koronavirus u sportu

Svi zaraženi igrači kluba sa skandalozne utakmice imaju omikron

Foto: REUTERS/Pedro Nunes

PORTUGAL ima 13 slučajeva najnovije varijante koronavirusa, nazvane omikron. Zdravstveni institut te zemlje objavio je da su zaraženi nogometaši i osoblje Belenensesa. Navodi da je jedan od zaraženih nedavno putovao u Južnu Afriku te se sumnja da se zarazio tamo te onda zarazu proširio po klubu povratkom u Belenenses. 

Izveli sedam igrača i dva golmana, primili sedam golova pa odustali

Taj klub je prije dva dana igrao sada već notornu utakmicu 12. kola portugalskog prvenstva, u kojoj je ugostio Benficu. Utakmica je prekinuta pri vodstvu gostiju 7:0 jer domaćini nisu imali dovoljno igrača za nastavak susreta. Belenenses je susret započeo sa samo devet igrača budući da su svi ostali igrači bili pozitivni na koronavirus. Tada se naravno još nije znalo da je riječ o njegovoj omikron varijanti.

Na poziciju desnog beka protiv Benfice uskočio je drugi golman i Benfica je u prvih 45 minuta zabila čak sedam golova. Čak pola sata trajala je pauza između dva poluvremena zato što domaći igrači nisu izlazili na teren, a kad su došli, bilo ih je samo sedam. Odmah nakon što su izveli loptu s centra, jedan igrač legao je na travnjak zbog "ozljede" te nije mogao nastaviti susret, a budući da Belenenses više nije imao minimalan broj igrača (sedam) za odigravanje utakmice, sudac je prekinuo susret.

Uplakani predsjednik: Morali smo igrati

Već u 24. sekundi domaćin je zabio autogol, a do kraja poluvremena Benfica je vodila rezultatom 7:0. U tim trenucima kamera je snimila predsjednika Belenensesa Ruija Pedra Soaresa kako plače.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ PRVI GOL

Cijeli Portugal bio je u šoku što se utakmica uopće igrala jer je od izbijanja pandemije koronavirusa bilo uobičajeno odgoditi utakmicu ako jedna momčad nema dovoljno zdravih igrača. Predsjednik Belenensesa nakon utakmice je objasnio što se dogodilo.

"Sramota je ovo što se dogodilo. Tijekom poslijepodneva smo od lige zatražili odgodu utakmice, ali su nam odgovorili da moramo igrati ako imamo osam zdravih igrača. U 19 sati (sat i pol prije utakmice, op.a.) ostali smo bez još jednog igrača i u 19:13 smo nakon dobivenih rezultata PCR testova ponovno i od Benfice i od lige zatražili da se utakmica ne igra. No, rečeno nam je da moramo igrati ako imamo osam zdravih igrača. Jedina alternativa bila nam je da se ne pojavimo uopće na terenu, zbog čega bi nam oduzeli bodove. Nikad u životu ovo nisam vidio, a ovih devet igrača koji su izašli na teren su za mene heroji", rekao je Pedro Soares.

Savez: Nitko nije tražio odgodu utakmice

No, iz vodstva portugalske lige su za portugalsku novinsku agenciju demantirali njegove navode, kazavši da Belenenses ni u jednom trenutku nije formalno zatražio odgodu utakmice niti se na bilo koji način službeno obratio ligi.

Sada strahuje i Benfica

Sada je pak stiglo službeno obraćanje i to ono koje nitko nije htio čuti. Time su u opasnost dovedeni i nogometaši Benfice koji su igrali protiv Belenensesovih, jer se dakako ne zna je li itko od devetorice njih koji su bili u bliskom kontaktu s rivalima zaražen, a asimptomatičan. 

WHO: Rizik od omikrona je velik, može imati teške posljedice

Podsjećamo, omikron soj korone otkriven je u Južnoj Africi. Posebno zabrinjava njegov veliki broj mutacija zbog kojih nije jasno koliko se lakše prenosi ili kakvu kliničku sliku izaziva. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je danas da je rizik od novootkrivene varijante velik, objavio je WHO.

U svom priopćenju od jutros, WHO je državama članicama dao neke upute vezane za pojavu novog soja. Iz WHO-a tako kažu kako je velika vjerojatnost daljnjeg širenja diljem svijeta. Također, WHO upozorava da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, koje se tek istražuju, moglo doći do ozbiljnih posljedica.

"Omikron ima neviđeni broj mutacija na proteinu šiljka, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog utjecaja na tijek pandemije", rekao je WHO i dodao kako je vjerojatnost "potencijalnog daljnjeg širenja" mutacija "visoka" na globalnoj razini.

Pročitajte više