milimetru, mora dati prednost napadaču. Kada ovdje povučemo grafičku crtu vidimo da je pomoćni sudac na pravom mjestu te da je noga igrača Hajduka u ravnini s koljenom igrača Dinama. U ovoj brzini kada igrač jedne momčadi ide prema golu, a obrambeni igrač se vraća prema golu u punom trku, izrazito je teško u pravom trenutku upućivanja lopte odrediti je li zaleđe ili ne. Zato su sucima dati napuci kako se u tim situacijama daje prednost napadačima. Dakle, ovdje se ne radi o zaleđu", rekao je Šetka u emisiji HNTV-a "Treće poluvrijeme".
 
 
 
Druga sporna situacija dogodila se u Dinamovom kaznenom prostoru gdje su gosti tražili jedanaesterac zbog navodnog igranja rukom.
 
"Iz ove snimke mislim da igrača Dinama lopta udara u prsa, a čak i da ga je pogodila u ruku ona je u prirodnom položaju".
 
Treća sporna situacija je igranje rukom Fernandesa koji je zaustavio dugu loptu Stipice, a nije dobio karton.
 
"Evidentno je da je Fernandes namjerno igrao rukom, ali od prošle godine ovdje nije više obavezna opomena. Karton se daje jedino ako je spriječen obećavajući napad, a ovdje se ne može govoriti o obećavajućem napadu kada je Fernandes u kaznenom prostoru Hajduka.
 
I posljednja sporna situacija je posljednji gol na utakmici. Nakon prodora Fernandesa pucao je Henriquez, a Stipica obranio njegov udarac, ali i zaradio udarac koljenom u glavu kojim mu je izbijen zub. U nastavku akcije je Soudani neometano postavio konačan rezultat.
 
"U toj situaciji imamo tri stvari. Prva je da nema zaleđa, druga je da Fernandes ide prema vratima i kontrolira loptu te je on uvijek u prednosti ispred obrambenog igrača. Fernandes je u ovoj situaciji bio ispred, a Juranović želi spriječiti njegov udarac ili proigravanje ulaskom u prostor između noge i lopte. Ovdje nema prekršaja za Hajduk, ali mislim da niti intenzitet duela nije dovoljan za penal. Fernandes je bio ometen, ali ne i spriječen da odigra loptu.
 
Treća stvar je duel Henriqueza i Stipice. Henriquez je bliži loptu i pogađa vratara Hajduka u rame i glavu, nakon toga Dinamov napadač ne čini niti jednu kažnjivu radnju da bi ovo bio prekršaj. S druge strane, vratar Hajduka ulazi u prostor i dolazi u dodir s koljenom napadača. Stipica je time preuzeo veliki rizik, bio je svjestan što može očekivati, a prekršaj na njemu bi bio samo da je stigao prije do lopte. Osim toga, u jednom trenutku se vidi i da Henriquez izbjegava kontakt s vratarom. Kontakt je inicirao vratar Hajduka, a posljedica da mu se rizik nije isplatio. Gol je regularan."
 
Izvještaj s utakmice možete pogledati ovdje

Pročitajte više