Sve je spremno za skijaški spektakl na Sljemenu

PREMA najavama organizatora slalomske utrke Skijaškog kupa za žene "Snježna kraljica", koja će se održati 5. siječnja, sve je spremno za utrku.

Organizatori su se u utorak pred predstavnicima "sedme sile" pojavili u jakom sastavu u zagrebačkom hotelu Westin. Bili su tu predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Srećko Ferenčak, direktor Organizacijskog odbora Vedran Pavlek, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, direktor natjecanja Reno Fleiss, direktor Parka prirode Sljeme Medvednica Dragutin Žiljak, te Davor Tor kao predstavnik zagrebačke policije.

Press konferencija otpočela je prisjećanjem na prošlogodišnju utrku "Zlatni medvjed", a potom se mikrofona prihvatio Vedran Pavlek, koji je zadovoljno izvjestio novinare da je Crveni spust u utorak otvoren za sve skijaše, koji će ga imati priliku isprobati prije najboljih svjetskih skijašica. Pavlek je sljemensku stazu usporedio s najboljim skijaškim stazama na svijetu, poput one u američkom Aspenu.

Pavlek je rekao da je prošlogodišnja utrka na Sljemenu dobila najviše ocjene od čelnika Međunarodne skijaške federacije (FIS) koji su Sljemenu u 2008. godini dodijelili i organizaciju slalomske utrke Svjetskog kupa za muškarce. Po riječima Pavleka organizacija ovogodišnje utrke koštat će 22 milijuna kuna, a 65 posto tih sredstava osiguran je prodajom TV prava i sponzorstvima, dok je preostalih 35 posto dao Grad Zagreb i Vlada Republike Hravatske.

"Ovogodišnja utrka, slučajno se poklopila s proslavom Janičina 24. rođendana i to je još jedan razlog da na Sljeme, kao i lani, dođe više od 20.000 ljudi, za koje su osigurani brojni zabavni sadržaji." - naglasio je Pavlek.

Start prve slalomske vožnje na "Crvenom spustu" započet će u u 15,15, a druge u 18,15 sati. Autobusi ZET-a gledatelje će početi voziti sa Mihaljevca i Stubičkih toplica već od 9 sati, a zadnji povratak sa vrha Medvednice planiran je u 24,00 sata.

Cijeli spektakl sa Sljemena pratit će Hrvatska televizija sa čak 25 kamera, od kojih će jedna biti na vrhu sljemeneskog tornja, a druga u helikopteru MUP-a.

Ferenčak je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da je Crveni spust na Sljemenu u potpunosti spreman za veliki sportski spektakl koji će se dogoditi 5. siječnja, te naglasio da se radi o izuzetno zahtjevnom projektu u organizacijskom smislu.

Reno Fleiss ponosno je ustvrdio da je Crveni spust pokriven tvrdim snijegom debelim između 50 i 100 cm, te da će sve skijašice neovisno o startnom broju, imati iste uvjete na stazi.

Uz samu stazu bit će postavljena tri velika videozida, a za regularnost natjecanja brinut će se više od stotinu radnika, sudaca, trenera i servisera staze.

Na "Snježnoj kraljici" nastupit će pet, a možda i šest hrvatskih skijašica. Uz Janicu Kostelić, Niku Fleiss, Anu Jelušić, Mateu Ferk, nastupit će i Ivona Šnok. Nastup 15-godišnje Sofije Novoselić još je pod znakom pitanja, jer FIS mora posebno odobriti njezin nastup.

No, čak i veće iznenađenje od nastupa pet ili čak šest hrvatskih skijašica na "Snježnoj kraljici" bit će veliki koncert dan uoči utrke. Naime, 4. siječnja na glavnome zagrebačkom trgu održat će se besplatni koncert Nile Rodgers & Friends and All Star Guests aka Chicfest uz posebne goste Village People, Thelmu Houston, Anitu Ward i Gloriu Gaynor.

Pravo iznenađenje koje se dugo skrivalo od javnosti uslijedit će 4. siječnja 2006. godine nakon službene ceremonije izvlačenja startnih brojeva - s početkom u 20 sati na besplatnome koncertu za sve građane nastupaju najveće svjetske zvijezde disco-glazbe.

Kao novost u odnosu na prošlu godinu najavljena je i posebna donacija "Snježne kraljice" Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, kojoj će biti namijenjeno 100 000 kuna od prodaje V.I.P. ulaznica. Prikupljena sredstva nakon proglašenja će uručiti pobjednica utrke. 

Da bi se izbjegle gužve zbog odlaska na utrku, zagrebačka policija uvest će posebnu regulaciju prometa u Zagrebu na dan prije utrke 4. siječnja te na dan utrke 5. siječnja.

Tako će u srijedu, 4. siječnja, od 8 do 16 sati za sav promet biti zatvorena Sljemenska cesta od Blizneca do Šestinskog lagvića. U isto vrijeme zatvorena će biti i županijska cesta broj 2219 od Stubičkih Toplica do skretanja za Kraljev Vrh. Jednaka će pravila vrijediti i u četvrtak, 5. siječnja, s time što se od 7:30 do 24 sata za sav promet zatvara Gračanska te Markuševačka cesta od Blizneca do Jazbine. Mogućnost prometovanja imat će samo autobusi ZET-a i vozila s akreditacijama. Također, za sav promet bit će zatvorena i Ksaverska cesta od Jandrićeve ulice do Mlinova. Promet će teći Jandrićevom ulicom pa će u njoj biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.

Radi osiguranja nesmetanog tijeka autobusnog prometa, na tramvajskom okretištu Mihaljevac bit će privremena stajališta tramvaja i autobusa. Na Mihaljevcu je predviđeno okupljanje gledatelja i njihov prijevoz autobusima na Sljeme. Izlazak putnika iz tramvaja bit će na novoizgrađenom stajalištu na Ksaverskoj cesti, dok će autobusi kretati s istočnog prometnog traka, zapadnoga kolnika Ksaverske ceste od Jandrićeve ulice do raskrižja Ksaverska - Milnovi - Gračanska.

Ukrcaj gledatelja bit će organiziran od 9 do 13 sati na svaki puni sat, a vrijeme polaska za koje vrijede pojedine ulaznice naznačeno je na samim ulaznicama. Ulaznice će se prodavati prema trima različitim zonama ukrcaja: A, B i C - prema mjestima ukrcaja, odnosno iskrcaja gledatelja na Sljemenu.

zona A: Mihaljevac - Dom željezničara - Mihaljevac

zona B: Mihaljevac - Žensko sedlo (Pansion Medvednica) - Mihaljevac

zona C: Stubičke toplice - Dom izviđača - Stubičke toplice (namijenjena uglavnom gledateljima izvan Zagreba)

Za siguran prijevoz gledatelja ZET je osigurao 75 vozila, a temeljeno na iskustvu s prošlogodišnjom utrkom može se očekivati da će posebna regulacija prometa odgovoriti na sve potrebe mnogobrojnih očekivanih posjetitelja bez izazivanja većih smetnji u normalnom tijeku svog ostalog prometa.

Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je da je i ove godine u prodaju pušteno 18 000 ulaznica. Ulaznice se i dalje, po cijeni od 100 kuna, kao i prošle godine, iako su u međuvremenu troškovi goriva bitno porasli, mogu kupiti u poslovnicama Generalturista, online na www.snowqueentrophy.com te na telefonu 01/4805 652. U cijenu ulaznice uračunan je i prijevoz na Sljeme i natrag te koncerti i prigodni program na pozornici na Krumpirištu. Karte će se također prodavati i na dan natjecanja na ukrcajnim mjestima gledatelja.

Prošlogodišnja utrka FIS Svjetskoga kupa održana na Sljemenu svojom je kvalitetnom organizacijom i izravnim prijenosom u desetak Europskih zemalja i na Eurosportu pobudila interes i daleko izvan granica Hrvatske.

Upravo zbog zanimanja stranih gostiju i međunarodnih sponzora, ove godine prvi put "Snježna kraljica" u prodaju pušta i V.I.P. ulaznice. Po uzoru na organizaciju V.I.P. prostora, u primjerice Kitzbühelu ili na utrkama Formule 1, u ponudi su tri kategorije ulaznica za one koji su spremni dublje posegnuti u džep za drugačiji sljemenski doživljaj. Cijena karata za simbolično nazvane "Silver Club", "Gold Club" i "Platinum Club" iznosi 1.200 odnosno 1.500 i 7.500 kuna (u cijenu je uključen PDV).

I ove je godine želja organizatora da osigura vrhunski sportski događaj uz bogati popratni program utrke "Snježna kraljica" 2006. Tako će od 4. i 5. siječnja na Trgu bana Josipa Jelačića biti postavljen veliki videozid, pozornica i šator s prodajom prigodnih artikala. Zabavni program na glavnome zagrebačkom trgu počet će dan prije utrke, 4. siječnja 2006., besplatnim koncertom za građanstvo u 18 sati, nakon čega će uslijediti javno izvlačenje startnih brojeva u 19 sati.

Na Sljemenu će na dan utrke na Krumpirištu i u ciljnoj areni također biti postavljene pozornice i šatori s hranom, pićem, koji će se prodavati po pristupačnim cijenama. Naravno bit će tu i šatori s prodajom prigodnih artikala, a program će započeti rano ujutro te potrajati do kasno u noć.

Očekuje se da će događaj pratiti i 400 novinara iz tiska, radija i televizije, a TV signal su otkupile gotovo sve vodeće skijaške zemlje Europe, i to je uz osiguranje 100 skijaših dana najveća promidžba našeg glavnog grada i najveća potvrda da novac uložen na uređenje Sljemena nije uzulud potrošen, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Pročitajte više