HRVATSKA REPREZENTACIJA

ŠVICARSKA - HRVATSKA 1:2 Rezervna Hrvatska preokretom slavila protiv Švicarske

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA je u prijateljskoj utakmici u St. Gallenu pobijedila Švicarsku 2:1 i s optimizmom ulazi u sljedeće dvije utakmice Lige nacija protiv Švedske i Francuske.

Švicarci su poveli u 31. minuti golom Marija Gavranovića, ali Hrvatska je u 42. minuti izjednačila preko Brekala da bi Mario Pašalić u 67. minuti donio Dalićevoj momčadi potpuni preokret.

Dalić eksperimentirao

Hrvatski izbornik ušao je u susret s Filipom Uremovićem na desnom beku, Pašalićem na polušpici te, iznenađujuće, Filipom Bradarićem na lijevom krilu što bivši Hajdukov igrač u Lilleu uopće ne igra.

I nije bilo dobro na otvaranju. U 8. minuti Rodriguez se lijepo oslobodio Bradarića, ali je pucao ravno u Livakovića, da bi Dinamov golman svojem suigraču Mariju Gavranoviću u 23. minuti skinuo čisti zicer.

Švicarska je bila puno bolja u tom razdoblju igre i onda zasluženo povela u 31. minuti. Bio je to jeftin gol. Xhaka je lijepo ubacio, Gavranović pobjegao Ćaleta-Caru i glavom rutinski zabio Livakoviću za 1:0.

No, to je praktički bilo sve što su Švicarci odigrali jer je Hrvatska od tog trenutka bila bolja momčad. Pet minuta kasnije Ćaleta-Car je sjajnom dugom loptom u kontru gurnuo Melnjaka koji idealnim ubačajem nalazi Petkovića, ali Petković sa četiri metara promašuje čisti zicer.

Bradarić oduševio

Hrvatska je bila opasna po bokovima, a najviše po lijevom gdje je razigrani Bradarić bio jako neugodan i preko te strane Dalićeva momčad došla je do izjednačenja. Pašalić je sjajno proigrao Bradarića koji idealnom loptom nalazi Brekala, a igrač Wolfsburga krasnim volejem zabija za 1:1.

Mogla je Hrvatska već do poluvremena potpuno okrenuti susret, ali je Bradarićev udarac s ruba kaznenog prostora blokirao Schär, a lopta je u visokom luku otišla malo preko gola.

Kako je utakmica odmicala, Hrvatska je igrala sve slobodnije, a ulaskom Marcela Brozovića na početku drugog poluvremena dobila je na čvrstini. U 56. minuti Budimir je zamijenio nedovoljno spremnog Petkovića i njegovim ulaskom Hrvatska je postala još opasnija. Napadač Osasune "grizao" je svaku loptu, dobio je praktički svaki duel i bio je vrlo koristan.

U 67. minuti on i Pašalić donijeli su preokret. Pašalić je gurnuo Budimira na lijevo krilo i onda u punom sprintu krenuo u sredinu. Budimir je odigrao savršenu loptu na vrh peterca gdje je na nju, zajedno s Rogom, natrčao Pašalić i zakucao je u gol za 2:1.

Zadnji trzaj Švicarci su pokazali u 71. minuti kad je Vargas oduzeo loptu Jedvaju i onda pucao u prvi kut koji je Livaković pokrio. Ulaskom Luke Modrića u 75. minuti Hrvatska je potpuno preuzela kontrolu nad utakmicom i rutinski je privela kraju.

Budimir i Bradarić najveći dobici

Apsolutno najveći dobitak za Dalića u ovoj utakmici bio je Domagoj Bradarić koji je Daliću pokazao da mu može biti jako, jako koristan, a sve pohvale zaslužuje i Budimir koji je na najbolji mogući način iskoristio svoju minutažu.

Tako je Hrvatska napokon nekoga pobijedila nakon dva ružna poraza od Portugala i Francuske i s puno više samopouzdanja ulazi u dvije vrlo teške utakmice Lige nacija protiv Švedske i Francuske.

Pročitajte više