Svi za Salu: Prikupljeno je preko 180 tisuća eura za nastavak potrage

Screenshot: Twitter

POLICIJA otoka Guernseyja u četvrtak je službeno prekinula potragu za Emilianom Salom i pilotom Davidom Ibbotsonom nakon dva i pol dana temeljitog pretraživanja. Ugasila se tada i posljednja nada da će 29-godišnji Argentinac i 59-godišnji pilot biti pronađeni živi.

Policija je potragu za Salom i pilotom opisala kao "traženje igle u plastu sijena u trenutku kada nitko ne zna gdje se sijeno zapravo nalazi".

Salina obitelj na čelu s njegovom sestrom Rominom pozvala je policiju i sve uključene u potragu da ih nastave tražiti, vjerujući da još uvijek ima nade. Njihovom pozivu pridružio se i argentinski predsjednik Mauricio Macri te Barcina zvijezda Lionel Messi, a ubrzo nakon toga, nogometaši diljem svijeta pridružili su se kampanji da se osnuje privatna potraga za Salom.

>> Messi poslao poruku podrške obitelji Emiliana Sale: "Ne odustajte od njega"

To je učinila nogometna agencija Sport Cover sa sjedištem u Parizu, čiji je Sala bio klijent te koja je pokrenula GoFundMe kampanju za Salu, a odmah su se svojim donacijama pridružili i mnogi nogometaši. U prvom redu to su Chelseajev veznjak N'Golo Kante, Cityjev veznjak Ilkay Gundogan, Nantesov trener Vahid Halilhodžić, PSG-ov veznjak Adrien Rabiot, Bayernov Corentin Tolisso i drugi.

U samo jednom danu prikupljeno je preko 180.000 eura, a kao cilj za pokretanje privatne potrage navedena je cifra od 300.000 eura. Svoj doprinos možete dati na poveznici OVDJE.

Također, peticiju pokrenutu u Francuskoj da se istraga nastavi u kratkom roku potpisalo je više od 30.000 tisuća ljudi.

"Tata, tako se bojim"

U četvrtak se pojavila glasovna poruka Sale uoči kobnog leta.

U posljednjoj poruci koju je snimio ocu, Sala se žalio na avion i bojao se za svoju sigurnost:

"Kako ste svi? Ja sam tako umoran. Bio sam u Nantesu i završavao neke stvari i završavao, završavao... Nikad završiti. Sad sam ovdje u avionu koji izgleda kao da će se raspasti i letim za Cardiff jer sutra počinjem s treninzima s novom momčadi. Kako si ti? Ako u sat-sat i pol ne bude vijesti od mene, ne znam hoće li poslati nekoga da me potraži jer me neće moći naći, ali znate... Tako sam preplašen..."

Pilot uoči leta priznao da je sustav slijetanja nestalog aviona neispravan

Britanski mediji došli su do korespondencije između pilota i njegovog prijatelja iz koje se može zaključiti da Ibbotson nije bio sposoban upravljati zrakoplovom.

Naime, Ibbotson se na svom Facebook profilu čekirao na aerodromu u Nantesu, nakon čega je komunicirao s prijateljem i otkrio kako avion nije bio loš tijekom leta u Francusku, ali je i rekao da mu je ''zahrđao'' sustav slijetanja (ILS).

Ibbotsonov prijatelj šokirao se porukom, a onda je uslijedio Davidov odgovor: "Želiš se kladiti, malo više na višem nivou nego na nižem."

Vaha: Bio mi je poput sina

"Zasad još ništa nije potvrđeno, ali nažalost velike su šanse da se desila tragedija. To je veliki šok za naš klub, za nas sve, za mene. Težak je to gubitak jednog čovjeka i igrača koji je s nama proveo neko vrijeme. Bio je oličenje svega onoga što jedan dobar mladić treba imati", rekao nam je utučeni Vaha pa dodao:

"Jako velik gubitak za sve nas i vrlo, vrlo teško sam primio tu vijest. Još uvijek čekam misleći da ništa nije istina, ali nažalost...", utihnuo je.

Pročitajte više