Sve je spremno za večer koja će promijeniti povijest hrvatskog boksa

Foto: Marin Tironi/Index.hr

NAJBOLJA hrvatska boksačica Ivana Habazin u subotu se u Zaboku bori protiv Australke Diane Prazak za Silver pojas WBC organizacije u velter kategoriji. Habazin je u karijeri osvajala pojaseve svjetske prvakinje u velteru po IBF-u i u srednjoj kategoriji po IBO-u, a sada bi mogla ne samo osvojiti titulu u trećoj velikoj organizaciji nego i postati prva predstavnica hrvatskog boksa, muškog ili ženskog, s tri svjetska pojasa.

U hotelu Kaj u Mariji Bistrici danas su održani službeno vaganje i konferencija za medije uoči subotnjeg eventa u košarkaškoj dvorani u Zaboku. Priredba je nazvana Dražen Petrović Memorial Fight Night u čast legendarnog košarkaša koji bi u subotu proslavio 58. rođendan, a ujedno pada i na 33. rođendan glavne junakinje.

Hrvatica je favoritkinja

U borbi večeri Habazin (21-4) će se boriti protiv 43-godišnje Australke Diane Prazak (14-4), koja je izgubila dvije od posljednje tri borbe, a nikad se još nije okušala u velteru. Hrvatica je stoga favoritkinja u meču u kojem joj pobjeda nosi titulu obavezne izazivačice prvakinje Jessice McCaskill. U slučaju da Amerikanka odustane od te borbe, Ivana bi za naslov boksala protiv nekog drugog.

Habazin se već sedam puta borila za neki od svjetskih pojaseva i ima tri pobjede i četiri poraza. Dosad je jedinu borbu za naslov u Hrvatskoj imala 2018., kad je u zagrebačkoj Areni jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila Gifty Amanuu Ankrah iz Gane i obranila IBO-ov pojas.

No njena borba za titulu bit će samo vrhunac bogate boksačke večeri u kojoj će se održati još 10 mečeva, a u posljednjoj borbi prije Ivanine povratak na pobjedničke staze tražit će 36-godišnji Vinkovčanin Hrvoje Sep. On je u profesionalnoj karijeri imao 12 pobjeda u nizu dok ga u travnju jednoglasnom odlukom sudaca nije svladao Latvijac Bolotniks.

Sep će se u Zaboku boriti protiv gruzijskog poluteškaša Nike Gvajave, a prije njega nastupit će još četiri hrvatska boksača i cijeli niz boraca iz regije.

Dražen Petrović Memorial Fight Night

Ivana Habazin (Hrv) vs. Diana Prazak (Aus) - velter kategorija
Hrvoje Sep (Hrv) vs. Niko Gvajava (Gru) - poluteška 

Marko Čalić (Hrv) vs. Nikola Mrđa (BiH) - poluteška 
Marios Kollias (Šve) vs. Ferenc Zsalek (Mađ) - teška 
Ivica Bačurin (Hrv) vs. Goran Sučević (Srb) - kruzer
Marko Stanković (Srb) vs. Ognjen Rauković (Srb) - poluteška 
Daniel Vernaza (Kol) vs. Dario Pehar (BiH) - pero
Paolo Magui (Šve) vs. Luka Veljović (BiH) - laka 
Rafael Pervan (BiH) vs. Zvonimir Karači (BiH) - poluteška 
Patrik Čelić (Hrv) vs. Antonio Vlaho (BiH) - poluteška 
Filip Mimica (Hrv) vs. Jasmin Mahalbašić (BiH) - velter

Pročitajte više