HNL

Sve je dogovorio s Mamićima i ljubio grb Dinama. Sada pjeva "Mrzim srpsko ime to"

MARKO LIVAJA, najbolji igrač Hajduka, a vjerojatno i HNL-a, prvo je bio glavna tema jer je sjajno zabio i namjestio golove za pobjedu (2:0) u derbiju kod Dinama. Zatim je to postao iz dijametralno suprotnih razloga. 

Livaja na Poljudu i u noćnom klubu pjeva protiv Dinama i njegovog "srpskog" imena

Po povratku igrača Hajduka u Split navijači su im priredili euforični doček, prvo na aerodromu, a zatim i na Poljudu. Pred stadionom su Livaju nosili na ramenima, a snimke svjedoče kako im se njihov idol tom prilikom pridružio u skandiranju "Mrzim Dinamo, srpsko ime to".

 

Druga snimka pokazuje Livaju kako navedeni poklič uzvikuje i u noćnom klubu u kojem slavi pobjedu u derbiju, a s njim to radi i Hajdukov golman Danijel Subašić.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ LIVAJU I SUBAŠIĆA

Prije 13 godina u Splitu je sve dogovorio s Mamićima

Međutim, 13 godina prije skandiranja da mrzi Dinamo, "srpsko" ime to, Livaja je bio dogovorio sve s Mamićima oko prelaska u Dinamo. Tada 15-godišnji Livaja bio je velika nada hrvatskog nogometa i igrač Omladinca iz splitskog predgrađa Vranjica, a po izvanserijski nadarenog kadeta u Split došli su Zdravko i Zoran Mamić. Livaja se ovako prisjeća susreta s braćom koja su prisvojila Dinamo: "Nakon utakmice Hajduka i Dinama u Kupu sastao sam se u hotelu Atrium s braćom Mamić i sve smo dogovorili. Bilo mi je teško, ali nisam imao izbora jer me iz Hajduka nitko nije zvao."

Šurjak u zadnji tren spasio da Livaja ne ode u Dinamo

Ipak, par dana nakon što je Livaja sve dogovorio s Mamićima, Hajdukov velikan Ivica Šurjak spriječio je da Dinamo ispred nosa Hajduku otme velikog talenta i nagovorio ga da potpiše za Hajduk. Livaja je tada izjavio: "Čast mi je što me zvao klub kao što je Dinamo, ali nisam želio otići. Kad me Šurjak pozvao da ostanem, nisam se ni trenutka mislio, pao mi je kamen sa srca."

Ljubljenja Dinamovog grba ne bi se nitko sjetio da Livaja sada ne skandira da mrzi njegovo "srpsko" ime

Zatim su se, međutim, pojavile fotografije kako mu je na tom srcu Dinamov grb koji ljubi, ali slikama na kojima radi to i pozira u Dinamovoj trenirci nije se pridavala prevelika važnost jer se pričalo da su nastale na okupljanju neke od mladih selekcija Hrvatske, na kojem su igrači Hajduka ljubili Dinamov grb i obrnuto, a Livaja je i brzo iz Hajduka otišao u Inter.

Nakon tog kluba, Lugana, Cesene, Atalante, Rubina, Empolija, Las Palmasa i AEK-a vratio se u Hajduk. Tamo je pobijedio Dinamo, pa skandirao da mrzi njegovo "srpsko" ime. Naravno da je time brojnim hrvatskim ljubiteljima nogometa u sjećanje prizvao dogovor s Mamićima u tinejdžerskoj dobi i scenu kako ljubi Dinamov grb. 

Pročitajte više